Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Previziuni economico-politice pentru 2013

Miercuri, 02 Ianuarie 2013, ora 13:52
4245 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Previziuni economico-politice pentru 2013

A trecut si Revelionul, am dres si mahmureala, e timpul sa gandim ce ne asteapta in anul care tocmai a inceput si in urmatorii.

Avem, dupa foarte multi ani, o putere politica aproape absoluta, daca ne uitam la procentele din Parlament. Avem, in acelasi timp, constrangeri importante, venind de la Pactul Fiscal al UE, tocmai intrat in vigoare la 1 ianuarie 2013, de la Tratatul de Aderare, de la alte conventii si documente la care Romania a aderat de buna voie si nesilita de nimeni.

Si de la care nu poate evada, pentru ca nu are bani sa plateasca pensiile si salariile bugetare. Ministerul de Finante tocmai ce a anuntat ca in ianuarie trebuie sa imprumute peste un miliard de euro, sa faca fata acestor plati. Si ratelor scadente la imprumuturi anterioare.

Pe cele cu FMI le plateste BNR, dar imprumuturile si dobanzile datorate bancilor private cad in sarcina Guvernului, adica a bugetului de stat.

USL

Are o pozitie ingrata, fata de cei 4,5 milioane electori care i-au dat votul. Deja Victor Ponta a anuntat ca nu vor fi cresteri de pensii si salarii in 2013. Dar erodarea puterii de cumparare provocate de inflatie, de eventuale derapaje ale cursului de schimb? Pe astea cine le compenseaza?

Cresterile de preturi la energie, gaze, taxe locale, accize, intrate in vigoare de la 1 ianuarie, fac puterea de cumparare a cetatenilor si mai stravezie. Guvernul Ponta ignora aceste fenomene economice? Asa ne-a fost vorba in campania electorala?

Victor Ponta n-a negat informatia aparuta intr-un cotidian important conform careia printr-un HG trecut la inghesuiala se mareste schema inaltilor functionari din guvern si ministere cu 13.236 de posturi. Bugetare. Cu salarii babane, asta dupa ce premierul Ponta declarase ca nu va da un leu sau un post in plus la functioanrea Guvernului.

Mai grav, va incheia Guvernul Ponta un acord cu troica FMI-BM-UE, dupa tot ce s-a intamplat asta vara, dupa neindeplinirea clauzelor asumate in actualul acord care expira in martie? Ma refer in special la privatizari (aventura de la Oltchim cand "soricelul" Dan Diaconescu a pacalit "pisicul" Victor Ponta), la instalarea unor manageri privati (cel de la Tarom a fugit dupa trei zile cand a vazut ce-l asteapta), legea Sanatatii si multe alte restante.

In mod normal, FMI si UE ar trebui sa zica "pas" Guvernului Romaniei.

Doar ca in acest caz dobanzile platite pentru imprumuturi ar deveni de trei ori mai mari, posibil de nesuportat de un buget amarat.

O eventuala crestere economica este conditionata de starea economica a UE, de care suntem strans legati, chiar dependenti prin exporturi. Or, nici in acest caz previziunile nu sunt roz. Criza datoriilor suverane nu s-a terminat, trei banci grecesti importante au nevoie de recapitalizari si Congresul american de abia ce a ajuns la o concluzie privind "zidul" fiscal.

Bugetul pe care-l va prezenta in cateva zile Guvernul Ponta, procentul alocat investitiilor, anvelopa salariala bugetara etc. vor fi analizate cu mare atentie de catre economistii din tara si strainatate si vor da o indicatie importanta asupra filosofiei economice a Guvernului in anii ce vin.

PNL

Va fi partas la prabusirea increderii in USL, odata cu deterioarea puterii de cumparare a cetatenilor? Greu de crezut, pentru ca domnul Antonescu si-ar vedea spulberat visul de a ajunge la Cotroceni.

Cel mai probabil se va retrage de la guvernare, peste cateva luni, pentru a nu deconta, alaturi de PSD, costurile unei guvernari de criza. Cum a decontat PDL guvernarea anterioara.

Foloasele, "ciolanele" guvernarii, in conditiile in care Justitia n-a putut fi incalecata si, posibil, nu va fi prea curand supusa intereselor politice ale USL, (oricum UE si America sunt cu ochii pe noi), s-ar putea dovedi mai "subtiri", comparativ cu pierderile de imagine uriase, generate de scaderea nivelului de trai al electoratului.

Este posibila eliminarea nucleului care se opune lui Crin Antonescu, format din Tariceanu, Chiliman, Orban, Moisescu, posibil si altii. Aparitia unei "aripi" a PNL, dupa obiceiul stramosesc, va complica structura parlamentara, aripa autentic liberala ar putea coagula multi alti parlamentari din tot spectrul politic, care simt incotro bate vantul economic si reactia populatiei.

Ar putea infiinta chiar un PNL-A (de la "autentic") care sa scape liberalismul din imbratisarea fierbinte pana la "rosu" a PSD. Sa adune in jurul sau electoratul liberal de dreapta, cat o mai fi ramas.

Dreapta

Are mari probleme. Prima intrebare este: va putea PDL sa se reinventeze, sa-si schimbe leadership-ul, sa uite lumea de perioada in care s-a aflat la guvernare si in care a facut ce trebuia pentru Romania?

Mai putin solidaritatea in austeritate, oprirea coruptiei la nivelul inalt al administratiei, reducerea mai accentuata a cheltuielilor de functionare a statului si dirijarea resurselor spre protejarea mediului de afaceri, prin scaderea fiscalitatii si birocratiei.

Forta Civica n-a convins in recenta campanie electorala. Incropita in mare viteza, fara contributii si programe doctrinare, fara personalitati nelegate de fosta guvernare, Forta Civica trebuie sa convinga de acum incolo.

Noua Republica a avut handicapul neinregistrarii definitive in Registrul Partidelor Politice. Are avantajul ca nu trebuie sa dea socoteala pentru trecute participari la guvernare, in executiv, legislativ sau in orice alt segment de conducere. Este "virgina" sub acest aspect. Are elaborate un Cod Etic foarte dur, documente doctrinare de autodefinire, oameni care n-au mai fost in politica inalta, contributii la capitole importante ale activitatii societatii: educatie, control asupra licitatiilor din bani bugetari, sanatate, economie, fiscalitate etc.

Va ramane dreapta faramitata? In trei sau mai multe segmente, fara colaborare si relationare reciproca? Greu de spus in acest moment.

Prabusirea increderii populatiei in USL, pe masura ce situatia economica si puterea de cumparare se erodeaza, ar trebui sa dea un impuls si ganduri bune Opozitiei de dreapta. Intr-o democratie autentica este si in interesul Puterii sa fie controlata de Opozitie, presa, societate civila, justitie independenta.

Au ajuns liderii USL la un astfel de nivel de intelegere a statului de drept si democratiei? Au invatat ceva din evenimentele de asta vara si reactia violenta a UE, care, in cazul Germaniei, se mentine si in prezent?

Toate aceste necunoscute se vor lamuri in lunile ce urmeaza. Situatia economica dramatica ar trebui sa fie un impuls pentru intelegerea corecta a acestor lucruri.

Alternativa este haosul economic si, in consecinta, haosul politic si social.

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#previziuni ecomice 2013, #USL economie 2013, #PNL guvernare 2013, #opozitie dreapta economie , #politica interna