Cele rele sa se spele, cele bune sa s-adune: Despre fumat, viol si revolutionari

Autor: Iulian Bulai - deputat USR
Joi, 31 Decembrie 2015, ora 11:04
5896 citiri

Au trecut 26 de ani de la Revolutia din 1989. Eroii care si-au dat viata atunci si erau in floarea varstei ar trebui sa aiba acum intre 40 si 50 de ani.

Uneori ma gandesc la ce fel de viata ar fi avut si cum ar fi aratat Romania cu 1.000 de oameni in plus. Oameni carora le pasa si sunt dispusi sa faca sacrificiul suprem de dragul binelui tarii lor.

Pe de alta parte, spatiul public al ultimilor ani nu a fost marcat de luari de pozitii ale revolutionarilor din 1989. Fara sa ii etichetez, se pare ca in memoria colectiva cei care poarta certificat de revolutionar nu au reusit sa devina o masa critica si care sa vina cu o pozitie publica de fiecare data cand deraiem de pe fagasul impus de sacrificiul tinerilor din decembrie 1989.

Acum, la sfarsit de 2015, dupa ce am avut parte de cea mai mare tragedie nationala dupa masacrul de la Revolutie, sper ca masa celor indignati si proactivi sa nu se transforme intr-un tesut mort care peste 25 de ani va fi criticat la fel ca revolutionarii despre care auzim doar atunci cand cineva vrea sa se atinga de indemnizatiile de care beneficiaza.

Dupa un an plin de bune si de rele, vreau mai degraba sa sarbatorim tot ceea ce ne face mandri cu actiunile noastre care inspira mai multa stima de sine poporului roman. Sper ca aceasta stima de sine sa se transforme intr-un tavalug national care mareste de la an la an masa oamenilor implicati si proactivi.

Inainte de a incepe salba felicitarilor, as vrea sa ma opresc la cateva lucruri care totusi trebuie amintite, tocmai pentru a intelege care sunt temele de tara care au ramas nefacute. Referitor la cele scrise mai sus as incepe chiar cu mentionarea faptului ca anul acesta s-a decis clasarea Dosarului Revolutiei.

Este prea simplu de spus ca e strigator la cer si ca nici macar revolutionarii cu carnet nu au iesit in strada la auzul acestei decizii. Consider ca la nivel national acest fapt joaca rolul de "cea mai importata nepasare" la capitolul neglijenta reactiilor critice pe care societatea ar fi trebuit sa le aiba si nu le-a avut.

La nivel de relationare a Romaniei cu Europa si cu lumea, consider ca un fapt care trebuie sa ne dea de gandit este atitudinea de respingere a ideii de primire a catorva mii de refugiati in Romania. Ghiaurii din Turcia au primit 2.000.000 de refugiati sirieni, Germania a primit aproximativ 1.000.000 de oameni, in Europa avem in jur de 3.000.000 de romani si noi avem dificultati in a dezbate primirea unei cote de cateva mii de refugiati. Cred ca asta ar trebui sa ne dea de gandit.

E drept ca stam prost la capitolul infrastructura sociala in Romania, dar oare chiar ne permitem sa intoarcem spatele unei asemenea crize, fara sa venim cu nicio contributie sau solutie constructiva?

Asta nu e tot. Cel mai trist este ca nu avem inca date care arata cati oameni au iesit din saracie lucie in Romania in 2015 pasind spre o clasa sociala cu venituri medii, cu cat s-a redus rata somajului si a abandonului scolar in 2015, sau date privind reducerea mortii infantile, sau statistici privind un fenomen de intoarcere in Romania a co-nationalilor plecati la munca.

Acestea fiind spuse, nu putem merge inainte suparati pe toti si pe toate. Il citam pe Creanga care zice "Cele rele sa se spele, cele bune sa s-adune" si sarbatorim toate initiativele bune de care au dat dovada romani de la mic la mare: din mediul privat sau administratie publica, saraci sau cu stare, de la sat sau de la oras, barbati si femei, tineri si batrani laolalta.

Cea mai mare reusita de anul acesta a Parlamentului Romaniei a fost in opinia mea interzicerea fumatului in incinta localurilor si a barurilor. Sper ca implementarea legii sa se faca cu aportul tuturor factorilor de decizie din comunitatile Romaniei. De la primar la asistenta medicala, preot, postas sau invatator, fiecare actor public va trebui sa reprezinte masa critica ce va ajuta la implementarea acestei legi. Pe aceasta cale felicit Parlamentul Romaniei.

Pe de alta parte, ca sa ajungem din urma democratiile din vest, trebuie sa fim si mai restrictivi in privinta fumatului pe peroanele garilor, in statiile de autobuz si la intrarea in institutiile publice. Va fi nevoie de timp pentru a ajunge la aceste performante, dar avem un inceput bun.

La nivel de implicare a societatii civile, cred ca nicio alta actiune nu se poate compara cu protestele masive si instantanee care au urmat catastrofei de la Colectiv. Chiar daca societatea civila nu a avut forta sa coaguleze autoritate si sa invite ea la discutie actorii publici, aceasta reactie este binevenita pentru dezvoltarea democratiei.

Un alt eveniment de o importanta majora pentru Romania este reactia societatii civile impotriva celor 7 violatori din judetul Vaslui care, dupa arestul preventiv, au dus o campanie de tracasare a victimei din satul vecin.

Valul de sustinere a victimelor abuzurilor sexuale si a violurilor este un fenomen cheie in cresterea nivelului de demintate in Romania. Campania #nuinseamanu a reusit sa adune mii de oameni in cadrul protestelor de peste tot in Romania, dar mai ales din mediul online. Aceste atitudini de solidaritate sunt binevenite pentru cresterea noastra si as vrea sa avem parte de mai multe asemenea evenimente.

In anul 2015 s-au intamplat multe lucruri bune in Romania. Incepand cu actiunea Fundatiei CAESAR - i74, de a reforma Parlamentul si mocanitele care se dezmortesc in judetele Sibiu si Bistrita, din in ce mai multe initiative din partea societatii civile incearca sa suplineasca lipsa de viziune si interes a politicienilor locali sau de top.

La nivel de cultura si sport nu stam deloc rau. Anul acesta pentru lungmetrajul filmului Aferim!, Radu Jude a primit Ursul de Argint pentru cea mai buna regie, in cadrul Festivalul International de Film de la Berlin.

De asemenea, Romania a cucerit medaliile de bronz la Campionatul Mondial de Handbal, dupa 31-22 cu Polonia.

Totodata, ne mandrim cu premiul Un Certain Talent, sectiunea Un Certain Regard, pentru filmul Comoara de Corneliu Porumboiu. Mircea Cartarescu ne face cinste din nou castigand Premiul de Stat al Austriei pentru Literatura Europeana. Jos palaria pentru toate aceste realizari!

Cu toate aceste reusite de varf, trebuie sa ne intrebam: cati copii inca nu au pix si caiet? Cati copii isi mai fac temele la lumanare? Cati copii nu au minimul de echipament pentru a face antrenament la fotbal si handbal, sali de sport dotate corespunzator si dusuri? Cati copii nu au periuta de dinti?

Au trecut 26 de ani de la restartul de la Revolutie. Nu mai vreau sa avem sacrificii umane de niciun fel. Nu sper ca anul 2016 sa fie mai generos cu noi. Sper mai degraba sa avem mai multi cetateni implicati.

La multi ani, Romania!

Iulian Bulai este specialist in diplomatie culturala, iar din 2015 este membru al Fundatiei CAESAR.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#dosarul Revolutiei clasat, #evenimente politice 2015, #imigranti Romania , #politica interna