Anul destramarii USL si alte profetii

Duminica, 01 Ianuarie 2012, ora 18:12
8978 citiri
Anul destramarii USL si alte profetii
Foto:Jurnalul

2012 ar trebui sa fie anul destramarii USL. Anul in care PSD se cearta cu PNL si merg separat in alegeri. De unde stim? Ne-au spus-o cei de la Putere, de la Sebastian Lazaroiu incolo.

A fost un adevarat refren al propagandistilor PDL. Al unora dintre ei. Asa sa fie? Se va destrama USL? Uitati aici o profetie. Uniunea Social Liberala nu se va sparge, cu exceptia unor situatii extreme. Va rezista pana cel putin la alegerile din 2012.

De ce? Din doua motive. Primul ar fi acela ca pentru asta, ar trebui sa avem alti lideri in fruntea PSD si PNL. Victor Ponta si Crin Antonescu au pariat totul pe cartea USL. Unul ar trebui sa fie premier, cel de-al doilea, presedinte. In situatia contrara, in care fiecare din cele doua partide ar fi de capul sau, cei doi lideri ar trebui sa se lupte nu doar cu actuala Putere, ci si intre ei. Neconvenabil. Daca USL se va rupe inainte de alegeri, va fi insemnat ca fie Victor Ponta, fie Crin Antonescu nu mai e seful partidului sau.

Al doilea motiv e acela ca ar fi o uriasa eroare politica. Nu e de facut nici in cazul in care scad simtitor, din cauza faptului ca e cam tarziu. Ar fi nevoie de un urias scandal care sa-i terfeleasca fie pe Victor Ponta, fie pe Crin Antonescu, de o scadere in sondaje sub 40% si de aparitia unor lideri capabili sa faca schimbarea asta.

Daca USL se rupe in anul alegerilor, atunci partidele lui componente se pot astepta sa se trezeasca in Opozitie. Pentru ca ar da dreptate PDL, care spune ca nu sunt in stare sa managerieze. In plus, ce s-ar mai intampla cu toate pregatirile de pana acum? Cu toate repartizarile pe judete? Ar fi un dezastru si ar arunca PSD si PNL in haos. Mai rau, le-ar face de ras. Asa ca ruperea USL inainte de alegeri nu se va intampla, sa fim seriosi.

Alte profetii despre USL

Putem profeti insa alte lucruri. Ca USL va incepe sa se destrame imediat dupa alegeri. Daca le pierde sau castiga cu un scor care nu-i permite sa guverneze, se rupe imediat.

Chiar si daca le castiga cu un scor confortabil, care-i da posibilitatea sa dea premierul pe care-l vrea, USL va intra in proces de disolutie. Nu se va rupe imediat, dar va incepe. Odata marele inamic PDL doborat, USL va trebui sa treaca la treburile guvernarii, pentru inceput. Primul motiv de cearta. Apoi, PSD si PNL vor trebui sa gandeasca in perspectiva. La 2014. E greu de crezut ca la acele alegeri USL va mai exista. Un Crin Antonescu drept candidat al USL la presedintie, dupa doi ani de guvernare si fara un mare dusman de tipul actualului presedinte cu care sa se bata ar avea mari probleme in a castiga.

Sigur, nimic nu e imposibil, insa mentinerea unitatii USL pe termen lung, daca va castiga alegerile din 2012, e o sarcina infinit mai grea decat castigarea alegerilor. Dupa un timp, s-ar putea sa ne trezim in fata unei situatii in care nimeni nu va mai vrea USL.

Si despre alegeri

E clar, 2012 e anul USL. Alegerile sunt in mana ei. Nu le poate castiga PDL, le poate pierde USL. Sigur, oricat de mare e diferenta intre ele acum, lucrul asta nu e exclus. PDL are in mana toate atuurile. Va veni cu o noua propunere de premier, va trasa colegiile asa cum vrea si va putea sa-si sporeasca scorul.

Omul-surpriza al lui 2012

Cert e ca PDL nu va sta cu mainile in san in 2012. Un partid inca bine organizat si disciplinat, cu acces la resursele tarii si cu fraiele puterii in mana nu poate fi scos din calcule. Va trage tare. Anul 2012 e anul marii batalii. Peste cea din 2008 si chiar peste cea din 2009. Traian Basescu, Victor Ponta si Crin Antonescu isi joaca soarta in 2012.

Citește și:
Haosul din jurul proiectului pentru desființarea pensiilor speciale. Eșecul poate duce la suspendarea fondurilor din PNRR
Haosul din jurul proiectului pentru desființarea pensiilor speciale. Eșecul poate duce la suspendarea fondurilor din PNRR
Eliminarea pensiilor speciale reprezintă un jalon de tip „red line” și ar putea duce la suspendarea fondurilor din PNRR. Cu toate astea, coaliția de guvernare a ratat deja un termen limită,...
DJ de nunți numit în Consiliul de Administrație al CFR. Anterior, Grindeanu a mai numit în instituție șefa unui salon de înfrumusețare și un veterinar
DJ de nunți numit în Consiliul de Administrație al CFR. Anterior, Grindeanu a mai numit în instituție șefa unui salon de înfrumusețare și un veterinar
Ministerul Transporturilor condus de social-democratul Sorin Grindeanu a anunțat că a încheiat rapoartele pentru selecția membrilor în Consiliile de Administrație a mai multor instituții,...