Opinii: Zbaterile ursului sovietic

Sambata, 21 August 2010, ora 10:18

   

Opinii: Zbaterile ursului sovietic
Ultimele evolutii din contextul relatiilor cu fostul frate mai mare de la Rasarit evidentiaza faptul ca razboiul rece nu s-a incheiat, ci doar s-a nuantat. De aceasta data, Romania se gaseste de cealalta parte a baricadei fata de perioada de glorie a confruntarii Vest-Est, NATO-Tratatul de la Varsovia.

Se confirma din nou faptul ca ursul rusesc nu prea da din gheara prada pe care la un moment dat a insfacat-o. Sau, in orice caz, se lasa extrem de greu.

Este adevarat ca, volens-nolens, a trebuit sa renunte la cea mai mare parte din ceea ce considera imperiul ei cvasi-colonial, adica la fostele tari "socialiste" din spatiul european, ba chiar la bucati din "trupul sfant" al patriei "sovietice", adica la fostele republici inglobate in imperiul botezat duios: URSS (Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste).

A renuntat, dar n-a uitat! In mod diferentiat insa. Oarecum definitiv, chiar daca nu lipsit de regrete si nostalgii, la fostele republici socialiste rasaritene. La fel in ce priveste tarile baltice, care niciodata n-au fost cu adevarat integrate in fostul spatiu sovietic, ca spirit si mentalitati si care aveau beneficiul unor relatii privilegiate cu marile curti.

Nu prea s-a impacat insa cu soarta in ce priveste celelalte republici sovietice pe care le-a considerat ca facand in continuare parte din trupul "maicutei" Rusia. Implicit, daca nu explicit. Si pe masura revigorarii sale economice si strategice, pretentiile au fost sustinute, renuntandu-se tot mai evident la "mofturile" diplomaticesti prin care acestea escamotau.

Politica externa ruseasca a adoptat tot mai deschis atitudini imperiale, de la formularea unor pretentii hegemonice in ce priveste vecinatatea imediata, pana la implicarea in conflicte militare cu state care macar teoretic dobandisera statut de suveranitate si independenta. Implicari ceva mai voalate - precum in Transnistria sau directe - precum in Georgia.

In paralel, s-a utilizat cu prisosinta, si e de banuit ca se va intampla in continuare, arma economica, respectiv dependenta Europei de uriasele rezerve de gaz ale Rusiei.

Cum sta Romania in relatia cu Rusia

Din pacate, Romania are si ea un vechi contencios cu marele vecin. Nenorocul ei este de a se fi aflat la marginea fostului imperiu. Singura noastra sansa, paradoxal, a fost celalalt imperiu de pe vremuri, Turcia, care a ridicat un zagaz natural in calea expansiunii Rusiei. Altfel, Romania era, dupa toate probabilitatile, o gubernie ruseasca. Poate si rusificata. Asa, s-a intamplat acest lucru doar cu Basarabia.

Norocul ei a fost ca stapanirea ruseasca n-a mai durat. Ca emanciparea a venit la timp, pana a mai ramas suficient element romanesc care sa dea posibilitatea unei renasteri a spiritului national. O renastere mai lenta decat ne-am fi dorit, dar care s-a produs totusi.

Acesta e lucrul care produce un profund disconfort Moscovei, care s-a obisnuit cu ideea ca Moldova e o republica sovietica. Deci ruseasca. Si ideea asta i s-a insurubat in cap si in instincte. Si nu vrea sa-i iasa nicidecum. Astfel se explica afrontarea legilor si intelegerilor internationale cu privire la Transnistria, imixtiunea permanenta in viata politica si economica a republicii de peste Prut, incurajarea asa-zisilor comunisti antinationali ai lui Voronin de a reveni la putere.

Astfel se explica restrictionarea la import a vinurilor din Republica Moldova sau pretul gazelor importate de Romania si, in general, mentinerea la cota de avarie a relatiilor economice si politice bilaterale. Acesta este si motivul arestarii si expulzarii cu tam-tam a unui diplomat roman sub acuzatie de spionaj. Un sport pe care-l practica indeosebi "agenturilii" rusesti, cum zicea impuscatul.

Ceea ce e si mai suparator este ca asemenea atitudini imperiale sunt adoptate si de vecina noastra nemijlocita, Ucraina.

Ce ne ramane de facut? Rabdare si tutun! (nu neaparat de contrabanda, din Ucraina) O politica externa inteligenta si supla care sa uzeze de toate oportunitatile existente si viitoare.

Fara panica si fara nervi. Bine totusi ca de aceasta data ne situam sub pavaza umbrelei unui organism militar de aparare datorita caruia vocea noastra poate fi mai apasata si mai demna.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5788 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
JamesUSA
rank 5
Romania Mare
Romania si Moldova trebuie sa se uneasca. Nu spune nimeni ca nu va fii greu la inceput, dar cel putin Romania va re-devenii macar partial ceea ce a fost - Romania Mare. Politicienii din ambele state romaneste trebuie sa puna ambitiile personale la o parte, si sa puna interesele nationale inainte celor personale. Daca rusilor nu le place unirea, atunci sa plece in Rusia ca e destul teren pentru toti rusii acolo.
DR.STRANGELOVE
rank 5
Atunci cand muscalii se vor simti din nou suficient de puternici
isi vor relua expansiunea spre est. Acest imperiu prost administrat nu poate supravietui altfel. Europa nu a "inteles" intotdeauna acest lucru, micile tari din est platind din greu ignoranta sau tradarea occidentului.
Jeu
rank 1
Astia sunt rusii
Va dati seama cati bani au pompat rusii in campania lui Geoana anti Basescu? Eu cred ca cel putin 80 la suta din banii de campanie ai PSD, adica banii pentru mita electorala cu care comunistii au cumparat voturi, au venit din Rusia. Intelegeti *** acum ce pericol ne paste daca votam cu PSD si PNL? Intelegeti de ce s-a discutat in CSAT despre campaniile de presa la comanda indreptate impotriva intereselor statului roman? Toti securistii din presa au tipat muscati de c.ur ca vrea Basescu sa puna botnita presei. Ganditi-va ca cu 10 milioane de euro se pot cumpara 800 si ceva de mii de voturi a 50 de lei votul. Astia 800 si ceva de mii de voturi inseamna si 10 procente in favoarea comunistilor si in defavoarea celorlalti, rezultant o diferenta de 20 la suta la vot. Adica daca aveau 20 la suta PSD si 20 la suta PDL fara cumparare de voturi avem dupa cumparare 30 la suta comunisti si 10 la suta PDL, diferenta deci 20 la suta. Si asta doar cu 10 milioane de euro. Aceasta diferenta este cu atat mai mare cu cat prezenta la vot este mai redusa. Intelegeti *** acum de ce ne indeamna Nus si Felix sa nu ne prezentam la vot, ca suntem vezi doamne descurajati de politicieni si sa le dam un vot de blam?
AdyCa
rank 4
JOS LABELE DE PE ROMANIA
ACESTA ESTE MESAJUL PE CARE IL TRANSMITE BASESCU RUSILOR. IAR CEI CARE IL INJURA PE BASESCU PENTRU ACEASTA, SUNT TRADATORI DE NEAM SI DE TARA.
SemiDocta
rank 1
Kalinka
Romanie, tara mea inca Rusia te vrea
iti iubeste frumusetea, plaiurile-mbelsugate
ti-a ramas, tara, mandria sa nu i le dai pe toate ?

russian gipsy
http://www.youtube.com/watch?v=f5zxZh1ENIE&feature=related
Comentariu inadecvat
Moldoveanu
rank 5
Bre nea Fodor ! Nem tudom " pa rusky " ? znaesi ?
La virsta matali sint sigur ca ai avut un carnet rosu de partid,si preamareai URSS-ul ca sa auda "cine trebue ".
O dai cotita ,cu imperiul colonial rusesc,cu "maica" Rusia,dar implicit daca nu explicit vrei sa deturnezi atentia si realitatile.Cred ca va trebue domnule "reporter" un curs accelerat de strategie militaro-economica,si am sa va explic de ce !
"Sabordarea" URSS-ului sa produs calculat,prin cel mai inalt forum de decizii,in frunte cu Gorbaciov.Era necesara debarasarea de pietrele de moara atirnate de picioarele " Mamucai " Rusia,cum bine spui domnia ta.Ce frina Rusia ca sa progreseze ? EGALITATEA !lipsa de concurenta,programele sociale,Republicile sarace si ne-ruse ( asa sarace cum erau ele ,sugeau prea mult din avutul colectiv ).
Ei bine domnule,astazi Rusia nu mai face greseala de a fi "CIINELE DE PAZA " a unor tari vagaboande,care dupa ce ca sint pazite,mai si fac gura.
Rusia nu este interesata decit de pastrarea INTEGRITATII TERITORIALE,de dezvoltarea industriei si agriculturii,de vinzarea de gaz si petrol.Asta nu inseamna precum pretinzi matali,ca are de gind sa-si re-extinda frontierele,astazi nu mai este eficient sa integrezi pe altii aducindu-i la ieslea ta cu mincare. Ii poti controla prin politica economica ,arma SUI-GENERIS !
Faptul ca Rominia se afla dupa paravanu UE, nu inseamna ca este si ferita de surprize. State mai mari si mai puternice economic s-au vazut in stare de neputinta atunci cind Rusia a spus :NIET ! si le-au taiat gazu,materiile prime,au oprit importurile din acele tari etc.etc. Politica puricelui ce musca de c..r elefantul,va face ca Rominia sa regrete amarnic,atunci cind Rusia va activa masurile de RETORSIUNE. Nu uita ca rusu nu vorbeste in dodii,ei au avertizat Rominia ca isi rezerva dreptul de a da un raspuns pe masura, acestui guvern de Ciumpalaci.
Nenorocirea e ca nu Ciumpalacii vor scoate castanele din foc,ci amaritu de romin care si asa nu stie pe unde sa mai scoata camasa ! Iar dumneata domnule "reporter " nu faci decit sa-l speli la creer pe acest amarit,in asa fel incit sa nu vada cine va fi vinovat pentru aceasta eroare de strategie politica. ALEA JACTA EST !
Grasul
rank 5
@Moldoveanu & Propaganda ruseasca
Am auzit mai mult de 30 de ani propaganda sovietica/ruseasca si imi cam ajunge.
Sigur ca aveti dreptul sa faceti in continuare astfel de propaganda dar noi cei care ne-am saturat de ea cu ce suntem vinovati ca s-o mai citim si pe forum?
DemonBanal
rank 5
reprezinti ambasada rusiei ?
mars in tara pe care o slujesti,rusnacule.
nu te-a chemat nimeni aici.
Stan
rank 5
Lasa-ne mai Ivan-maldavan, nu mai polua forumul
Vad ca te dai mare specialist in problemele rusesti dar de fapt esti un nenorocit de intoxicator al forumului si "muncesti" contra ruble. Zici ca imperiul sovietic s-a descompus in mod controlat? Bai prapadenie, zici ca in mod "controlat" au lasat din mana Ucraina, Bielorusia si tarile baltice? Fiindca nu mai vroiau sa le asigure programe sociale si sa apere aceste "tari vagaboande"? Cui vrei tu sa-i vinzi tampeniile astea? Du-te mai la sefii tai KGB sa te recicleze, sa te invete sa minti mai convingator!
eu_insumi
rank 5
daca ii vezi atat de pozitiv ce ce nu i-ai pupa si in c*r pe iubitii tai rusnaci?
doar ce e in titlu
Rafalle
rank 5
Categorie
Da am inteles. Cine nu este rus sau rusificat este.. vagabond. Categorie la care se inscrie nu mai putin de 40% din actualii cetatenii ai imperiului rus.
Ghilotina
rank 5
Este posibil ca de data asta Rusia sa nu mai poata face nimic in Romania .
Imediat dupa '89 , cu ajutorul lui Iliescu , Rusia si-a recapatat o influenta in stat .
Petre Roman recunoaste ca "i-a rugat" sa-si retraga agentii care stateau la noi in tara dinainte de 22 dec. '89 . Nu a putut - sau nu a vrut - sa faca nimic pentru a retrage din functiile din stat a alora pro-sovietici .
Culmea Romaniei !
Romanii cinstiti , iubitori de tara , care s-au sacrificat pentru Romania , au sfarsit in saracie , in mizerie , in boala .
Tradatorii , vanzatorii - sunt plini de onoruri si putred de bogati .

Asa ne trebuie .
Rafalle
rank 5
Colonie
In Tadjikistan si Uzbekistan, rusii aveau pondere de 20% in numarul populatiei, inainte de 1989. Azi nu trec de 1%. In Moldova exista un teoretic 6%, dar in practica el este probabil la 3-4%. Atita chin si ptr Moscova ptr cateva sute de mii de oameni care incet incet se vor retrage, oricite decrete ...imperiale se publica. pe termen lung insa probleme asiatice ale acestei entitati vor eclipsa repede ...circul balcanic. Vorbim de probleme nu grave..Catastrofice. Caucazul de Nord e un cosmar continuu. De facto cecenii nu mai au in stat independent, de jure..au act de independenta semnat. In locul ambasadei imperiale ruse, putem face un centru de reprezentare ptr cele citeva sute de popoare aflate azi in jug, adevarati cetateni de rang inferior ptr rusi si conducerea lor.
Grasul
rank 5
Nu subscriu la multe din parerile autorului dar concluzia din finalul articolului pare rationala!
Sa speram ca vom avea o politica externa inteligenta!
DEKAR
rank 5
"Umbrela" sub care ne aflam este, deocamdata, mai mult simbolica!
Inca n-am devenit, pentru occidentali, 100% "de-ai lor"! Politica noastra externa inteleapta, demna, dar si prudenta, in acelasi timp, va fi, pentru niste decenii bune de aici incolo, cea mai sigura umbrela!
Se pare ca Basarabia reprezinta pentru rusi o miza mult mai importanta decat teritoriul in sine! Aici NU TREBUIE SA GRESIM! Nu are sens sa grabim lucrurile, sa incercam sa sarim peste etape! Si, iniferent de ce vom face, sa nu facem lucrul respectiv ostentativ, sa nu le lasam impresia ca ii sfidam! Sunt prea orgoliosi spre a admite asa ceva! Si in momentele de orgoliu, pot deveni extrem de periculosi!
eu_insumi
rank 5
orgoliu? bazat pe ce? pe furt si rapt?
ne-au furat tezaurul, ne-au trunchiat teritoriul, Stalin s-a jucat cu creionul pe frontierele Romaniei, nordul Bucovinei si sudul Basarabiei (pana la Dunare) sunt la Ucrainia, Basarabia (fosta rss Mold. mai exact) s-a trezit cu Transnistria, un teritoriu cu care Romania nu are nici o tangenta din punct de vedere istoric dar care poate constitui o moneda de schimb pentru teritoriile instrainate la Ucraina...
Si precum bomboana de pe coliva, ne-au "ajutat" sa ingurgitam si aproape jumatate de secol de comunism devastator.
Ar trebui cumva sa le fim recunoscatori si favorabili pt. toate acestea ???
Rafalle
rank 5
Erata Organizata
In Septembrie 1945 la semnarea armistitiului, cu toate eforturile partii sovietice de a ne jegmanii teritorial au reusit sa scape Delta Dunarii, ametiti credeau ca Dunarea se varsa prin estuar. Asa se explica ca la bratul Chilia ambele maluri sunt luate. De Insula Serpilor se uitase complet, si a fost rezolvata printr-o nota de mina de Vasinski. Numai ca si aici iar au dat chix cu platoul marin.Ceausescu nici nu a vrut sa auda de spatiu maritim de 200 de mile.Bine rusii oricum nu respecta nici un tratat niciodata. Diplomatul nostru nu putea fi retinut, altfel nu mai era diplomat.
gaso2010
rank 2
da!?
din pacate nu din rusia vine raul pentru poporul Roman ci de la conducatorii sai (din ultimii 60 de ani). 1.pretul gazelor pentru populatie nu-l fac rusii; 2.agenda de politica externa(cu gafele si izolarea) nu o fac rusii; 3. degeaba suntem sub o umbrela noua (nato) ca romanul de rand nu traieste mai bine; 4. problema Romaniei este clasa politica ticaloasa si antinationala, ajutata de toti tuterii si loazele fara minte. nu se vede cu ochiul liber ca cei care vor sa munceasca sunt prigoniti si jupuiti de statul roman ? au ajuns romanii sa se roage sa munceasca prin strinatate !??!
Grasul
rank 5
@gaso2010 & din "pacate nu din rusia vine raul pentru poporul Roman ci de la conducatorii sai (din ultimii 60 de ani)."
Sunt cateva afirmatii in postarea dumneavoastra pe care nu le consider exacte:
"nu din rusia vine raul pentru poporul Roman".
Poate va amintiti ca dupa al doilea razboi mondial Romania a cazut in sfera de influenta ruseasca si la noi s-a instaurat comunismul pentru 42 de ani cu sprijinul nemijlocit al trupelor sovietice si asta nu a insemnat o fericire pentru poporul Roman.
Poate va amintiti ca Tarile Romane au fost sub ocupatie ruseasca/sovietica de mai mult de 18 ori de cand exista Imperiul Rus sau mai tarziu Uniunea Sovietica si aceste ocupatii nu au adus cine stie ce fericire!
"1.pretul gazelor pentru populatie nu-l fac rusii;"
Poate va amintiti ca atunci cand Ucraina a incercat sa aibe aspiratii occidentale (UE si NATO) pretul gazelor rusesti a crescut pana la cel cerut celorlalte tari europene iar Rusia a acceptat sa ceara un pret mai mic NUMAI atata vreme cat politica unor tari (Belarus, Ucraina, Republica Moldova, Transnistria) se incadra in linia trasata de Moscova! Orice tendinta de independenta a dus la sanctiuni economice din partea Moscovei. Ati uitat cumva de "razboiul gazelor" dintre Ucraina si Rusia?
"3. degeaba suntem sub o umbrela noua (nato) ca romanul de rand nu traieste mai bine;"
Apartenenta la NATO ne asigura o oarecare securitate, rolul NATO nu este de a crea locuri de munca in tarile membre.
De mai multe secole boierii romani au incercat constant sa faca aliante cu puteri CARE NU SE INVECINAU CU TARILE ROMANE tocmai pentru a pre-intampina anexari teritoriale din partea aliatului puternic. In zilele noastre ministrii de externe au realizat cam acelas lucru.
eu_insumi
rank 5
o discutie serioasa nu se poate purta amestecand subiecte diferite, cu cauze diferite, intr-un ghiveci general
Conducatorii ultimilor 60 de ani ar fi fost aceiasi daca monstrul bolsevic nu ne-ar fi calcat granitele la sfarsitul razboiului???
Clasa politica ticaloasa de care vorbesti este o consecinta directa a bolsevizarii de acum 60 si ceva de ani, via "omul nou" al imbecilului de Ceasca. Ne place sau nu, trebuie sa admitem urmatorul paradox: perioada comunista a beneficiat de oameni educati inainte de comunism, cu o moralitate nealterata si care au incercat sa salveze ce se mai putea salva. In schimb, prezentul "democratic" beneficiaza de "oamenii noi" educati de Ceasca in spiritul moralei socialiste (altfel spus, morala 0).
stone_temple_pilots
rank 1
cetatene Mihail Fodor esti mai prost decat prevede regulamentul (la fel ca si descultii primitivi care baga bete in roate reunificarii celor doua state romanesti)
Cei care se inchina la sacul de oase de la Kremlin al mumiei lui Lenin cunosc cu siguranta faptul ca Republica Moldova (inclusiv Transnistria) se va reunifica cu Romania
Mahan
rank 4
Istorie
D-le Fodor, tarile romane erau parte a imperiului otoman! Rusii au fost cei care au tocat la turci marunt marunt si le-au slabit controlul in zona asta, lucrand constat la ruperea principatelor de sub suzeranitate turceasca.

Deci foarte ciudata afirmatia d-voasta cum ca turcii au fost "sansa" noastra in fata rusilor, de vreme ce actiunile rusilor au creat conditiile prielnice ca noi sa fugim din stransoarea imperiului otoman.
Rafalle
rank 5
Oferta
Sa inteleg ca atunci cind te plimbi pe Kisselef izbucnesti in lacrimi?! Imperiul rus are zilele numarate. Santajul atomic e inutil. O revolta sincrona a tuturor popoarelor aflate sub ocupatia lor nu este imposibila.
Mahan
rank 4
Mda
Daca ai ceva relevant de raspuns la ceea ce am scris eu de fapt, anunta-ma.
Dick-Dubya
rank 1
" DIVIDE ET IMPERA " dezbina si stapaneste ! Cum pot fi manipulate si controlate multimile...
Urmaresc postarile ( autorilor articolelor si ale ' forumistilor ') si imi dau seama ca ceea ce va fi ( un razboi generalizat ) in curand, nu mai poate fi impiedicat sub nici o forma ! " STAPANII PLANETEI ( The House of Rotschild's, Morgan's, Rockefeller's, Warburg's & Co. )" au indus in mintile bipedelor ca TREBUIE sa fie inrolati politic si militar intr-o tabara sau alta, ca TREBUIE sa fie razboaie, ca TREBUIE intervenit intr-o tara sau alta, pentru..." eliberarea ' natiunii respective (?!)...si restul propagandei desantate. Asta, in vreme ce Inchizitia afirma dogmatic ca Pamantul este buricul Universului, iar soarele se invarte in jurul sau ( si-i ardea pe rug pe toti cei care contestau asta - a se vedea exemplele cele mai cunoscute, Giordano Bruno si Galileo Galilei ! ), ca sclavagismul este ' vointa lui Dumnezeu ' si ca populatiile bastinase trebuie ' crestinizate ' ( dupa ce au fost decimate si puse in tarcuri numite ' rezervatii ' ). Intrebare pentru apologetii imperialismului american: CINE ARE PESTE 700 de baze militare mari in aproape 140 de tari din lume si DE CE ?! Rusia ( actuala ), China, Germania, etc., ori...United States'of America ?! Grow-up, people !
Alexs
rank 5
Cvasi-colonial?
Terminati odată cu eufemismele.
rizoaicad.arges
rank 1
PURTATI GRIJA ROMANIEI NU A RUSIEI, CARE ESTE PUTERNICA SI VA FI BIRUITOARE!
Pe Mihail Fodor n-ar trebui sa-l preocupe "Zbaterile ursului sovietic", ci prostia guvernantilor nostri, care actioneaza impotriva intereselor nationale, servind interesele Marelui Licurici!
run_dmc
rank 1
Statul lui Burebista
Regatul lui Burebista se intindea de la Dunarea mijlocie (la vest) pană la gurile Bugului (la est) si de la Carpatii Pădurosi (la nord) pană la Muntii Balcani (la sud). Din pacate, genocidul realizat de stalin a sfasiat nunumai teritoriul sfant al Romaiei ci si constiinta neamului aflat dincolo de Prut, iar fantoma lui stalin inca continua sa invrajbeasca diferitele nationalitati amestecate de acest satana pt a obtine o turma pestrita fara constiinta si usor de manipulat.
Am cunocut un sofer de TIR care mi-a povestit ca in anii 80 Limba Romana inca era larg raspandita si vorbita (chiar daca mai pe soptite) nunumai in Basarabia - ci si in Transnistria, pana in Crimeea (incluzand Odesa). Noii NKVD-isti insa lucraza de zor la macelarirea a tot ce e romanesc, cu un zel mult superior vechilor comunisti cu "fata umana". Daca nu se iau masuri va fi rau de tot. Rusia este ca un urs care mai scapa prada din gheare atunci cand intra in hibernare, dar intodeauna se trezeste si se lupta sa puna gheara pe ce i-a scapat din ***.
In opinia mea, primul pas spre o normalizare a situatiei Romano-Ruse ar fi condamnarea de catre Rusia a Pactului Molotov-Ribentrop.
Un ascultator intreaba la Radio Erevan: "Cu cine se invecineaza Rusia?"
Radio Erevan raspunde: "Cu cine vrea EA"

o gluma inca de actualitate - zic eu
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor