Ziare.com

Cautand solutii (I): Depolitizare prin concurs

de Ciprian Mihali, profesor
Sambata, 11 Ianuarie 2020, ora 12:37

   

Cautand solutii (I): Depolitizare prin concurs
Ciprian Mihali
O putere reinnoita trebuie sa creeze premisele unei reinnoiri institutionale exclusiv pe baza de competenta, de cinste si de transparenta. Iar aceasta reinnoire trebuie facuta de sus in jos, prin concurs.

Citeste toate textele scrise de Ciprian Mihali pentru Ziare.com

Uniunea Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitar Iasi (USLIP) transmite, in disperare de cauza, presedintelui Romaniei, o scrisoare deschisa in care denunta repolitizarea inspectoratelor scolare judetene, de data aceasta in galben liberal. Nu stim daca acesti sindicalisti sunt doar naivi sau sincer revoltati de aceasta tendinta, care nu este deloc noua in viata institutionala din Romania.

E mai bine sa nu ne facem vise desarte imaginandu-ne ca un partid politic flamand de putere si functii va face altceva si altfel decat predecesorul sau.

De aceea, e mai folositor sa vedem planul general al societatii romanesti si sa ne punem de acord asupra unei evidente: nu exista azi practic nicio institutie de interes public care sa fi scapat politizarii, de la conducerea ei pana la portari sau oameni de serviciu, de la Km 0 al Bucurestiului pana in cel mai indepartat orasel din tara, de la cel mai important minister pana la ultimul inspectorat, ocol silvic sau consiliu local.

Iar atunci cand spunem politizare spunem neaparat urmatoarele lucruri:

1) Putere in loc de eficienta. Scopul politizarii unei institutii nu este eficienta ei manageriala ori calitatea serviciului public, ci controlul ei total si exploatarea resurselor ei financiare, materiale sau umane.

2) Obedienta totala si relatii de supunere (supusenie, mai pe intelesul unora), legea tacerii si comportament discretionar al superiorilor, in loc de deontologie si responsabilitate.

3) Incompetenta generalizata in loc selectare si promovare pe criterii de performanta.

4) In sfarsit, falsificarea oricarui concurs, personalizarea si compromiterea oricarui proces de selectie si evaluare.

Daca generalizarea pare fortata si riscanta, sa admitem ca pot sa existe exceptii de la acest fenomen al politizarii prin supunere, sa spunem ca ici si colo oameni onesti se inconjoara de alti oameni ca ei si fac sa mearga lucrurile in interesul public. Dar experienta cotidiana ne infatiseaza mai degraba esecul repetat al tuturor institutiilor presupuse a-i servi pe cetateni: Politia, Jandarmeria, Magistratura, sistemul de sanatate, sistemul scolar si universitar, transportul public, administratiile locale, agentiile nationale, toate revin in actualitate periodic, cu catastrofe, drame, esecuri, scandaluri, cu raniti si morti, cu bolnavi umiliti, cu copii sau batrani batjocoriti, cu oameni simpli supusi umilintelor unei birocratii de partid niciodata satisfacuta pe deplin de performantele ei in materie de absurditate.

O alta evidenta este ca aceasta caracatita a coruperii politice a vietii institutionale din Romania, asezata ca un capac sufocant peste societate, nu poate fi inlaturata de jos in sus. Societatea civila si militantii ei individuali, in ciuda eroismului lor punctual, nu pot lupta cu un sistem care dispune de resurse practic infinite si controleaza toate institutiile de forta ale statului veghind la conservarea puterii.

De aceea, schimbarea trebuie sa fie tot politica. Dar pentru ca schimbarea sa fie posibila, un alt fel de politica trebuie sa fie posibil. O politica in stare sa ajunga la constiinta publica faptul ca politizarea va mentine Romania in chingile unei puteri lipsite de viziune, retrograde si revansarde, asa cum este puterea politica mereu recompusa de la Bucuresti.

Ca institutiile vor ramane tot structuri feudale, sufocate de coruptie si de ineficienta, indiferent de partidul care le va numi conducatorii.

Un nou guvern, sprijinit de o majoritate parlamentara responsabila, are ca datorie prima sa lanseze un proiect national de reconstructie, un adevarat proiect de tara bazat pe ideea de concurs. Eu as decreta anul 2021 Anul national al concursului, printr-o campanie larga de sensibilizare a cetatenilor romani la ideea ca orice post public din tara asta trebuie sa fie ocupat de oameni care se pricep la ce fac, care merita promovati pentru performantele lor sau sanctionati pentru greselile lor, oameni cu cariere predictibile si nu supusi capriciilor unei puteri ingamfate.

O campanie care sa continue cu mobilizarea celor mai priceputi oameni din domeniile lor, din tara si din strainatate, care sa stabileasca organigrame si responsabilitati clare, criterii precise si transparente de selectie si de evaluare a personalului angajat pe bani publici in diferitele specialitati de lucru.

Pe baza legislatiei si a normelor metodologice de aplicare si cu sprijinul unui corp de experti evaluatori apolitici, selectati pe baza de candidaturi individuale, se pot lansa apoi, in cascada, dinspre fiecare minister spre partea inferioara a ierarhiei si in tot teritoriul (inspectorate, directii judetene, agentii, structuri deconcentrate) concursuri pentru numirea pe fiecare post a persoanei celei mai competente pentru acea pozitie.

Toate aceste concursuri trebuie sa poata fi accesibile prin transmisiune live pe Internet, conditie a transparentei si corectitudinii lor, cu respectarea, desigur, a tuturor rigorilor provenind din protectia datelor cu caracter personal.

Desigur, un asemenea mecanism trebuie elaborat in detaliu, dar in primul rand el trebuie insusit ca vointa politica de catre cei care vor veni la guvernare la sfarsitul acestui an. Ideile de depolitizare, de concurs, de excelenta, de responsabilitate, de transparenta trebuie nu doar sa intre in vocabularul partidelor politice, ci si sa poate fi traduse pe intelesul tuturor, astfel incat oamenii de rand sa inteleaga faptul ca nici directorul, nici politistul, nici doctorul nu sunt stapanii lui, ci sunt servitorii lui cei mai priceputi si mai responsabili.

E nevoie sa se lucreze temeinic la smulgerea din mintea oamenilor a ideii atat de vechi si de inradacinate de supusenie fata de orice fel de demnitari care servesc interesul public. E nevoie ca oamenii politici ajunsi la putere sa induca in aceleasi minti ideea ca orice post trebuie ocupat de cel mai bun dintre noi si nu de sotia, fiul, cumnatul, prietenul, colegul de partid, ca pentru orice post public - in ministere, in ambasade, in inspectorate, in agentii, in spitale, in institutiile culturale etc. - e nevoie de concurs, de concurs cinstit, transparent, organizat de oameni cinstiti si priceputi.

Pentru ca altfel ramanem acolo unde suntem acum: intr-un ev mediu vascos, in care aceiasi se rotesc la putere ca niste stapani si zei eterni, cu drept de viata si de moarte asupra noastra, cei multi si mereu neajutorati.

Altfel, suntem blestemati sa ramanem o tara inapoiata oricat de bine ar merge economia sau afacerile, o tara in care oamenii mor la intamplare si sufera neincetat, iar fiecare, ca sa se salveze, va pleca din tara sau isi va trimite copiii sa se implineasca in alte zari.

Pe toti cei plecati nu-i putem aduce inapoi nici cu forta, nici cu binisorul sau cu promisiuni dulcege si mincinoase. Dar ii putem aduce inapoi pe cei mai buni dintre ei daca le oferim sansa unor concursuri in care sa ne demonstreze ca sunt cei mai buni si ca pot sa faca mai mult bine pentru noi toti.

Ciprian Mihali a predat vreme de doua decenii filosofia contemporana la Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca. Din anul 2000 este doctor in filosofie al Universitatilor din Cluj si din Strasbourg. Intre 2012 si 2016 a fost ambasador al Romaniei in Senegal si in alte sapte state din Africa de Vest. Din 2016 lucreaza in domeniul cooperarii internationale la Bruxelles.

Despre ce vrei sa scriem?
Harta alegerilor locale 2020. Lista cu toti candidatii la consiliile judetene si la primariile marilor orase din Romania
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7642 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Intr-adevar Depolitizare prin Concurs la pozitii bine platite este

un subiect si obiectiv de importanta nationala pentru Romania. Ar fi bine sa-i trimiteti presedintelui Klaus acest articol intr-un plic, poate il citeste, dar raspunsul lui va fi "voi analiza"(in loc de actionati). Totusi pentru acest lucru este nevoie ca organizatorii acestor concursuri necesare la angajari in servicii profesioniste sa fie corecti si responsabili. In Statele Unite exista alta atitudine pentru cuvinte ca "job" si "work". Mai mult decit atit intre companiile mari sint intreceri (la fel si intre cele mici) cu privire la eficienta,cantitate si calitatea muncii. "Job-ul" este prioritatea numarul 1 al celor 320 de milioane de locuitori raspinditi in 50 de state. Oameni se duc in alt oras sau stat pentru un job de perspectiva si bine platit. Sint organizate altfel de concursuri , exemplu
patru pozitii de "Quality Control Inspector" la Unocal 120K pe an (intr-o sala foarte mare intra peste 100 de candidati la examen scris contra timp cu privire la mecanica
,electricitate,chimie, etc). Alt exemplu ...examen pentru certificare ca "Plant Operator"(tratarea apei),grade diferite, 100 de intrebari ,durata examenului este de trei ore.(treci daca faci peste 70%) iar salariul este in functie de compania la care lucrezi. Pentru unele pozitii la guvern (bugetar) examinarile orale sint incomode chiar neplacute pentru ca esti expus in fata unei comisii de 6 persoane iar acestia iti pun intrebari. Consider ca trebuie sa fie (concurs) examen scris , acelasi subiecte la toti candidatii.

 

Va citesc cu multa placere (fiecare articol)

Apreciez capacitatea dvs. de sinteza si de a pune lucrurile intr-o perspectiva coerenta. La Multi Ani! domnule Mihali

 

Tot sistemul de educatie este compromis...

... cu complicitatea politicienilor, a sindicatelor si nenumaratilor incompetenti care populeaza acest sistem si care nu ar avea ce sa caute pe acolo.

 

Da, OK, problema nu este lipsa solutiilor

Adica, sincer, eu cred ca pina si cei care NU VOR sa le implementeze le stiu, ceea ce lipseste este VOINTA.
Intr-o tara cu competitie corecta, cu valori corecte, 90% din actualii conducatori (politicieni, directori si directorasi la stat) ar zbura instantaneu.

 

Stimate, d-le Ciprian.

Numai un proiect de tara cu obiectivul reindustrializarii, va putea desfiinta feudalismul din instititiile romanesti!In acest proces de reconstructie economica-industriala se va produce si reconstructia INSTITUTIONALA care este imposibila prin examene TEORETICE, oricit de corete ar fi ele!
Institutiile se raporteaza la economia reala, se perfectioneaza si dezvolta structural prin activitatea concreta, nu prin actiuni intelectuale teoretice, verificabile prin examene la fel de teoretice.
Numai acest unic EXAMEN institutional economic care nu va putea fi falsificat si trecut prin aranjamente de angajatii bugetari, va impune ca ei sa fie performanti si responsabili pentru rezultatele targhetului personal care este dezvoltarea economica si industriala.Aici rezultatele sint concrete si PUBLICE, lipsind astfel situatia curenta in care "subiectele" sint date anterior examenului, la candidatii "planificati" sa cistige concursul...

 

Stimate, d-le Ciprian, depolitizare inseamna crearea unui partid

social-liberal unic, iar atunci institutiile nu ar avea cum sa fie politizate?Este o gluma amara, deoarece fara competitia economica dintre partide, in cadrul unui MODEL ECONOMIC pasiv cum este cel actual - bugetar intre doua legislaturi - nu exista modalitati obiective de departajare calitativa intre salariatii bugetari.
Sintem in prezenta unei imposibilitati SISTEMICE, deoarece actualul model economic nu are componente proactive de dezvoltare economica, care sa fie utilizabile ca elemente de departajare calitativa a personalului bugetar.
In lipsa unui model economic nou - cerut "tehnic" prin lucrarea "Reindustrializarea Romaniei - Politici si Strategii" (2010, L. Voinea si consultantii academici inserati in lucrare) - nu exista decit componente birocratice de activitate, neevaluabile cantitativ sau calitativ ca elemente de departajare obiectiva valorica a bugetarilor.
Astfel, unica modalitate de evaluare este cea de comportament de natura feudala fata de detinatorii puterii de orice rang si natura.
In concluzie - schimbarea POZITIVA institutionala prin alte tehnici si mijloace decit in urma implicarii si responsabilizarii institutiilor si bugetarilor in realizarea atributiilor masurabile de TARGHETUL cresterii economice INDUSTRIALE, SANATOASE (locale si nationale) - ramine VESNICA iluzie a analistilor sistemului bugetar.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor