Cu politicienii la DEX - de la "ejaculatul" lui Vanghelie pana la "mandrii" lui Antonescu

Marti, 04 Septembrie 2012, ora 07:50
7067 citiri
Cu politicienii la DEX - de la "ejaculatul" lui Vanghelie pana la "mandrii" lui Antonescu

Gramatica limbii romane, plina de diateze, acorduri si cazuri plictisitoare, nu este tocmai usoara pentru politicienii romani.

Daca unii pot sa parcurga cu "succesuri" "almanahele" romanesti, ca sa nu fie "ejaculati" din partid, alti membri de seama ai politicii romanesti sunt "mandrii" si le multumesc alegatorilor pentru ca "a-ti fost alaturi de noi".

Cea mai recenta gafa este a fostului presedinte interimar, Crin Antonescu. Liberalul a postat, pe Facebook, un mesaj de felicitare pentru ciclistul roman Carol-Eduard Novak, medaliat cu aur la jocurile Paralimpice 2012 de la Londra.

Gestul lui Antonescu a fost distrus insa de limitele gramaticale care si-au spus cuvantul, la propriu.

Liderul USL scrie ca "romanii sunt mandrii" de Novak si de medalia sa de aur, in loc de "romanii sunt mandri", cum ar fi fost corect. La asta se adauga si un "o" in plus, inainte de "Jocurile Paralimpice".

Ulterior, dupa ce mai multi comentatori au taxat greseala, echipa lui Crin Antonescu a corectat mesajul.

Nu doar limba romana i-a dat batai de cap lui Crin Antonescu. La intalnirea cu delegatia FMI, Crin Antonescu s-a prezentat in engleza drept presedinte interimar "in a special political situation", iar despre ministrul de Finante, Florin Georgescu, a spus ca este "the father and mother" al relatiei dintre Romania si FMI.

Cu limba engleza a avut probleme si colegul de alianta al lui Crin Antonescu, premierul Victor Ponta.

Guvernul Ponta, scrisoare cu greseli catre revista Nature

Biroul de Presa al Guvernului Romaniei a trimis o scrisoare revistei "Nature", in care a fost criticata decizia de publicare a articolului care prezinta acuzatiile de plagiat care i se aduc premierului Victor Ponta.

Jurnalistii de la Nature au publicat scrisoarea, redactata in limba engleza, trimisa de Biroul de Presa al Guvernului, evidentiind toate greselile gramaticale.

Si ministrul Economiei din Cabinetul Ponta, Daniel Chitoiu, a avut ceva probleme cu limba romana.

Liderul interimar al PNL faulteaza senin limba romana

In prima conferinta in calitate de lider interimar al PNL, lui Chitoiu i-au scapat mai multe perle, precum "sa debloce" sau "or sa iese". "In perioada urmatoare or sa iese la iveala toate rezultatele auditului din ministere", a spus senin Chitoiu. "Incepand chiar de azi au inceput sa se debloce marile dosare penale", a continuat el pe aceeasi idee.

Un alt personaj care a atras atentia presei dupa un recital de greseli este Liviu Pop, actual ministru pentru Dialog Social si fost interimar la Educatie.

Pop a prezentat un incident dintr-o scoala din Dolj precizand ca "este, in momentul de fata, in derulare".

Evident, ministrul a vrut sa se refere la faptul ca cercetarile in acest caz sunt in derulare, el facand declaratia la aproape 24 de ore de la care incidentul propriu-zis.

Sindicalistul devenit sef la Educatie a gresit din nou atunci cand a faultat acuzativul vorbind despre termenele depasite pentru anumite comisii de organizare din minister, spunand ca acestea reprezinta un lucru "care incercam sa-l rezolvam".

"Deci sunt lucruri care se desfasoara cu o viteza extraordinara, in 11 zile nu avem voie sa gresim nimic, si vorbesc aicea si cu sambata si cu duminica", si-a incheiat Liviu Pop o alta idee.

Noul ministru al Educatiei, greseli gramaticale in prima conferinta de presa

Primul dezacord facut de Pop a avut ca tema clasa pregatitoare. "Clasa pregatitoare, repet, ca si celelalte ordine, raman in vigoare", a spus Liviu Pop. Dupa ce a vorbit si despre "o prioritate secundara", ministrul Pop a tinut sa spuna audientei ca este "la baza" profesor de matematica.

Nici Corina Dumitrescu, cea propusa anterior la Ministerul Educatiei, nu s-a descurcat mai bine atunci cand a venit vorba de limba romana. In CV-ul acesteia au aparut cateva greseli flagrante de gramatica.

Corina Dumitrescu scria ca este pasionata de inot. Atat de pasionata incat scrie innot.

Tot din CV-ul Corinei Dumitrescu aflam ca a terminat Liceul de Chimie din Oradea, la sectia reala, nu real. Mai aflam de asemenea ca ministrul desemnat al Educatiei nu stie exact numele institutiei de invatamant pe care a absolvit-o. Corina Dumitrescu a notat in CV ca a terminat universitatea Standford din California. In realitate institutia se numeste Stanford.

Corina Dumitrescu a mintit in CV - nu a absolvit la Stanford

O alta norma elementara a gramaticii limbii romane a fost incalcata si de PNL Calarasi. Liberalii le-au multumit, pe un banner, calarasenilor pentru votul de incredere acordat la alegerile locale din iunie 2012. Pana aici, nimic deplasat.

Numai ca pe banerul de pe care zambesc Raducu George Filipescu, noul presedintele al Consiliului Judetean Calarasi si Daniel Stefan Dragulin, prospatul edil al orasului, scrie cu litere mari: "Va multumim, ca a-ti fost alaturi de noi!".

Gafa uriasa comisa in direct la Tv de Marian Vanghelie, dupa ce a fost debarcat de Victor Ponta de la sefia organizatiei PSD Bucuresti, face deja parte din foclor, alaturi de almanahele aceluiasi.

"Nu poti sa conduci organizatia de Bucuresti decat daca poti si daca esti bun, ca altfel te ejaculeaza", spunea Vanghelie la sfarsitul anului trecut.

Nici politicienii din vechile guverne nu s-au dezmintit si s-au dovedit asi in perle.

Ministrul Agriculturii din Cabinetul Ungureanu, Stelian Fuia, a dat o definitie amuzanta... gainii.

"Daca acum trei saptamani aveam oua, ar trebui sa avem si acum. Gaina nu este o fabrica pe care sa o inchizi si sa nu mai faca oua, este un organism viu care face oua", explica Fuia.

O sursa inepuizabila de perle a fost si Traian Igas, ministrul Internelor din Cabinetul Boc. In timpul mandatului de la MAI, Igas a inventat cuvinte precum "criminoLOgen", "compleCt" si faimosul "braNconaj", dar a invocat si "vorba proverbului: Cri, cri, cri, toamna gri...".

De asemenea, ministrul Educatiei din Guvernul Boc, Daniel Funeriu, a starnit iritarea, dar si amuzamentul senatorilor, dupa ce li s-a adresat acestora cu titulatura de "colegi", iar ulterior a sustinut ca substantivul "coleg" are genul neutru, "potrivit DEX".

Si ministrul Finantelor din acelasi Guvern, Gheorghe Ialomitianu, a fracturat grav limba romana atunci cand l-a criticat pe liderul PNL Crin Antonescu, acuzandu-l ca "ignoreaza" legile UE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#perle greseli amuzante, #perle politicieni Antonescu mandrii , #politica interna