Atentie, clasa politica!

Autor: Dan Nechita , co-fondator si CEO al Fundatiei CAESAR
Marti, 11 August 2015, ora 12:20
7963 citiri

Miscarile stradale din 2012, 2013 si 2014 reprezinta un puternic semnal ca societatea civila din Romania a trecut de adolescenta - perioada de autodefinire si de tranzitie spre independenta, marcata deseori de conflict si, in acelasi timp, ultimul pas inainte de maturitate.

Pentru noi, cetatenii de rand, acesta tranzitie catre maturitate a societatii civile reprezinta poate singura speranta de a construi o democratie autentica. Pentru actuala clasa politica, ea reprezinta cea mai serioasa amenintare din ultimii 25 de ani.

Se discuta des despre ingerintele partinice in miscarile stradale din ultimii ani - un adevar trist, dar incontestabil, care ii linisteste pe cei care merg inainte pe modelul "business as usual", cu "afaceri", "favoruri" si "contacte" care "fac sa fie bine".

Insa aceasta liniste este iluzorie. Cu siguranta, aparatul de partid a functionat si a adus lozinca potrivita la locul potrivit, a incins spiritele acolo unde trebuia si a creat multimea necesara formarii unei multimi mai mari.

In 2012, 2013 si 2014, cineva cu functie a zambit cu siguranta pe sub mustata: "ai vazut, bre, ca e prosti?" Insa unele nuante au scapat luminatilor strategi de partid. Ele merita amintite.

In primul rand, societatea civila a castigat experienta practica. Din fiecare protest, din fiecare demonstratie, din fiecare mars, oamenii - fie ei lideri de miscare, fie simpli participanti - au invatat practic ca puterea le apartine si ca, in numar destul de mare, ei pot oricand sa o exercite pentru a ii obliga pe alesi sa se conformeze dorintelor lor.

Pentru cei care au trait sub comunism, experienta de a participa la un protest aduce substanta notiunii oarecum abstracte de "democratie". Iar pentru cei tineri, participarea a adus experienta practica: de la stabilirea de locuri de intalnire si artizanatul de pancarte pana la observatii sociologice importante despre cum evolueaza si cum se mobilizeaza o masa de oameni.

2012, 2013 si 2014 au fost, pentru societatea civila din Romania, stagiul de practica necesar absolvirii cursului in democratie aplicata.

In al doilea rand, societatea civila s-a consolidat in structuri de organizare pe termen lung - mai mult sau mai putin formale. Sutele de mii de oameni care au participat la proteste au ramas conectati, in diverse forme: de la liste de e-mail si grupuri de facebook (cu zeci sau chiar sute de mii de membri) pana la structuri formale - noi asociatii, fundatii si ong-uri cu misiuni variate dar ancorate, invariabil, in ideea de exercitare a unor drepturi fundamental democratice.

Multimea din strada exista si acum - ea nu s-a disipat ci, din contra, continua si in prezent sa se organizeze si sa isi consolideze randurile.

In fine, societatea civila a devenit mai eficienta. Pe langa experienta organizatorica, cetatenii Romaniei au acumulat si experienta in limbajul sistemului. In lupta cu autoritatile si cu clasa politica versata in argumente tehnice care ocolesc substanta, societatea civila a invatat limbajul negocierii si a invatat sa obtina ceea ce isi doreste cu masura intreaga si cu litera legii in mana.

Chiar daca fondul de nemultumire fata de coruptia si incompetenta clasei politice ramane acelasi, societatea civila a invatat sa fie calculata si sa isi masoare pasii cu atentie pentru a obtine rezultate concrete, nu numai pentru a transmite un mesaj. Incet-incet societatea civila a invatat ca, impotriva unui sistem bine organizat si invatat sa se apere de orice atac, este nevoie nu numai de o cauza justa, ci si de organizare, de leadership, de renuntare la interesele personale pentru interesul de grup, de tenacitate si de gandire strategica.

Si, totusi, cu un premier cercetat penal, cu un guvern populist in plina cadere, si cu o nerabdare de fond care ia locul euforiei de dupa alegerile prezidentiale, de ce tace societatea civila?

Atentie, clasa politica! Societatea civila este linistita pentru ca asteapta, se pregateste. Lectiile din 2012, 2013 si 2014 au fost suficiente pentru tranzitia de la adolescenta la maturitate. Societatea civila nu isi doreste sa schimbe, la comanda, un guvern incompetent cu un alt guvern incompetent, provenit din aceeasi clica de politicieni de cariera - nu mai face jocurile niciunui partid. Societatea civila - si intreaga societate romaneasca - isi doreste un alt tip de lideri.

Isi doreste lideri diferiti ca substanta, ca viziune, ca gandire, ca pregatire, ca nivel de dedicatie fata de aceasta tara. Si intelege ca lupta principala pentru a prelua tara din mainile actualilor "lideri" se va da in arena electorala, nu doar in strada.

Lovitura transpartinica data de noul cod electoral celor din afara "sistemului" nu a trecut neobservata. Societatea civila gandeste, planifica, analizeaza, studiaza si invata. Chiar daca la suprafata e liniste, societatea civila exploreaza toate mecanismele prin care poate sa treaca peste zidurile ridicate pentru a-i apara pe cei care si-au "rezolvat" pozitia prin coruptie si frauda.

O tema de gandire, pentru societatea civila, se regaseste chiar in Constitutia Romaniei. Articolul 74 din Constitutie da dreptul unui numar de 100.000 de catateni cu drept de vot sa introduca o lege direct in Parlamentul Romaniei - un mecanism cunoscut sub numele de initiativa cetateneasca sau initiativa populara.

Desi o lege (incalcita si ridicol de restrictiva) pentru implementarea acestui mecanism de democratie participativa exista din 1999, nicio initiativa cetateneasca nu a fost inca implementata cu succes. Insa societatea civila a invatat mult in ultimii ani - are acum experienta practica, e mai organizata, e mai eficienta. Atentie, clasa politica!

Dan Nechita este co-fondator si CEO al Fundatiei CAESAR, absolvent George Washington University (MA) si Columbia University (BA) si fost Presedinte al Ligii Studentilor Romani din Strainatate.Citeste si:
CTP, despre congresul PNL: ”E o bătaie de joc, pe față, la adresa cetățenilor. Ce-o să spună oamenii care au limitare la nunți, la alte evenimente”
CTP, despre congresul PNL: ”E o bătaie de joc, pe față, la adresa cetățenilor. Ce-o să spună oamenii care au limitare la nunți, la alte evenimente”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat la Digi24 despre congresul PNL ce va avea loc sâmbătă, 25 septembrie, la Romexpo, în urma căruia va fi ales președintele PNL. „Am și un...
Prefectura Capitalei: ”Congresul PNL va trebui să respecte toate normele de protecţie sanitară”
Prefectura Capitalei: ”Congresul PNL va trebui să respecte toate normele de protecţie sanitară”
Congresul PNL va trebui să respecte toate normele de protecţie sanitară pentru prevenirea infectării cu SARS-CoV-2, a declarat purtătorul de cuvânt al Prefecturii Capitalei, Mariana...
Sursa: Ziare.com