Die Welt: Cat de antisemita este Romania?

Miercuri, 18 Decembrie 2013, ora 20:56
6359 citiri
Die Welt: Cat de antisemita este Romania?
Foto: Die Welt

Deriva antisemita in care a alunecat Romania in ultima perioada este surprinsa si de jurnalistii de la Die Welt.

Ei reiau incidentul de la TVR3 unde a rasunat un colind cu continut atisemit si se opresc si asupra retragerii lui Lucian Bolcas din cursa pentru functia de judecator la CCR.

"Se inmultesc ecourile antisemite dinspre Romania. Tensiunea accentuata din randul societatii si dezamagirea produsa de schimbare se fac resimtite printr-o asmutire la adresa evreilor, o combinatie periculoasa", scrie Die Welt.

"Scandalul mediatic provocat de nominalizarea premierului Victor Ponta l-a facut pe Lucian Bolcas sa se retraga din cursa pentru functia de judecator, insa prejudiciul de imagine cauzat Romaniei este deja considerabil. Ramane o intrebare: cat de antisemita este tara? Antisemitismul a aparut ca si in alte tari din regiune in paralel cu industrializarea si etatizarea din secolul 19.

Munitia ideologica a fost oferita de elitele urbane in Romania, care au tratat evreii drept niste rivali periculosi. Prejudecatile au fost intarite de liderii comunisti. Populatia majoritara din Romania este in cautare de tapi ispasitori si dupa Revolutie. Majoritatea populatiei traieste sub minimul existential, in timp ce elita corupta continua sa se imbogateasca. De aceea multi romani cred ca schimbarea sistemului din 1990 nu a fost ceea ce si-au dorit. Tensiunile in societate sunt in crestere, la fel ca in restul tarilor din regiune, iar o consecinta este reaparitia viziunilor antisemite", mai noteaza sursa citata.

"Un alt element specific romanesc este ca evreii ar fi pro-maghiari. Transilvania a fost mereu o dorinta a romanilor. Acum ca o au, se tem sa nu o piarda. O frica care persista si astazi fara vreun motiv rational. Unii cred in continuare ca evreii si Ungaria au actionat de comun acord impotriva Romaniei. Miklos Horthy in Ungaria si maresalul Ion Antonescu in Romania nu sunt pretuiti si astazi fiindca au fost antisemiti, ci fiindca intr-o faza a marilor slabiciuni a celor doua tari, ei au dat dovada de o mana forte. Viziunile si actiunile lor antisemite continua sa dainuiasca in mentalul colectiv al celor doua tari.

Cei cu astfel de prejudecati, precum Bolcas, sunt reprezentanti ai unui nationalism fara margini. Aici este problema, Partidul Social Democrat l-a cooptat pe Bolcas in 2010 dupa ce a fost gonit din conducerea partidului ultranationalist Romania Mare. Asta arata ca urmasii comunistilor au vrut sa isi intareasca puternic imaginea nationalista. Obiectivul pe termen lung al nominalizarii lui Bolcas a fost viitoarea reforma administrativa a tarii.

Ea provoaca nu doar solicitari pentru autonomie din partea maghiarilor din Transilvania, ci chiar formarea unui partid Miscarea pentru Transilvania, care solicita autonomia Transilvaniei si ai carui initiatori sunt chiar etnici romani. Transilvania este precum Catalunia. Datorita istoriei habsburgice este mai la vest decat restul tarii, iar din punct de vedere economic este mult mai dezvoltata. Asta intareste frica romanilor de a pierde intr-un final Transilvania", este concluzia jurnalistilor de la Die Welt.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#antisemitism Romania, #maghiari autonomie Tinutul Secuiesc, #Lucian Bolcas CCR , #politica interna