Al cui e Geoana? Dar Apostu? Dar...? (Opinii)

Luni, 28 Noiembrie 2011, ora 08:02
4175 citiri
Al cui e Geoana? Dar Apostu? Dar...? (Opinii)
Foto: evz.ro

Dupa decembrie '89, politica romaneasca se zbate sa scape la lumina si sa-si gaseasca drumul, dar, in loc sa iasa din mizerie, mai rau se afunda. Nu poate ori nu vrea sa inteleaga si pace ca exista un singur drum, acela de a-si servi concetatenii, iar pentru a conduce un vehicul atat de pretentios ca democratia e nevoie de scoala. Numai ca scoala nu e totul.

Pentru ca Geoana, Ridzi, Apostu, Mantog, Gutau, Voicu, Pasat, Miki Spaga si altii ejusdem farinae nu de studii au dus lipsa, ci de altceva. Ei bine, acest "altceva" face ca azi populatia Romaniei sa fiarba in suc propriu, cum se zicea despre manifestatia maraton din Piata Universitatii in '90.

La altii se poate, la noi, nu

Ajunsa la mana unor politicieni nedemni, corupti si neputinciosi, lipsiti de viziune si dragoste de tara, populatia romaneasca sufera abuzuri dupa abuzuri: taieri de salarii, unice pe mapamond, reducerea serviciilor medicale compensate, desi CASS-ul e la fel de mare ca in tarile civilizate, scaderea alocatiilor pentru invatamant si cultura, chiar daca impozitele nu sunt deloc mici, preturi mult mai mari ca in Occident, dar salarii de 5-20 de ori mai mici...

Toate impieteaza asupra prezentului si viitorului Romaniei, asupra tinerelor generatii.

Asadar, 1 - Cine sunt, cum, de unde si cine i-a adus pe compromisi la varful politicii? Si 2 - Ce cauta ei acolo cand locul lor era cu totul altundeva?

Sunt oameni ca noi toti, cu bune si rele. Inainte de a fi mari mahari, au locuit alaturi de semenii lor. Au ceva carte, dar si o neostoita pofta de parvenire. In urcusul lor, s-au lipit de cate un personaj gen Hrebenciuc, Cozmanca, Miki Spaga sau "Iliescu apare/Soarele rasare", pe de o parte, iar pe de alta de Basescu, Boc, Falca, Videanu, Udrea... care i-au scos din anonimat si ni i-au pus pe liste. Daca i-ar fi lasat la locul lor, azi erau oameni de tot respectul, fiecare cu rostul sau.

A cui e responsabilitatea promovarii lor?

E clar, cei ce ni i-au bagat pe gat ne-au adus la sapa de lemn. A se observa ca politica romaneasca, situatie probabil unica in lumea civilizata, nu are servicii de personal, nici de selectie ori promovare pe baze stiintifice, adica de competente-expertiza-merit, dominante fiind flerul si vointa stapanului, priceperea la oameni, uneori nurii, in cazul amazoanelor.

De cele mai multe ori, insa, daca ne luam dupa presa, singurul criteriu este cel al banului, al mitei. Caci in Romania politica inghite de zeci de ori mai multi bani ca in tarile democratice serioase.

Am putea spune ca au gresit si ca a gresi e omeneste, dar, cand decizia politicianului ucide oameni nevinovati ori aduce suferinta zecilor de milioane de suflete, greselile nu pot fi iertate. E vorba de raspundere penala.

Primii care ar trebui sa faca un pas in fata si sa-si recunoasca barbateste si cavalereste vinovatia sunt cei ce i-au promovat. Ei trebuie sa-si asume raspunderea, acesta fiind rolul partidului si al liderilor. Nu castigarea cu orice pret a sufragiilor. Tocmai castigarea cu orice pret a voturilor ne-a adus in starea actuala.

Vina noastra

Etapa decisiva insa a ridicarii in jiltul puterii ne apartine. De aceea, se bat pentru votul nostru. Or aici vina se imparte: cei ce ar trebui sa ne informeze corect despre candidati ne ascund adevarul, manipuleaza, mituiesc, prostesc multimile. Incat nimeni azi nu poate spune cu certitudine daca vreunul din mandate s-a castigat in curatenie absoluta.

Nici noi nu ne facem datoria de cetateni pana la capat: lipsim de la vot, nu ne informam asupra personalitatii alesului, ne lasam inselati si manipulati sau votam la misto.

Evaluatori din spuma marii

Dar lamentatiile tardive ale unor ONG-uri si ale unor colegi sau figuri gratioase gen Preda, Macovei, Turcan, toate iesite din spuma marii, miros a ipocrizie si chiar a complicitate. Rolul lor era tocmai sa spuna la timp adevarul despre asemenea specimene, nu sa carteasca impotriva-le dupa o coabitare fericita.

Cand marsavia, tradarea, prostia ies la iveala, cand raul s-a produs dandu-ne lovitura de gratie, degeaba mai amintesc de moralitate, competenta si profesionalism, inclusiv la viitoarele confruntari electorale. Tot de acestea vorbeau si la fostele alegeri, iar rezultatele sunt si mai proaste. Cu tot cu uninominal. Nici sperante si iluzii nu mai prea sunt.

Nu stiu daca romanii vor fi fost mai dezamagiti de ceva in viata ca de politica actuala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#politica coruptie Romania, #alegeri Romania furt vot, #mita electorala romani , #politica interna