Despre inaltimea tocurilor sau a dosarelor la DNA? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 17 Octombrie 2011, ora 13:50
4463 citiri
Despre inaltimea tocurilor sau a dosarelor la DNA? (Opinii)
Foto: stiridecluj.ro

Dincolo de aspectul formal, de confirmarea oficiala a unor imparteli deja facute (teribil de ridicole alegerile cu un singur candidat, ca pe vremea congreselor peceriste!), reuniunea femeilor democrat liberale a fost un fel de terapie in grup, in care doamnele si-au descarcat frustrarile, iar domnii le-au mangaiat pe cap.

In timp ce Andrea Paul Vass constata cu obida ca toata lumea vorbeste despre inaltimea tocurilor, dar nimeni despre cea a nadragilor, Emil Boc prevedea ca intr-o zi, cu soare probabil, o femeie va ajunge presedintele Romaniei.

Am, ca femeie, doua vesti proaste pentru d-na Paul. Prima este ca discursul feminist s-a demodat in lumea civilizata. A doua este ca intotdeauna si oriunde oamenii sunt mai interesati de tocuri decat de nadragi, ceea ce nu tine de disciminare, ci de natura umana.

Daca te duci spre exemplu la o nunta, nu cred sa te intrebe cineva cum era imbracat mirele, insa toata lumea e curioasa de rochia miresei. Cat despre promisiunea lui Boc, cand va ajunge o femeie presedinte? Cand va merita, caci in acest moment nicio doamna politician nu denota vigoarea si viziunea necesare pentru o asemenea functie.

Vorba lui Ioan Oltean, personaj pe care altfel sunt departe de a-l simpatiza: "niciodata puterea nu s-a dat. Puterea s-a luat. Sa nu asteptati sa va dam noi barbatii puterea, nu o sa v-o dam. Incercati sa o luati!"

Si in ultimii 21 de ani a existat, de fapt, o singura femeie de mare calibru in politica romaneasca. Mona Musca pe numele ei, o femeie extrem de respectata, cu niste scoruri impresionante in sondaje, o femeie care nu s-a declarat niciodata discriminata, nu a avut nicio initativa feminista (din cate imi amintesc), si care a fost doborata de propriile erori, dar si de coalitia transpartinica si dincolo de gen impotriva valorii si a competentei.

Orice politician, barbat sau femeie, initiator al legii lustratiei si cu o asemenea popularitate ar fi avut, in cele din urma, aceeasi soarta daca ar fi purtat aceleasi vulnerabilitati.

Dar problema Romaniei nu este ca nu are suficiente femei competente in politica. Problema este ca nu are suficiente competente in politica punct. Indiferent de gen. Problema este ca politica romaneasca duce o lipsa cronica si grava de valori, indiferent de gen, ca nu exista in acest moment niciun candidat credibil, barbat sau femeie, la functia de presedinte, indiferent de gen.

Problema este ca adevaratele valori ale societatii romanesti, indiferent ca este vorba despre barbati sau femei, fug de politica si chiar din Romania mancand norii si pana cand ele nu vor fi atrase in zona marilor decizii, pana cand nu vor avea un cuvant de spus, indiferent de gen, nu ne va merge mai bine, indiferent cate socoteli antidiscriminare vom face.

In conditiile date, putin imi pasa care este raportul dintre femei si barbati, cat timp tot despre o impartire a incompetentei vorbim. Ce mari intiative, ce mari proiecte au avut femeile din politica romaneasca, cu exceptia Monei Musca? Sa ma ierte Dumnezeu, dar nu vad cu ce e mai buna Elena Udrea decat, sa zicem, Adriean Videanu, sau Adina Valeanu decat veleitarul sau sot. Tot o apa si un pamant.

Clasa politica romaneasca are nevoie de o primenire in general, nu doar de cosmetizarea unor raporturi de gen. Da, sigur, in politica europeana exista cote de gen, exista discutia despre rolul femeilor. Dar ea vine dupa ce politica in general a fost asezata pe niste principii sanatoase, cand regulile democratiei si criteriile de integritate au fost impuse si au intrat in fibra mentalitatii colective, cand, cu alte cuvinte, nu mai avem mare lucru de rezolvat, ci trebuie sa facem doar retusuri.

La noi, insa, politica e precum grajdurile lui Augias si e nevoie de un efort herculean de igienizare. Abia dupa aceea vom ajunge si noi la detalii si fineturi de gen. Deocamdata as fi cu mult mai interesata ca femeile democrat-liberale sa se arate preocupate si incercanate de criteriile de integritate (a propos, de ce oare Monica Macovei a declarat ca nu se simte discriminata ca femeie, ci ca om normal?), de reforma morala a politicii, de eliminarea coruptilor si a incompententilor.

Ar fi fost cu mult mai incurajator daca d-na Paul s-ar fi aratat mai intristata de lungimea dosarelor de la DNA, decat de aceea a tocurilor si a nadragilor. Daca ar fi fost asa, mai ca as fi dispusa sa cred ca e nevoie de mai multe femei in politica.

Dar lupta dintre baroni si baronese este total neinteresanta, iar discutia despre cotele de gen mai irelevanta decat aceea despre sexul ingerilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#femei PDL, #tocuri Udrea femei politica, #femei barbati politica , #politica interna