Ce ne-ar mai putea salva?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 08 Decembrie 2017, ora 09:00
24334 citiri
Ce ne-ar mai putea salva?

Sansa noastra ar putea fi ca cei din PSD nu stiu decat ostentativ, violent. Nu se strecoara pe usa, ci o sparg cu totul. Cand ataca o fac ca barbarii, desi istoria proprie le-a demonstrat ca, atunci cand se abtin, cum a fost la precedentele alegeri, si nu enerveaza, au numai de castigat.

Asa si acum, cu Legile Justitiei. Obsedati sa se incadreze in fereastra de oportunitate a funeraliilor regelui, PSD a dat un asalt salbatic care are datele necesare pentru a scoate lumea din sarite.

Nu exista niciun argument rational pentru aceasta goana nebuna, in afara faptului ca Liviu Dragnea nu mai are rabdare. Tot partidul este supus interesului sinucigas politic al unui singur om, care nici macar nu are barbatia sa conduca asaltul la vedere, ci il trimite la inaintare pe Florin Iordache pe care il controleaza, in timp real, cu zeci de telefoane si mesaje pe ora.

Dimensiunea atacului o da declaratia absolut fara precedent a procurorului general al Romaniei, Augustin Lazar: "Dorinta de a pune sub control Justitia este mai puternica decat ratiunea". Dl Lazar vorbeste despre tentativele "unor puteri ale statului de a lipsi procurorii romani de independenta, pe cai dubioase, prin proiecte si proceduri parlamentare viciate ori prin manopere dolosive puse la cale in cercuri politice cu interese impotriva infaptuirii justitiei penale".

Vedeti, dl Lazar este un magistrat la varsta pensiei, un om care a trait profesional epoca Stanoiu, iar reactia sa poate fi si una in fata pericolului repetarii unui cosmar pe care il cunoaste bine.

Cu exceptia solitara si lamentabila a unei doamne judecator care, inteleg, a primit promisiunea ca va ocupa un loc la CCR (imi povestea cineva ca e pentru prima data cand vede ca un magistrat scrie dupa dictarea lui Nicolicea, la propriu), magistratii resping aproape unanim modificarile sinistre care vor distruge Justitia.

Pentru ca acesta este marele pericol: distrugerea intregului mecanism judiciar.

Si, in fata acestui pericol urias, nesansa noastra, pe masura, ma tem, ar fi ca Opozitia, adica PNL si USR, sa se canibalizeze.

Oricat as incerca, nu pot intelege care e ratiunea pentru care de miercuri cel putin trei doamne liberale de frunte, Turcan, Gorghiu si Saftoiu, nu au alta grija decat sa toace la USR. De parca USR ar fi in plina lovitura de justitie, nu PSD.

Da, este adevarat ca USR a luat caimacul politic al dezbaterii, daca o putem numi asa, pe tema modificarilor Legii 304 privind Statutul magistratilor.

Eu nu sunt o laudatoare a USR. Dimpotriva, am fost mereu severa cu aceasta formatiune pe care nici nu am numit-o partid, pentru ca in afara de conditiile strict juridice nu prea indeplineau altele pentru a se numi asa.

Dar dupa ce au scapat de Nicusor Dan si, mai ales as spune, de papusarul Matei Paun (care s-o fi intors la Moscova), "salvatorii" dau semne certe ca se pot transforma intr-un partid redutabil. Nu cred ca sunt inca acolo, dar se indreapta.

Iar in chestiunea Legilor Justitiei, ceea ce au facut ei a fost corect. Sigur ca in mod normal, Opozitia nu inseamna sa ocupi tribuna Parlamentului de unde sa incepi sa zbieri la portavoce. Sigur ca in mod normal parlamentarismul inseamna dezbatere, vot, procedura.

Dar noi nu suntem intr-o normalitate politica. La profunda anormalitate a actualei majoritati, care calca in picioare insasi notiunea de parlamentarism si orice principiu democratic, dupa cum chiar PNL acuza, trebuie sa ai la randul tau solutii adecvate.

USR a facut ceva important prin acest scandal: a atras atentia asupra grozaviei, a starnit emotie, a obligat PSD la crize de nervi.

Este adevarat ca PSD este inepuizabil si mai violeaza o data Regulamentul si parlamentarismul pentru a anihila si solutia USR, dar cu atat mai anormala este situatia si cu atat mai plina de imaginatie trebuie sa fie Opozitia pentru a intoarce toate aceste abuzuri sinistre in capul PSD.

Dupa cum este adevarat ca structural nu toti oamenii pot face parte dintre solutia mai exotica, mai zgomotoasa. "Nu ma vad cu o portavoce in mana", spune dna Turcan. Asa este.

Dar nu toata lumea trebuie sa faca acelasi lucru. In loc sa atace USR, PNL nu avea decat sa trimita alaturi de ei niste liberali care pot face un astfel de joc. De exemplu, dl Roman, cel care a tinut la motiune un senzational discurs cu laptele, ouale si untul pe tribuna, ar fi putut sa fie unul dintre ei.

In timp ce altii, precum dna Turcan, dl Predoiu, dna Scantei, puteau sustine partea sobra. Ceea ce de fapt s-a si intamplat, pentru ca in timp ce USR crea atmosfera, PNL a lucrat pe procedura si impreuna au reusit sa impinga votul final pe Legea 303 pana saptamana viitoare.

Liberalii cinstiti (nu blatistii gen Virgil Guran, Ben Oni Ardelean si Daniel Zamfir, rasfatatii Antenei 3), cei care ar vrea si chiar ar putea sa faca opozitie, trebuie sa priceapa, fara frustrare, ca opozitia la actualul PSD este sport extrem, ca in politica (si nu numai) ceea ce nu se vede nu exista, ca s-a dus timpul comunicatelor de presa, al declaratiilor stufoase, ca suntem in epoca Facebook, Twitter, SMS, al mesajului scurt si percutant, ca in bombardamentul de informatii si tentatii, in agitatia dementa a fiecarei zile, nu razbate decat ceea ce surprinde, este puternic si foarte concentrat.

Daca macar una dintre aceste conditii nu e indeplinita, mesajul nu trece chiar fara ca cineva sa-si puna in cap sa-l bruieze.

In momentul acesta, putine imagini pot fi mai dezolante decat aceea a unui PNL si USR care se distrug reciproc. Beneficiarul nu poate fi decat PSD.

Bine ar face sa colaboreze, sa se completeze, sa faca fiecare ce stie mai bine, pentru a salva cat se poate de mult din dezastrul pe care il pregateste PSD. Altfel, pe ruine, chiar nu va mai conta cine a dat primul si cine n-a intors si celalalt obraz.

Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER, partidul condus de fostul premier Dacian Cioloș, anunță că a trimis o invitație la dialog colegilor de la USR, PMP și Forța Dreptei, filialele din București, în vederea găsirii...
#modificare Legi Justitie , #politica interna