Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cand dispare pana si asteptarea (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 16 Mai 2014, ora 14:34
3316 citiri
Cand dispare pana si asteptarea (Opinii)

Partea nevazuta a sondajelor este cred si cea mai interesanta, si cea mai ingrijoratoare, pentru ca ea ne arata nu doar felul in care isi ciupesc partidele procente in cadrul aceluiasi lighean electoral.

Aceasta parte nevazuta vorbeste, insuficient in opinia mea, despre marea decuplare care s-a produs in societatea romaneasca, o decuplare care risca sa produca grave efecte pe termen lung asupra evolutiei Romaniei.

O recenta cercetare sociologica CSOP realizata dupa inceperea campaniei electorale arata ca doar 10% dintre romanii de peste 18 sunt interesati de viata politica. 52% se declara de-a dreptul neinteresati, iar 37% nici interesati, nici neinteresati. Asadar, doar 10% din populatie considera ca activitatea si discursul politicienilor romani, indiferent din ce partid sau in ce pozitie de demnitate, are relevanta pentru problemele vietii lor zilnice.

Doar 36% dintre romanii cu drept de vot acorda atentie stirilor politice. 63% nu le acorda deloc sau le acorda foarte putin atentie. Stiti ce inseamna asta? Insemna ca mesajul nici macar nu mai ajunge la aproape 2/3 din populatie. Inseamna ca doua treimi din populatie nu numai ca nu se regasesc in actuala viata politica, dar nici macar nu mai au vreo speranta ca s-ar putea regasi.

Pentru doua treimi dintre romani pare sa fi disparut pana si asteptarea, ceea ce mi se pare de o gravitate extrema. Mai ales ca vorbim despre un an electoral si despre o campanie electorala.

Veti spune poate ca este vorba despre o campanie pentru europarlamentare, ale carei teme sunt cu mult prea aride pentru a atrage publicul.

Ar putea fi o explicatie daca aceste teme ar fi prezente in dezbaterea publica a momentului. Dar sunt complet absente. Tocmai ca nu se discuta teme europene deloc. Avem o campanie strict interna, in paradigma ultimilor 10 ani - pro/antiBasescu, in mod paradoxal, parca exacerbata - o paradigma care a ajuns factor de demobilizare pentru cea mai mare parte a electoratului.

Efectul situatiei in care ne aflam este, cred, sumbru.

Pe de-o parte, votul devine o chestiune transata de nucleele dure pentru care nu conteaza oferta, proiectul, discursul, perspectiva, ci consemnul. Votul devine strict o chestiune de mobilizare in interiorul propriei tabere si de disciplina. Nimic altceva.

Viata politica din Romania se consuma intr-un lighean in care un partid poate creste doar cu cat scad celelalte, dar nimeni nu capteaza din afara ligheanului.

Pe de alta parte, decuplarea intre minoritatea implicata si majoritatea indiferenta este atat de profunda si distanta se mareste atat de repede incat devine foarte greu de recuperat.

Cel mai periculos este faptul ca puntile recuplarii nu mai au cum sa ajunga la dezmagiti. Si sa apara mesajul de interes pentru ei, si sa apara oferta pe care o asteptau, nu mai au cum sa afle de ea pentru ca au pierdut asteptarea si stau cu spatele catre tot ceea ce ar putea veni dinspre politica.

Doar o treime se mai uita la stirile si dezbaterile politice. Doua treimi nici macar nu mai pot afla daca e ceva interesant pentru ei in ele. Mesajul nu mai are cum sa ajunga indiferent daca e bun sau rau, daca e negativ sau pozitiv. Este respins ab initio. Ceea ce inseamna ca nici macar mobilizarea la vot negativ nu mai are cum sa functioneze.

Daca ar fi vorba despre votul la Eurovision, n-ar fi nicio problema. Dar e vorba despre votul care decide felul in care este guvernata aceasta tara. Faptul ca o minoritate tot mai restransa se considera implicata in acest demers, mai are asteptari de la acest demers sau un minim interes este in totala contradictie cu insasi esenta democratiei.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#sondaje de opinie, #alegeri europarlamentare prezidentiale, #sondaje nehotarati , #politica interna