Cine este "dreapta" in Romania - Partea II: Romantici, cartite si strigoi (Opinii)

Duminica, 02 Septembrie 2012, ora 19:30
4544 citiri
Cine este "dreapta" in Romania - Partea II: Romantici, cartite si strigoi (Opinii)

Pentru a-i raspunde lui Ion Iliescu la recenta sa intrebare - "ce e aia dreapta in Romania?" - a fost necesara si obligatorie lamurirea prealabila a naturii reale a traditiei politice existente in Romania de azi.

Cine este "dreapta" in Romania - Partea I: Ion Iliescu arunca manusa

Acum, Ion Iliescu poate primi un raspuns la intrebarea sa, care s-a vrut retorica si denigratoare, dar era de fapt foarte serioasa.

In Romania REALA de astazi dreapta este, in mod logic si natural, "adepta si sustinatoarea mentinerii ordinii sociale si politice". Or, ordinea sociala si politica este definita de oligarhia provenita din PCR si DSS, care controleaza discretionar resursele nationale pe baza impartirii Romaniei in feude, blocheaza reforma Constitutiei si incearca sa anuleze reforma Justitiei, atata cata s-a facut.

Vehiculul principal al oligarhiei romane este USL, o mare coalitie reactionara care vrea sa impiedice (aproape) cu orice pret spargerea sistemului economic si de putere din Romania sub efectul influentei Occidentului.

USL este ADEVARATA dreapta a Romaniei de astazi. Ion Iliescu putea sa-si inghita intrebarea. "Dusmanul de dreapta" pe care il denunta periodic este chiar el insusi si coalitia pe care o reprezinta. Oligarhiei "nu ii pasa de suferintele oamenilor" (aici, fara sa vrea, Iliescu a avut dreptate), iar reduta principala a oligarhiei este chiar USL.

Iliescu pentru Ziarte.com: Ce e aia dreapta in Romania? Inseamna ignorarea suferintei

Este trista constatare ca romanii din cele mai sarace judete, care traiesc de multe ori in conditii abominabile, de Ev Mediu, au ajuns sa creada gogoasa ca PSD este "de stanga" si "ii apara pe saraci", si il voteaza masiv si constant de 23 de ani. PSD este un partid oligarhic, orice altceva decat unul "de stanga" si nu este deloc intamplator ca judetele in care PSD are cele mai solide pozitii politice sunt si judetele cele mai subdezvoltate ale Romaniei.

Si mai trist este insa faptul ca tineri politicieni cu potential, care se straduiesc in prezent sa asambleze o contrapondere politica a USL in perspectiva alegerilor parlamentare din decembrie, nu au inteles ca in Romania REALA, nu in cea a viselor lor din liceu, pozitia "de dreapta" este deja luata de adversarii lor.

"Cine gandeste neclar actioneaza neclar", scria recent un editorialist (roman) de la Deutsche Welle, analizand chinurile facerii "aliantei de dreapta". Directia din care USL va fi atacata in campania pentru alegerile parlamentare conteaza enorm, iar alianta care se structureaza in jurul PDL a optat pentru o "dreapta" virtuala, cea reala fiind deja ocupata.

De aici rezulta inclusiv dificultatea de a gasi un nume atractiv pentru noua constructie, dar si imposibilitatea de a adopta o pozitie comuna categorica fata de cartitele oligarhiei infiltrate in chiar miezul noii aliante politice (Elena Udrea, in primul rand).

Daca esti "de dreapta" trebuie sa aperi valorile si structurile sociale existente, precum si o linie politica opusa in principiu cresterii redistribuirii bogatiei nationale. Dar ce "valori" si structuri sociale merita sa fie aparate astazi in Romania? Si chiar este bine sa fie aparate in fata Fiscului averile baronilor locali si milionarilor bugetofagi?

Oricum, Vasile Blaga, Cristian Preda sau Mihai Neamtu sa nu-si faca nicio grija: USL se ocupa deja cu apararea tuturor acestora. Se ocupa chiar foarte bine.

Occidentul te invata, dar nu voteaza in locul romanilor

Este foarte bine ca in peisajul politic romanesc au inceput sa apara tineri politiceni educati la prestigioase universitati occidentale, precum King's College din Londra, inaugurand astfel o tendinta care in alte tari foste comuniste a inceput in urma cu mai bine de 10 ani.

Oricat de buni ar fi insa profesorii de la King's College, Oxford, Cambridge, Sorbona etc., ei pregatesc la nivel inalt, sofisticat si strategic, nu dau retete de supravietuire pentru studentii lor care ar dori sa intre in politica in Romania.

Nu sunt necesare studii la King's College pentru a intelege ca romanii sunt foarte ingaduitori cu ei insisi, dar foarte exigenti cand privesc persoanele publice. Putem face zeci de analize asupra psihologiei colective romanesti, dar n-o putem schimba pe termen scurt, deci trebuie luata in calcul ca atare.

De aceea, agitarea funiilor de usturoi impotriva "strigoilor" si chemarea la lupta impotriva "fortelor trecutului" sunt contraproductive electoral. O spun cu regret, pentru ca Mihail Neamtu este, pe fond, de partea buna a baricadei.

De la genialul studiu al lui Constantin Radulescu-Motru privind "sufletul neamului" romanesc, nimic nu s-a schimbat in mod esential, desi au trecut 102 ani. Apelul la religiozitatea si mesianismul romanilor sunt printre ultimele lucruri la care un politician trebuie sa recurga in campania electorala.

Romanii asteapta un "plan de actiune" concret, pe termen scurt, cum ar fi, de exemplu, impozitarea "sanatoasa" a averilor acumulate dupa 1989 sau inasprirea legislatiei penale, in paralel cu construirea a 3-4 noi penitenciare pentru racorirea temporara a celor care prefera sa fure in loc sa munceasca.

Asa ceva s-ar putea "vinde" la urne mult mai bine decat lupta cu "strigoii". Dar cum sa intri in campania electorala cu propunerea de impozitare fara mila a vilelor si limuzinelor oligarhiei cand, de buna voie si nesilit de nimeni, te-ai declarat "de dreapta" inainte de inceperea bataliei?

A fi sau a nu fi "de dreapta", aceasta este dilema in care Opozitia s-a plasat singura. Shakespeare si-ar rade in barba, post mortem, satisfacut de reconfirmarea geniului sau universal. Iar Caragiale l-ar seconda voios.

Calcaiul lui Ahile, pentru cine il poate vedea

Raportata la Romania reala in care traim astazi, USL este o forta de DREAPTA, cu accente evident reactionare si pulsiuni anti-occidentale al caror diagnostic clinic preliminar sugereaza o posibila contaminare cu tulpini de virusi rasariteni rezistenti la antibioticele democratiei.

Intrarea Romaniei in normalitate politica nu se va produce pana cand problema acestui conglomerat oligarhic-reactionar nu va fi rezolvata. In prezent, oligarhia controleaza o majoritate nesigura in Parlament (prin capacitatea de finantare a campaniilor electorale si mecanismul migratiei politice continue), controleaza ferm Guvernul, dar nu mai reuseste, din 2004, sa reia controlul Presedintiei Romaniei si este pe cale sa piarda si controlul Justitiei.

Atacarea USL, in realitate o coalitie de dreapta, de pe o pozitie "romantica si nostalgica" tot de dreapta, este o tactica cu potential suicidal. Este o tactica ce lasa totul pe spatele Occidentului si nu isi asuma nicio inteligenta operationala pentru sine.

Ca orice forta umana care atinge suprafata Pamantului si ii respira aerul, USL are un calcai al lui Ahile. Acesta este dat de incapacitatea funciara a oligarhiei romane de a rezolva problema nivelului de trai si problema saraciei. Pentru a parafraza un mare presedinte ex-interimar, oligarhia romana este "the mother and the father" al unui jaf de proportii epice, in urma caruia nu a mai ramas nimic pentru ceilalti.

Vulnerabilitatea majora a USL provine din faptul ca "nu este si nu are cum sa fie" (l-am citat iarasi pe marele ex-interimar) sustinatoarea cresterii nivelului de trai al saracilor Romaniei, dintr-un motiv foarte simplu: USL este exact forta politica ce apara interesele celor mai verosi exploatatori ai poporului.

Romanilor asta trebuie sa li se explice, nu metafore despre "strigoi" si "fortele trecutului".

Rezumand, bastionul USL este, in logica realitatilor necosmetizate ale Romaniei de astazi, unul de dreapta, care nu este cu adevarat vulnerabil decat in fata asaltului dinspre stanga. Calea spre inlaturarea caracatitei oligarhice care sufoca Romania merge intai spre stanga (adevarata), dreapta (adevarata) urmand sa i se alature ulterior.

In Romania, ceea ce lipseste acum de pe esichierul politic este un AUTENTIC partid de stanga, care sa "muste" cu dintii legii si armele democratiei din oligarhie si averile ei, redistribuindu-le celor care au fost constant pacaliti dupa 1989. Un partid care sa satisfaca axioma conform careia nu se castiga alegerile in Romania doar cu "intelectualii" (orice ar mai insemna astazi acest termen), ci si cu "ceilalti", care asteapta ceva concret si pe termen scurt de la clasa conducatoare.

Analistii care au sesizat, de cele mai multe ori corect, izolarea in care se afla azi PSD in familia socialistilor europeni, au subliniat exclusiv dezastrul incercarii de (re)suspendare a lui Traian Basescu drept cauza. Este doar partial corect: PSD nu mai spunea mare lucru stangii occidentale inca DINAINTE de aventura in care s-a aruncat in iulie 2012.

Contrar opiniilor multor politicieni romani, liderii occidentali isi fac bine temele inainte de a decide o linie de actiune, iar adevarul este ca personalitati de stanga precum Martin Schulz, Hannes Swoboda, Francois Hollande, Edward Milliband sau Barak Obama au perceput mai demult conducerea PSD ca fiind mai apropiata (cel putin mental) de "familia" politica populata de Vladimir Voronin, Aleksandr Lukashenko, Viktor Yanukovici si Alexis Tsipras, decat de cea a stangii democratice occidentale.

Asta ar fi deschis, teoretic, pentru politicieni romani inteligenti, un mare culoar de actiune spre liderii de stanga de la Bruxelles, Strasbourg, Paris, Londra sau Washington. Dar cine sa-l umple la Bucuresti, cand preocuparile Opozitiei par sa vizeze resuscitarea unei "drepte" raposata acum vreo 70 de ani?

Citeste si:
Istoria guvernelor României
Istoria guvernelor României
O fi bimilenară istoria ceaușistă a poporului român, dar istoria documentată a guvernelor României nu este mai veche de 159 de ani. În tot acest timp, Principatele Unite, apoi Regatul...
Gabriela Firea, despre proiectul PSD privind plafonarea prețurilor la energie și gaze: „Noile facturi dublate ar însemna un cost suplimentar de minim 1200 de euro pe an”
Gabriela Firea, despre proiectul PSD privind plafonarea prețurilor la energie și gaze: „Noile facturi dublate ar însemna un cost suplimentar de minim 1200 de euro pe an”
Gabriela Firea a anunțat luni, 18 octombrie, că proiectul PSD privind plafonarea prețurilor la energie și gaze va ajunge astăzi în Senat. Astfel, potrivit proiectului social democraților,...
Sursa: Ziare.com