2016: miza critica, o altfel de politica

Autor: Valentin Stefan - specialist in due diligence
Joi, 07 Ianuarie 2016, ora 07:26
3244 citiri

2016 se anunta un an cel putin la fel de agitat ca 2015.

Tensiunile provocate de pretul redus al petrolului, conflictele din Orientul Mijlociu si promovarea euroscepticismului sunt cateva dintre subiectele in jurul carora lumea si Europa se vor invarti in 2016.

Niciun actor global activ in exportul de produse petroliere nu pare dispus sa reduca productia pentru a echilibra pretul petrolului pe pietele internationale. Cel putin in prima parte a anului nu sunt sanse ca marii producatori de petrol sa incetineasca ritmul in care se extrage titeiul pentru a corespunde cererii.

In plus, va exista si mai multa presiune pentru un pret al petrolului redus daca Congresul SUA va aproba exportul de produse petroliere si America va deveni un exportator global.

Unele conflicte, precum cel din Ucraina, se anunta a fi de lunga durata si probabil nu se va gasi o modalitate de pacificare in 2016. Altele, precum cel din Irak si Siria, sau cel putin dizolvarea ISIL, au sanse mari sa se termine anul acesta, zic eu.

Exista, insa, numeroase conflicte instabile, cum este cel din Libia, cu un impact semnificativ asupra securitatii europene, care vor avea o situatie incerta in continuare.

Sutele de mii de imigranti vor ramane pe prima pagina a ziarelor mult timp de acum inainte si liderii politici ultra-conservatori vor continua sa aiba o retorica anti-imigrationista si nationalista.

Atata timp cat exista un curent semnificativ global in care ideologia terorismului reprezinta o amenintare asupra democratiei, ultra-conservatorismul si euroscepticismul vor continua sa fie imbratisate de un procent semnificativ al societatii.

Cea mai eficienta solutie impotriva euroscepticismului este cresterea economica stabila. Desi se anunta un an pozitiv din punct de vedere al cresterii economice in Uniunea Europeana, 2016 nu va fi de ajuns sa rezolve dezechilibrul social din majoritatea tarilor UE.

Pentru aproape 6 ani, Europa s-a confruntat cu somaj ridicat, care a atins aproape 50% in randul tinerilor in tari precum Spania si Grecia, slabirea mediului de afaceri si ingustarea clasei de mijloc.

Pentru Romania, 2016 se anunta un an la fel de tensionat ca 2015. Romanii si sursele de stiri romanesti ar trebui sa fie pregatiti pentru multe zile de breaking news si rasturnari de situatii.

Alegeri locale si parlamentare programate in vara si iarna si lista lunga de baroni locali si lideri politici corupti care isi asteapta randul la DNA vor reprezenta principala sursa de show politic.

Romania o sa fiarba pentru ca decidentii politici stau pe taciuni. Pentru o buna parte a clasei politice exista doar doua vulnerabilitati. Una permanenta care tine de fapte de coruptie accesibila doar unor institutii precum DNA si o fereastra de vulnerabilitate deschisa din patru in patru ani in ziua alegerilor. Din patru in patru ani avem si noi, cetatenii de rand, ocazia sa ne luam revansa.

Pe alocuri se va vota tot cu raul mai mic, dar vor exista si mari batalii electorale intre raul profund si alternative oneste, bazate pe viziuni moderne de dezvoltare a oraselor si a tarii.

Va depinde de capacitatea candidatilor integri si de felul in care vor reusi sa se organizeze impotriva candidatilor corupti. In aceeasi masura, succesul alternativei va tine si de cat de mult isi doreste electoratul mult ceruta schimbare.

Anul 2016 poate fi in mod real anul schimbarii clasei politice.

Dar in 2016 "Sistemul" va avea sansa sa contraatace. In 2016 expira mandatele de procuror general si procuror sef, functii cheie in mentinerea independentei Justitiei. Cu siguranta va exista o noua incercare de influentare a numirilor celor doi procurori.

Sistemul este in defensiva, dar acest lucru nu ii va impiedica pe cei care sunt la un pas sa piarda puterea si chiar propria libertate sa incerce un nou asalt asupra institutiilor care ne-au redat speranta pentru o tara mai buna.

Anul 2016 va fi pentru romani un an al sperantei, un an in care se va asana clasa politica. Limpezirea clasei politice este un proces oarecum natural, care ar fi trebuit sa se intample inca din anii 1990, dar e bine ca se intampla si acum.

Prin acest proces prin care se stabilesc anumite limite pentru cei care au acces la carma puterii, Romania are numai de castigat. Cheia ramane la rezultatele alegerilor din 2016 si la mentinerea independentei Justitiei.

Valentin Stefan este specialist in due diligence, iar din 2015 este membru al Fundatiei CAESAR. Este licentiat in istorie la Universitatea Bucuresti si are un masterat in Studii Ruse de la UNC Chapel Hill. Valentin este originar din Bolintin Vale si locuieste in Washington DC.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#evenimente politice Romania 2016, #evenimente externe 2016, #alegeri 2016 , #politica interna