Cine sunteti voi, academicienii Stiintelor Securitatii Nationale?

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Vineri, 12 Februarie 2016, ora 18:10

   

Cine sunteti voi, academicienii Stiintelor Securitatii Nationale?
Academia de Stiinte ale Securitatii Nationale este o institutie finantata din bani publici, cu o istorie extrem de interesanta si misterioasa, ajunsa acum pe drept sau ca "victima" colaterala in mijlocul unui mare scandal.

Ca sa intelegem mai bine aceasta poveste, propun sa o luam din anul 2010, cand academiile de "ramura", precum ASSN, inmultite ca ciupercile, ajunsesera la o finantare totala de peste 15 milioane de euro/an din bugetul de stat.

In 2010, ministrul Educatiei la acea vreme, Daniel Funeriu, a decis sa taie aceste finantari:

"In situatia bugetara dificila in care ne aflam, din punctul meu de vedere, nu justifica finantarea din resurse bugetare a ceea ce se inampla la nivelul acestor institutii. Banul public trebuie sa mearga in activitati care aduc ceva concret. In general, nu voi fi niciodata de acord cu cheltuirea banului public cu festivisme sau activitati nerelevante", spunea ministrul Funeriu, la acea data.

Din informatiile mele, un an mai tarziu, Gabriel Oprea incepea presiunile pentru aparitia cu finantare de la buget a unei asemenea academii de ramura. N-a avut succes la Emil Boc. Totusi, institutia a aparut in 2012, prin lege, sub numele de Academia de Stiinte Militare, dar autofinantata, si cu sediul in sos. Panduri nr. 68-72, sectorul 5, adica sediul Colegiului National de Aparare.

La sfaristul lui 2014, insa, o OUG mamut emisa de Guvernul Ponta ii indeplineste visul lui Gabriel Oprea si ASM se mufeaza la bugetul de stat.

Astfel, potrivit art 27 din OUG, "indemnizatie lunara viagera egala cu indemnizatia membrilor titulari ai Academiei Romane" pentru cei 50 de membri titulari ai ASM si "indemnizatie lunara viagera egala cu 50% din valoarea indemnizatiei membrilor titulari ai Academiei Romane" pentru cei 100 de corespondenti ai ASM, care pana acel moment erau platite din fonduri proprii, "se asigura din sume alocate de la bugetul de stat, prin transferuri din bugetul Ministerului Educatiei Nationale".

In 2015, Academia de Stiinte Militare devine Academia de Stiinte ale Securitatii Nationale. Bugetul pe 2016 al ASSN, transferat de la Ministerul Educatiei, este, potrivit HotNews, de aproximativ 85 de milioane de lei. Prin comparatie, spre exemplu, bugetul pe 2016 al DIICOT este de 99 de milioane de lei.

Potrvit euroactiv.ro ASSN primeste de la stat 37.828.000 de lei, iar potrivit Emiliei Sercan 1.411.000 de lei. Asta e cand nu exista o sursa publica oficiala si accesibila, adica transparenta.

Deci ASSN primeste o suma consistenta din bani publici. Dar despre care platitorii, adica cetatenii romani, nu au dreptul la nicio informatie publica. ASSN nu are un site de unde sa aflam informatii minimale, in conditiile transparentei promise si promovate de actualul guvern chiar printr-un minister distinct.

Nu ii stim oficial sediul, presupunem doar ca este acelasi ca al Academiei de Stiinte Militare. Nu stim cine sunt titularii si corespondentii platiti pe bani publici. Si nici nu avem unde sa face o solicitare in baza Legii 544.

Exista poze si filmulete de grup, precum cele postate pe Facebook de jurnalista Emilia Sercan, cu tot felul de personalitati despre care nu stim insa daca fac cu adevarat parte din ASSN.

Ii vedem acolo nu numai pe George Maior, devenit oficial presedinte ASSN dupa plecarea de la sefia SRI pana la plecarea in SUA, dar si pe, de exemplu, Robert Cazanciuc, fost ministru al Justitiei, Nicolae Iancu, rectorul ANI a SRI, Mihnea Costoiu, fost ministru al Cercetarii, Sorin Campeanu, fost ministru al Educatiei, Mircea Dusa, fost ministru al Apararii, Gheoghe Muscalu, membru CSM, Raed Arafat, Gelu Diaconu - fost sef ANAF, Bogdan Stan, actual presedinte interimar al Agentiei Nationala de Integritate.

Informatiile oficiale depind doar de ceea ce si-au trecut diferiti demnitari prin CV-uri si declaratiile de avere si interese. Ministrul Curaj admite in CV apartenenta la ASSN, despre altii, precum ministrul Toba, doar se presupune, pentru ca nu exista asemenea precizari oficiale.

Vorbim despre o institutie publica de interes national, conform propriei legi de infiintare, deci despre oameni platiti din bani publici, care capata privilegii banesti similare cu ale membrilor Academiei Romane.

Nici nu cred ca trebuie justificat de ce este inadmisibil sa nu le cunostem identitatile, CV-urile si motivele pentru care se califica la privilegiul banesc pe care membrii Academiei Romane il primesc in urma unor proceduri transparente.

Cu ce se ocupa ei? Prezent la o conferinta a ASSN in august anul trecut, presedintele Iohannis le spunea academicienilor ASSN:

"Sunteti cea mai tanara institutie de consacrare academica si de cercetare stiintifica din domeniul stiintelor securitatii nationale. Intr-o lume fara granite, in care securitatea interna si cea externa nu mai pot fi disociate, iar provocarile sunt tot mai complexe, rolul si contributia dumneavoastra devin esentiale.

Romania are nevoie de institutii care sa produca gandire strategica. Prin existenta sa, Academia nu doar suplineste acest rol, ci face din tara noastra un actor in dezbaterea globala despre securitate".

Deci ASSN produce gandire strategica esentiala. Este foarte important si foarte valoros. Tocmai de aceea de ce nu trebuie sa ii cunoastem pe acesti oameni, ca sa le putem cere puncte de vedere, sa beneficiem in interes public pe deplin de expertiza lor in lumea provocarilor complexe? Ce e de ascuns?

In plus, dar nu in ultimul rand, aceasta lipsa de transparenta este generatoare de mari suspiciuni. Ministrul Curaj este suspectat ca s-a aflat in conflict de interese primind bani de la institutia bugetata de ministerul pe care domnia sa il conduce. In opinia mea, este un caz clasic.

ANI nu numai ca nu s-a autosesizat pentru clarificarea spetei, dar raspunde pentru HotNews ca nu poate emite un punct de vedere temeinic documentat cu privire la posibilitatea existentei unui conflict de interese.

ANI nu poate spune daca un caz concret este sau nu un conflict de interese? Ce o impiedica? Oare faptul ca seful ANI apare in poza de grup a ASSN? Nu stiu, dar oare nu ma pot gandi si la asta?

Ma pot gandi la orice, cat timp o institutie publica, finantata din bani publici, este atat de opaca. Si nu cred ca acest joc al ipotezelor, supozitiilor, scenariilor, conspiratiilor poate folosi in mod legitim cuiva mai ales in vremuri de provocari complexe. Dar vina nu este a celor care isi pun intrebari in conditii de mister total, ci a celor care intretin acest mister mai ales pe bani publici.

UPDATE: Ministerul Educatiei a emis Ziare.com urmatorul drept la replica, urmare a articolului Cine sunteti voi, academicienii Stiintelor Securitatii Nationale?.

"Referitor la suma mentionata in articolul publicat aici - Cine sunteti voi, academicienii Stiintelor Securitatii Nationale?-, suma despre care se afirma ca reprezinta bugetul Academia de Stiinte ale Securitatii Nationale asigurat de Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, precizam urmatoarele:

Subventia financiara prevazuta in bugetul MENCS pe anul 2016 pentru Academia de Stiinte ale Securitatii Nationale (ASSN) este de 1.411 mii lei. Prin urmare, suma inserata in articol, respectiv 84.828 mii lei, este eronata, intrucat titlul VI - TRANSFERURI INTRE UNITATI ALE ADMINISTRATIEI PUBLICE () - vizeaza bugetul cumulat al mai multor institutii, nicidecum exclusiv bugetul ASSN".
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 12568 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
LIBERALUL
rank 5
Și tocmai de aceea,
Spicuind niște nume,găsim cam tot guvernul Ponta și chiar unele cu premoniție...
Scopul funcționării trepidante a acestei Academii,nu-l
definește pe deplin nici domnul Johannis!Nu i-a fost total deslușit,ori a lăsat pentru urmași deslușirea lui?
P.S.D.Erie
rank 5
Toarasi, domne, asa cum zicea stramosii nostri, NU CERCETATI ACESTE
LEGI, CA IESTI NEMBUN DELEN TZELEGI.

Sa traiti !

P.S. Cu ce se ocupa ei? Prezent la o conferinta a ASSN in august anul trecut, presedintele Iohannis le spunea academicienilor ASSN:

"Sunteti cea mai tanara institutie de consacrare academica si de cercetare stiintifica din domeniul stiintelor securitatii nationale. Intr-o lume fara granite, in care securitatea interna si cea externa nu mai pot fi disociate, iar provocarile sunt tot mai complexe, rolul si contributia dumneavoastra devin esentiale.
rautzu
rank 5
Cine 'este' academicienii Stiintelor Securitatii Nationale?
La aceasta intrebare doar Ponta si membrii Fundatiei lui, "Black Sea Regional Projects" pot raspunde.
Adica alde Oprea, Dragnea, Sova, Curaj...
Hotie si furt pe fata...
scu
rank 5
Io cred ca astia sunt toti acoperiti de caschete si bonete
toti sunt cu sapca trasa pe ochi si foarte incruntati ca doar gandesc strategic cum sa dea cu suriul in procurori.
cop4you
rank 5
deci ponta, plagiatorul urmarit penal, arunca pe
geam banul public:-(((
"La sfaristul lui 2014, insa, o OUG mamut emisa de Guvernul Ponta ii indeplineste visul lui Gabriel Oprea si ASM se mufeaza la bugetul de stat."
Ghilotina
rank 5
guvern de securisti , ajunsi la putere
sa indese in portofelele unora ca Dogaru - toate bazandu-se pe prostia electoratului ametit de o propaganda incredibila careia un guvern anemic (Boc) nu i-a facut fata .

Privesc in urma si constat cat de multe nenorociri s-au intamplat . Abia azi l-am auzit pe Emil Constantinescu spunand la TVR ca ce a facut Vacaroiu cu cupoanele lui este o reteta ruseasca , identica pana in cel mai mic amanunt .... Pai unde erau "partidele" alea care vor binele poporului , ba !??

Toti s-au inghesuit sa insele si sa minta ca sa le fie bine . Iar prostimea a ajuns sa-i idolatrizeze .....
Va mai mirati ca s-au adunat toti intr-o "Cupola" mafiota !??
copilul
rank 1
:)) Ale,care din guvernele boc,a fost anemic,ca io
nu-mi amintesc,ca ai vazut ce mai cioplea...??? !!!! si mai barduia !!!
cop4you
rank 5
avem o gramada de academii, fundatii ca cea a lui ponta, etc,
multe papa banul public. banuiesc ca multe nu produc nimic, ca functionarul spaniol din articol.

http://www.ziare.com/locuri-de-munca/munca-spania/viata-de-bugetar-a-lipsit-sase-ani-de-la-serviciu-si-nimeni-nu-si-a-dat-seama-1408477
Ioan cel adevarat 2
rank 5
Doar NEMERNICi Patri-HOTI atenteazqa la bugetul tarii in numele
....unei false academii.
Numele de academie inlocueste pe cel de "sarlatanie" ca sa nu se vada tenebroasa lor activitate de spolierea bugetului tari.
valll
rank 5
Cine sunt, dar mai ales CE sunt ei?
Cine sunt, vom afla. Mai interesant ar fi sa stim CE sunt, ce este de fapt aceasta "academie"?
Avind doar logica si putinele date, trebuie plecat de la personajul de baza. Oprea nu e un mare intelectual, nici un mare strateg militar. A facut avere odata cu averile tranzitiei si cariera importanta, politica si academica, mult deasupra calitatilor lui intelectuale sau meritelor personale.
Nu cred ca "academia" a fost moftul unor impostori ajunsi sus, dar complexati de conditia lor intelectuala modesta. Nu aveau nevoie de o academie, cand puteau obtine titluri academice si altfel.
Cred, mai curand, ca "academia" a fost un pretext pentru construirea unui pol de putere bine organizat, un fel de stat major neoficial.
Sa fie Oprea adevaratul initiator, imboldit de un patriotism romantic? El pare tipul subalternului disciplinat, mana dreapta, nu cap. Atunci, cine e, cine a facut planul? Sa fie AICI clenciul?
Ei declara ca se ocupa de strategii. Dar statul nu avea un organism dedicat unui asemenea scop? E normal sa existe doua? Cei doi presedinti ai tarii, unul care i-a legalizat si altul care i-a elogiat, nu s-au intrebat, sau aveau deja raspunsurile?
abecedar
rank 5
Ha ha ha! Academia pt stiintele securitatii nation
ale = bratul local corporatocratiei mondiale (Noua ordine) care controleaza politicienii SUA si multe alte tari prin finantarea alegerii lor - ca apoi acesti politicieni cumparati sa lucreze pt bilionari si nu pt populatie.

O schema geniala de a sustrage bani de la tari deja sarace si supra-indatorate la FMI - pt sustinerea politicilor globale ale miliardarilor care conduc de fapt lumea prin corporatii, fundatii 'educationale' promovate de corporatii (Rockefeller, Gates si alte fundatii) si de a SUBMINA suveranitatea locala si patriotii adevarati in toate tarile.
Pierrot
rank 3
@rautzu
Ei este ăia care ne păzește pe noi.
Niște se-***-iști ,oameni cu inima curata,modesti,plini de intentii bune.
Si cel mai bun exemplu este chiar marele Academician
intre *aca-de-mici-ieni,Găbiță Oprea.
Injineru
rank 5
Cu o academiciana ca Elena Ceausescu, totul e
posibil.

Nu stiu daca au aparut stiri despre Festivalul de la San Remo, pe care il vad acum la:

http://www.sanremo.rai.it/dl/portali/site/dirette/PublishingBlock-9067fed6-74a0-40cf-b43f-e94e6cfc552e-sanremo.html

Prezentatoarea Madalina Ghinea este romanca, nascuta la Slatina acum 27 de ani.
Utilizator sters
„Mama ei de manipulare” ...
"Banul public trebuie sa mearga in activitati care aduc ceva concret"
Da, așa este, banul s-a dus la Udrea, Pinalti, Hrebenciuc, Truică, Lambrino, Dan Andronic, Bica, Georgescu, Stelian și mulți alții! Cam 2 miliarde de coco, așa sunt estimările! Cat a păpat această pseudo academie ?!? Nici nu merită să comparăm, insă necesitatea și oportunitatea sunt discutabile, dar din punct de vedere legal, totul este in regulă. Atunci?
Comentariu inadecvat
copilul
rank 1
:))) ce-mi place,cand vad,ca va dati unii altora,
cu gaini moarte,in cap,de le sar fulgii,...gainilor ! ceva,in genul,hotii vostrii,sunt mai hoti,decat ai nostrii...!!!
LIBERALUL
rank 5
Aici,ești nedrept
Funeriu,pe care nu l-am agreat in toate măsurile luate ca ministru,a ZIS BINE!
Că Boc nu a percutat la sugestia lui Oprea,il putem ierta.In acele tipuri era vioaie Academia"Ali Baba & asociații la culoare".Și Funeriu a fost un ministru cu capul plin de fumuri și neintrat in jocurile pe bani.Era mulțumit cu rolul de a tăia panglici la eforturile de cheltuire a banilor din UE la școli reabilitate in număr mare și fără control de perspectivă al numărului de elevi.
Mai mult,poate nici nu-l invitase ca membru ori altceva...
Așa că,unde e manipularea,cand mulți dintre cei pe care i-ai enumerat,erau deja membrii ?
MacGigi
rank 5
Nu stim doamna IED cine sunt toti James Bonzii astia, ca nu au
buletin de spioni, asa cum s-ar cuveni.
Asa ca SMIERT SPIONEM, nu?
Pierrot
rank 3
Academia de securisti a fost atacata
prima data,acum cateva zile de catre presedintele Basescu la B1.
El i-a numit paraziti si mafioti.
Academicienii Oprea,Ontanu,Toba,Helvig(seful SRI) si altii sunt numiti academicieni pe viata si sunt platiti din banii nostri.
Cititi lista completa a academicienilor lui Oprea
pe site-ul www.comisarul.ro
goe
rank 1
cacademicienii
veritabili paraziti!!! Orice hazna se poate numi cacademie vad. Pai Pozitivul Hagi na-re si el cacademie de fotbal.
In concluzie, analfabetii isi fac cacademie.
Comentariu inadecvat
trolheim
rank 1
Ce mare smecherie? Si membrii Academiei Infractorilor sunt platiti
de la buget! - Sejurul la penitenciar al acelor "academicieni" este sponsorizat de la bugetul de stat - Noroc ca mai scrie cate unu o lucrare stiintifica pe servetele, sa iasa mai repede de la Malmaison si astfel se fac economii la buget
buruceagga
rank 2
oops
In sfarsit un articol documentat. Jos palaria .
eugen6215
rank 2
ziare.com
Ziare.com=Un site devenit de nefrecventat!
Ambigua
rank 5
Atunci ce cauti pe el?
Esti la spionat?
civis
rank 4
Pai daca se ocupa cu producerea .....
....de gandire strategica esentiala sunt un fel de think-tank, doar ca de produsele gandirii lor nu stim cine beneficiaza. Normal ar fi sa beneficieze aia care ii platesc. Dar stim cine ii plateste : noi toti, ca-s mufati (vorba autoarei articolului) la banul public. Atunci de ce se incapataneaza in lipsa asta de transparenta ? In ignoranta noastra, ca platitori, poate, totusi, beneficiem de ceva din gandirea lor, dar nu se stie daca in interesul nostru. Dau si eu cu guesss-ul, nu dau cu piatra.
eve09
rank 1
...
Oprea are o cariera respectabila, iar toate initiativele sale au fost in folosul securitatii nationale
Alyi
rank 1
Nu vi s-a luat?
Mi sa luat sa vad peste tot Oprea,Oprea.Nu va mai merge cu coloana o luati cu dna-ul,nu va mai merge cu dna-ul incepti cuplagiatul,acum cu asta.Cand o sa va potoliti si voi
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor