Cele mai importante evenimente politice in 2013 - vezi ce ne asteapta

Marti, 01 Ianuarie 2013, ora 12:26
4759 citiri
Cele mai importante evenimente politice in 2013 - vezi ce ne asteapta

Dupa un an 2012 care a avut evenimente asteptate, precum alegerile locale si cele parlamentare, dar si multe neasteptate - schimbari de premier, condamnarea unui fost prim-ministru sau suspendarea presedintelui -, anul 2013 se anunta mult mai linistit. Cel putin asa cum este vazut din prima sa zi.

Aderarea Romaniei la spatiul Schengen, discutata in Consiliul JAI, modificarea Constitutiei, congresele si conventiile principalelor partide, la care sunt asteptate alegeri, precum si alegerile locale partiale din unele localitati ca urmare a rezultatelor alegerilor parlamentare sunt cateva dintre evenimentele politice ale Romaniei in noul an.

Care a fost cel mai important eveniment politic al anului 2012? - Sondaj Ziare.com

In plus, anul 2013 va aduce o serie de alegeri parlamentare, locale sau chiar prezidentiale in numeroase tari din intreaga lume, cele mai importante fiind alegerile legislative din Germania, Italia, Israel sau Egipt, ori cele prezidentiale din Iran.

Consiliul JAI si aderarea la spatiul Schengen

Presedintele Traian Basescu a transmis, pe 14 decembrie, ca intrarea Romaniei si Bulgariei in Spatiul Schengen va fi discutata din nou, in luna martie, la Consiliul Justitie si Afaceri Interne (JAI). Seful statului a facut declaratiile de la Bruxelles, unde s-a aflat cu ocazia Summitului Partidului Popular European si lucrarilor Consiliului European.

"In urma discutiilor avute cu premierul Olandei si cancelarul Merkel - singurele tari care mai aveau obiectii in discutarea viitorului JAI, cu privire la aderarea Romaniei la Schengen -, s-a luat decizia ca in Consiliul JAI din 13-15 martie sa se discute din nou problema accesului Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen", a declarat Traian Basescu.

Presedintele a comentat si situatia din politica interna, exprimandu-si speranta ca nu va fi facuta "nicio trasnaie politica" in tara, in asteptarea Consiliului JAI din luna martie.

"Sper ca daca nu facem nicio trasnaie politica pe acasa sa reusim sa primim o confirmare unanima a dreptului care ni se cuvine prin tratatul de aderare, de intrare in zona Schengen, fie si etapizat - intai cu frontierele aeriene si maritime si pe urma si cu cel terestre", a mai spus Traian Basescu, care se afla pe lista invitatilor la summmit-ul extraordinar al sefilor de stat si de guvern din PPE, eveniment ce se va desfasura pe 11 ianuarie 2013, la Limassol, in Cipru.

Basescu: Intrarea in Schengen, discutata in martie (Video)

Extinderea spatiului Schengen nu se afla insa printre prioritatile unui alt stat membru UE, Irlanda, tara care a preluat presedintia Uniunii Europene de la 1 ianuarie 2013.

Totodata, seful Departamentului Schengen din Ministerul Administratiei si Internelor, Marian Tutilescu, a afirmat la inceputul lunii decembrie ca aderarea la spatiul Schengen depinde de un raport echilibrat pe Justitie, in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare care va fi publicat in luna ianuarie, dar si de situatia din Grecia, deoarece "daca intram si cu frontierele terestre, exista un risc major de creare a unui flux migrator intre Grecia-Bulgaria-Romania si de aici in Occident".

In plus, ambasadorul german la Bucuresti, Andreas von Mettenheim, a declarat ca doar un raport MCV satisfacator poate debloca aderarea Romaniei la Schengen, in timp ce fostul ministru al Afacerilor Europene Leonard Orban a spus ca aderarea la Schengen depinde de actiunile si deciziile Parlamentului.

Modificarea Constitutiei

Modificarea Constitutiei este una dintre tintele noului Guvern USL, care vizeaza doua aspecte principale: reducerea atributiilor presedintelui si reorganizarea administrativa a tarii. Cu o majoritate de doua treimi in Parlament, USL poate demara nestingherita modificarea Legii fundamentale a tarii.

Pe langa delimitarea clara a atributiilor presedintelui si a prim-ministrului sau lipsa cvorumului de prezenta la referendum, prin schimbarea Constitutiei se doreste si modificarea numirii magistratilor pentru Curtea Constitutionala, Guvernul inclinand spre profesionisti ai Justitiei, mai degraba decat spre magistrati care sa fie numiti politic.

In acest sens, Comisia Europeana pentru Democratie prin Drept, mai bine cunoscuta sub numele de Comisia de la Venetia, a formulat un "set de propuneri de revizuire a Constitutiei Romaniei, avand drept scop consolidarea cadrului constitutional", la jumatatea lunii decembrie.

Printre propunerile de revizuire a Constitutiei Romaniei se afla accelerarea procedurii legislative, suspendarea presedintelui Romaniei sa fie transformata intr-o procedura de raspundere juridica initiata de Parlament sau clarificarea departajarii competentelor primului-ministru si presedintelui, in special in ceea ce priveste politica externa si in relatia cu Uniunea Europeana.

Presedintele PDL Vasile Blaga a declarat ca sustine modificarea Constitutiei, chiar daca este vorba de o initiativa a USL, insa nu si reducerea prerogativelor presedintelui, iar publicatia Deutsche Welle noteaza ca, daca presedintele PNL, Crin Antonescu, va constata ca are mari sanse sa castige alegerile din 2014, atunci entuziasmul pentru modificarea Constitutiei ar putea sa scada la zero.

Comisia de la Venetia ne recomanda modificarea Constitutiei - vezi ce propune

In ce priveste reorganizarea administrativ-teritoriala a Romaniei, premierul Victor Ponta considera ca aceasta trebuie facuta in anul care vine, pentru ca 2014 este an electoral si va fi extrem de dificil sa se mai obtina un consens in Parlament.

Prim-ministrul a subliniat ca discutia va fi purtata nu doar in Guvern, ci si la Parlament, urmand ca poporul sa se pronunte prin referendum, pentru ca reorganizarea administrativa trebuie facuta prin revizuirea Constitutiei.

"Pana la sfarsitul lunii iunie, vrem sa avem trecuta de Parlament cu doua treimi (...) noua structura a regiunilor, dupa care este nevoie de referendum. In 2013 e obligatoriu, daca nu facem acum, nu o facem prea curand", a mai spus Ponta, care a anuntat ca vrea o regionalizare cu regiunile suprapuse judetelor, nu inlocuitoarele lor. Totodata, el a precizat ca fiecare regiune nu va avea o capitala a sa, ci un oras care sa fie centru de decizie.

Ponta: Regionalizarea, obligatoriu in 2013

O alta modificare in Constitutie ar putea fi cea privind trecerea la un Parlament cu 300 de membri, care ar putea in continuare avantaja USL. Insusi premierul a afirmat ca partidul pe care il conduce sustine revenirea la votul pe liste la alegerile parlamentare, in defavoarea celui uninominal. In plus, se doreste o Camera a Deputatilor cu 300 de parlamentari si un Senat cu 82 de membri - cate doi pentru fiecare judet -, adica un Parlament cu 382 de membri. In prezent sunt de peste doua ori mai multi senatori si 588 de parlamentari in total.

Congresele principalelor partide si alegerile pentru conducere

In anul 2013, principalele partide politice, PSD, PNL si PDL vor organiza congrese. Cel putin in doua cazuri, PSD si PDL, vor avea loc alegeri pentru coducerea partidului.

Democrat-liberalii au stabilit, pe 14 decembrie, o Conventie Nationala a partidului pentru luna mai, cand se va alege noua conducere a PDL. In acest sens, Consiliul National de Coordonare, la care se va stabili si data exacta a Congresului National, va fi organizat pe 23 februarie.

"Pe parcursul lunii ianuarie si februarie, vom avea analiza in fiecare organizatie judeteana. In 23 februarie se va intruni CNC, care va stabili data unei Conventii Extraordinare in luna mai, o Conventie la care sa participe 5.000 de colegi care sa reprezinte pozitia si punctul de vedere al partidului", a declarat presedintele PDL, Vasile Blaga.

Conventia Nationala a PDL, in luna mai - Blaga ramane presedinte al partidului

Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat pe 11 decembrie ca in luna februarie va avea loc Congresul social-democratilor, cand se va aproba programul politic al PSD si vor avea loc alegeri pentru conducerea partidului. El si-a manifestat dorinta de a candida pentru un nou mandat de presedinte al partidului, atat timp cat are performanta in fruntea formatiunii, afirmand ca, daca partidul ar fi pierdut alegerile parlamentare, nu ar mai fi candidat.

In ceea ce priveste PNL, presedintele liberal Crin Antonescu, a afirmat, pe 7 decembrie, ca un congres extraordinar al partidului se impune cat mai repede, precizand ca pot fi puse in discutie atat presedintia partidului, cat si prezidentiabilul PNL. Ulterior, acesta a revenit si a afirmat pe 29 decembrie ca doreste sa propuna un congres extraordinar al PNL, "poate in februarie 2013", deoarece sunt necesare "masuri de organizare interna care sa raspunda nevoilor unui partid mare", in discutie fiind puse si unele excluderi din partid.

Alegeri locale partiale

Alegerile legislative din 9 decembrie au dus in Parlament mai multi primari, precum si un presedinte de consiliu judetean - Liviu Dragnea. Prin urmare, acestia si-au dat demisia din functiile locale de conducere pentru a intra in Parlament, astfel ca este nevoie de alegeri locale partiale.

Alegeri locale partiale pe 3 februarie

Guvernul a stabilit in sedinta de pe 27 decembrie ca pe 3 februarie vor avea loc alegerile locale partiale pentru noua functii de primar si una de presedinte de consiliu judetean, cea din Teleorman, unde Liviu Dragnea a castigat un mandat de deputat, fiind numit totodata vicepremier si ministru. Secretarul general al PSD a fost ales presedinte al Consiliului Judetean Teleorman pe 10 iunie, pentru a patra oara consecutiv.

Totodata, alegeri locale vor avea loc si in municipiul Slatina din judetul Olt, unde primarul social-democrat Darius Valcov a castigat un mandat de senator.

Evenimentele politice din lume, in 2013

In Europa, cele mai importante alegeri sunt cele legislative anticipate din Italia, de pe 24 si 25 februarie, care ar putea marca revenirea lui Silvio Berlusconi, precum si cele parlamentare (federale) din Germania, unde cancelarul Angela Merkel este asteptat sa candideze pentru un al treilea mandat, dupa cele din 2005 si 2009.

De asemenea, vor fi alegeri prezidentiale in tari precum Cehia si Cipru, dar si in Georgia, Armenia, Azerbaidjan si Muntenegru, ori alegeri parlamentare in Norvegia.

In Asia vor avea loc alegeri prezidentiale in Iran, pe 14 iunie, in urma carora se va desemna succesorul presedintelui Mahmoud Ahmadinejad, aflat in functie din 2005. De asemenea, vor avea loc alegeri generale in Japonia, in Pakistan, in Iordania si in Filipine.

In acelasi timp, pe 22 ianuarie, in Israel se vor desfasura alegeri parlamentare anticipate, ca urmare a dizolvarii Parlamentului in luna octombrie. Actualul premier, Benjamin Netanyahu, este favorit pentru inca un mandat.

Alegeri parlamentare vor fi si in Australia, pe 30 noiembrie, ocazie cu care prim-ministrul Julia Gillard va incerca obtinerea unui al treilea mandat.

In Africa urmeaza sa aiba loc alegeri parlamentare in Egipt, la mai putin de doua luni dupa ce noua Constitutie a tarii intra in vigoare. Scrutinul este programat pentru luna februarie. Alegeri prezidentiale si parlamentare vor avea loc in Tunisia, pe 23 iunie, dar si in Kenya sau Madagascar.

In America de Nord vor avea loc alegeri locale in mai multe metropole din Statele Unite ale Americii, precum Boston, Detroit, Pittsburgh, Seattle, Los Angeles sau New York. Atat primarul din Los Angeles, Antonio Villaraigosa, cat si cel din New York, Michael Bloomberg, nu mai pot candidat pentru un nou mandat. In conditiile in care si fostul primar Rudolph Giuliani a spus ca nu va incerca o revenire, marea favorita a alegerilor din noiembrie este democrata Christine Quinn, actualul purtator de cuvant al Consiliului orasului New York, ea putand deveni astfel primul primar democrat al orasului, din ultimii 20 de ani.

In America de Sud se vor desfasura alegeri prezidentiale si parlamentare in mai multe tari. Astfel, daca in Chile va fi ales presedintele pe 17 noiembrie, in Paraguay si Ecuador vor avea loc atat alegeri prezidentiale, cat si legislative, in luna aprilie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#evenimente politice 2013, #politica Romania 2013, #modificare Constitutie 2013, #aderare Schengen 2013, #cele mai importante evenimente 2013 , #politica interna
Comentarii