Nicolae Ratiu: Emil Constantinescu a avut un complex de inferioritate fata de tatal meu - Interviu

Luni, 08 Aprilie 2013, ora 19:21
15345 citiri
Nicolae Ratiu: Emil Constantinescu a avut un complex de inferioritate fata de tatal meu - Interviu
Foto: Arhiva lui Nicolae Ratiu

Nicolae Ratiu este om de afaceri, filantrop si un iubitor al Romaniei chiar daca romanii l-au dezamagit pe tatal sau.

Fiul lui Ion Ratiu locuieste la Londra si, pana in 1990, n-a calcat prin Romania. De atunci, insa, s-a indragostit de tara tatalui sau. Are amintiri frumoase create in Romania, dar si amare, mai ales atunci cand vine vorba despre incercarea tatalui sau de a deveni presedinte.

Despre perioada anilor '90, cand Ion Ratiu a candidat la prezidentiale si a pierdut in fata lui Ion Iliescu, iar Nicolae Ratiu se ocupa de "Cotidianul", acesta vorbeste cu amaraciune.

"Au supt cati bani au putut de la el, in campania electorala, si apoi l-au acuzat ca a vrut sa-si cumpere postul", a declarat Nicolae Ratiu, in cadrul unui interviu acordat Ziare.com.

"Atunci cand PNTCD a venit la putere, in 1996, Constantinescu a respins orice pozitie ministeriala propusa lui Ion Ratiu, chiar si cea de presedinte al Camerei Deputatilor, pentru care fusese ales in mod democratic. Constantinescu a avut un complex de inferioritate fata de tatal meu. Ii ura inteligenta, farmecul si popularitatea. Mai tarziu, in 2000, gratie lui Constantinescu, PNTCD a fost sters de pe harta politica a tarii", a mai spus fiul fostului lider taranist, decedat in anul 2000.

Fiind preocupat, de asemenea, de actiuni umanitare, Nicolae Ratiu este membru in consiliile directoare ale mai multor organizatii de caritate din Romania si Marea Britanie: Centrul Cultural Romanesc din Londra, Fundatia Pro Patrimonio, Fundatia Relief Fund for Romania, Radiological Research Trust.

Este clar ca iubiti Romania. De ce nu traiti aici?

Am fost adus in Marea Britanie pe vremea cand eram copil, asa ca este normal sa fie primul meu camin. Am venit in Romania, pentru prima data, in 1990 si de atunci tot revin. Desi in Londra am fost inconjurati de tablouri ale pictorilor romani, muzica romaneasca si chiar mancare romaneasca, pe care mama mea britanica incerca sa o faca - nu cu prea mult succes, dupa spusele tatalui meu - faptul ca n-am ajuns in Romania a facut sa fie imposibil sa ma gandesc la ea ca la un camin.

Atunci cand am mers pentru prima data in Romania, in 1990, am aflat ca sunt lucruri pentru care merita sa o iubesc. Sotia mea a ales Londra, copiii mei sunt la scoala aici, asa ca cel putin pana cand vor termina ei scoala voi ramane la Londra.

Ati spus ca Marea Britanie nu este "prima alegere" pentru romani, atunci cand vine vorba despre emigrare. Atunci de ce atata galagie despre romanii care vor invada Marea Britanie?

Marea Britanie a avut o politica ineficienta in privinta imigrantilor, a permis abuzuri, asa ca este logic ca britanicii sa fie impotriva cresterii numarului de imigranti.

In 2003, cand cetatenii din fostul bloc sovietic au obtinut dreptul de a calatori liber, Marea Britanie a fost unul dintre putinele state din Uniunea Europeana care a respectat cu strictete aceasta libertate de miscare.

Drept urmare, a existat un aflux masiv de imigranti, iar britanicii s-au trezit cu 500.000 de polonezi. Ei se tem ca asa s-ar putea intampla si anul viitor. In plus, exista grupari anti-europene, cum ar fi UKIP, care se bazeaza pe aceste temeri pentru a obtine voturi.

Presa nu ezita sa prezinte pe larg cazuri cu romani care comit infractiuni, in loc sa scrie despre miile de romani angajati, care iti platesc taxele si asigurarile ca orice cetatean britanic.

Printul Charles promoveaza Transilvania prin toate mijloacele posibile. In ce fel promovati dvs. Romania?

Il admir enorm pe printul Charles, el este patronul Transilvania Fest, targul de agricultura si mestesuguri care sprijina producatorii locali. In plus, in Marea Britanie am fondat, in 1996, Centrul Cultural Roman, pentru a promova arta romaneasca si cultura.

Printre evenimentele culturale organizate in ultimii opt ani, se numara Festivalul de Film Romanesc din Londra, care cred eu ca ajuta la promovarea noului val cinematografic romanesc. Organizam expozitii, lansari de carte, conferinte si am initiat o platforma cu ajutorul careia tinerii romani isi pot prezenta proiectele artistice in Marea Britanie.

Sunteti nascut in Elvetia, din tata roman si mama britanica. Sunteti casatorit cu o rusoaica. Daca cineva va intreaba care va este identitatea nationala, care este raspunsul?

M-am nascut in Elvetia pentru simplul motiv ca tatal meu a fost bolnav de tuberculoza si a fost trimis acolo pentru tratament. Mama mea a obtinut cetatenia romana atunci cand tatal meu a vrut sa candideze la alegerile din 1946. O alegere neobisnuita si curajoasa.

Iuliu Maniu l-a sfatuit sa renunte la candidatura, iar parintii mei s-au intors in Marea Britanie, unde am ajuns si eu. Cu un nume ca al meu era foarte clar ca nu sunt britanic, asa ca ma simteam strain intre ai mei. Odata cu prima vizita in Romania, mi-am descoperit jumatatea lipsa. Acum am nationalitate dubla si reflecta exact ceea ce simt. Ma simt bine ca roman si britanic si sunt mandru de ambele nationalitati.

Fiecare om are o poveste de dragoste. Care este a dvs?

Am avut un noroc extraordinar ca am cunoscut-o pe sotia mea, Sasha. Bunica ei ucraineanca i-a spus sa aiba grija la romani, pentru ca ii cunostea de cand trupele romanesti au ocupat Odessa, dar nu a ascultat-o. Este cea mai frumoasa si inteligenta femeie din lume si face o ciorba de peste fabuloasa - lucru pentru care tatal meu i-a iertat originile sovietice.

Sasha a refuzat sa se alature Komsomol, cand era tanara, si s-a dus la Moscova pentru a studia jurnalismul, obtinand apoi doctorat in Lingvistica. Acum detine casa de moda Sasha Ratiu, in Londra.

Ati fost unul dintre cei mai importanti investitori in domeniul imobiliar din Romania. Mai sunteti? Care este valoarea actuala a proprietatilor pe care le mai aveti aici?

Am investit incet si sigur in piata imobiliara, in perioada 2001 - 2006, dupa ce a fost clarificata problema titlurilor de proprietate. O parte dintre proprietatile imobiliare, din pacate nu suficienta, am vandut-o in perioada 2006 - 2008. La ora actuala, detin, direct sau indirect, 300 de hectare de teren, precum si un portofoliu de apartamente si case. Mai detin Parcul Industrial Bucuresti din Bolintin si Parcul Industrial Campulung, fosta fabrica ARO. Este greu sa evaluezi aceste proprietati.

Ele valoreaza, practic, atat cat este cineva dispus sa dea pe ele. In ultimii patru ani, piata imobiliara a fost impietrita, asa ca m-am concentrat pe alte lucruri, cum ar fi Scoala de Afaceri Pilkington Ratiu din Bucuresti. Am fost foarte mandru sa aflu, recent, ca dupa numai un an de functionare, scoala a intrat in top 3 scoli de afaceri din Romania, pe anumite categorii. Avem singura scoala de afaceri din Romania care gazduieste cursuri ale unor profesori de la Harvard, INSEAD sau Ashridge.

De ce nu ati avut ambitii politice?

Dezamagit de prestatia partidelor politice din Romania din '90, am crezut ca as putea avea un impact pozitiv atunci cand am sprijinit si sponsorizat Cotidianul, ziarul fondat de tatal meu in '90-'91. Pentru o vreme, Cotidianul a fost singura voce de opozitie pentru mai multe guverne succesive, de stanga si de dreapta.

Cotidianul a functionat si ca universitate de jurnalism in anii '90, fiind singurul ziar care a dat frau liber scriitorilor post-Revolutie.

In plus, Fundatia Ratiu a sprijinit programele Centrului Ratiu pentru Democratie (CRD), cu sediul la Turda, orasul natal al tatalui meu. Recent, centrul a initiat programul "Cine ce a promis", care cere socoteala candidatilor de la ultimele alegeri in privinta respectarii promisiunilor electorale.

Familia dvs. a jucat un rol important in istoria Romaniei. Ati fi privit la fel Romania, in cazul in care nu ati fi beneficiat de pozitia familiei dvs.? De ce?

Greu de spus. Tatal meu a fost foarte mandru de contributia adusa de familia Ratiu la istoria Romaniei, in special atunci cand venea vorba despre lupta pentru autodeterminare in Transilvania dusa de dr. Ioan Ratiu, al carui urmas a fost si dupa al carui nume a fost botezat.

Bunicul meu, Augustin, primul prefect al Turzii dupa Primul Razboi Mondial, obisnuia sa-mi trimita in fiecare an, de ziua mea, o carte postala cu statuia dr. Ioan Ratiu, pentru a-mi reaminti de unde provin.

Cum credeti ca ar fi aratat Romania astazi, daca Ion Ratiu ar fi castigat alegerile prezidentiale din 1990?

In mod sigur intr-un alt fel. Poate cu 8 sau 10 ani mai avansata decat este astazi si probabil cu un cod total diferit al eticii politice. Alegerea lui Ion Iliescu a micsorat sansele Romaniei.

Tara si-a petrecut sase ani rezistand schimbarii si evolutiei. Nomenclatura nu dorea schimbare, ci doar prilejul de a acumula avere pe spatele oamenilor, Ion Ratiu a fost un democrat adevarat, nu numai un om care s-a autointitulat asa. Intelegea fenomenul economic si avea foarte clar in minte ce trebuie sa faca pentru a atrage investitori in domeniile cheie. Ar fi fost un fel de Vaclav Havel al Romaniei.

In loc sa-l voteze, romanii au cantat acel cantecel ridicol "Nu ne vindem tara", care a aruncat Romania inapoi. In 1990, Ion Ratiu nu a avut nicio sansa, avand in vedere ca procesul electoral si mass media erau controlate de Iliescu si FSN, care era un PCR renascut. In 1992, pe de alta parte, ar fi avut sanse reale sa devina presedinte, avand in vedere ca Emil Constantinescu, un necunoscut, a obtinut aproape 40 la suta in fata lui Ion Iliescu. Cred ca acela a fost unul dintre momentele-cheie pierdute ale istoriei.

Credeti ca tatal dvs a fost nedreptatit in Romania? De ce?

Dupa 40 de ani de comunism, majoritatea romanilor nu l-a inteles pe tatal meu, atunci cand a venit, in 1990. A aparut ca cineva din alt timp si de pe alta planeta. Nu se incadra in normele sociale de interactiune. Nu avea 'schelete in dulap', nimeni nu putea sa-l acuze ca a fost informator, nimeni nu putea sa-l controleze, nimeni nu avea incredere in el.

Era bogat, deci trebuia sa fie un escroc. Dusmanii s-au purtat dur cu el. Cum altfel ar putea fi percepute amenintarile cu moartea si faptul ca i-au dat foc la casa? N-as spune ca romanii au fost nedrepti cu tatal meu, pana la urma erau preocupati sa tina cu dintii de putere si de avantajele oferite de aceasta.

Au supt cati bani au putut de la el, in campania electorala si apoi l-au acuzat ca a vrut sa-si cumpere postul. In mod ironic, in 1992, cand propriul sau partid l-a parasit si, impreuna cu Alianta Civica, l-a sustinut pe Emil Constantinescu, i-au fost oferite cele doua voturi necesare pentru obtinerea nominalizarii in schimbul sumei de 2.000 de dolari. A refuzat.

Corneliu Coposu si Ion Diaconescu erau convinsi ca Ion Ratiu dorea sa preia conducerea partidului, ceea ce nu era un lucru bun pentru ei, dar nu a vrut, in ciuda faptului ca multa lume - inclusiv eu - a incercat sa-l convinga.

Atunci cand PNTCD a venit la putere, in 1996, Constantinescu a respins orice pozitie ministeriala propusa lui Ion Ratiu, chiar si cea de presedinte al Camerei Deputatilor, pentru care fusese ales in mod democratic. Constantinescu a avut un complex de inferioritate fata de tatal meu. Ii ura inteligenta, farmecul si popularitatea.

Mai tarziu, in 2000, "gratie" lui Constantinescu, PNTCD a fost sters de pe harta politica a tarii.

Care credeti ca este cea mai importanta mostenire lasata de Ion Ratiu poporului roman?

Asa cum am spus, nu i-a fost permis sa fie ministru, dar a fost numit reprezentant al Romaniei la Adunarea Parlamentara a NATO. Din acel scaun a pledat, timp de ani de zile, pentru aderarea Romaniei la Alianta Nord Atlantica. Ion Ratiu a crezut ca aderarea Romaniei la NATO ar fi despartit definitiv tara de fostul bloc sovietic.

In afara de alta, cred ca Ion Ratiu a lasat in urma un exemplu de cum sa te porti decent in politica si cum sa-i tratezi pe ceilalti cu respect, indiferent de convingerile politice. Ion Ratiu a fost un gentleman in politica - un specimen rar.

Romania este o tara in care viitorul presedinte (potrivit sondajelor) s-a declarat monarhist. Credeti ca romanii ar vrea sau ar trebui sa-si doreasca un rege?

Traiesc intr-o tara care este monarhie si pot sa-i apreciez avantajele. Daca seful statului este departe de orice partid politic, demonstreaza ca isi iubeste tara si singurul scop este sa o serveasca. Regele Mihai a fost un erou al timpului sau, dar n-a fost inteles pentru ca n-a fost in interesul conducerii tarii sa-i explice rolul.

Cati romani vor ca Romania sa redevina monarhie constitutionala

Ion Ratiu a fost si el monarhist si a jurat ca, daca va fi ales presedinte, va organiza referendum pentru reinstaurarea monarhiei. Emil Constantinescu a jurat acelasi lucru - dar dupa patru ani a ales sa uite aceasta promisiune.

Romania este condusa de o coalitie dintre stanga si dreapta. Doctrinele politice nu mai sunt importante?

Ar trebui sa fie. In mod normal, o coalitie dintre stanga si dreapta ar fi acceptabila numai in situatie de criza sau razboi. Poate ca a fost necesara in razboiul de distrugere a puterii lui Basescu in PDL - pe care acum il abandoneaza. Se pare ca in Romania, singura ideologie politica adoptata de toate partidele este oportunismul.

Orice principiu poate fi lasat deoparte pentru castigarea puterii. Puterea este cel mai puternic adeziv al coalitiilor politice.

Care credeti ca este cea mai importanta problema pe care romanii o au de rezolvat?

Lipsa statului de drept. Fara legi nu exista securitate, nicio garantie a actului independent al Justitiei, Justitie care nu are voie sa fie cumparata sau influentata de vreo putere politica. Acest esec este marea slabiciune a societatii romanesti. Investitorii au nevoie sa stie ca legea fiscala este aplicata impartial. Am avut ceva experiente amare prin tribunalele romanesti, lupte pierdute din cauza influentei politice a oponentilor mei.

Cum percepeti dreapta romaneasca? Credeti ca poate renaste? Cine ar trebui sa faca acest lucru?

Mai exista partide de dreapta? Mi-ar placea sa cred ca, intr-o zi, viitorul politic al Romaniei va fi impartit intre un partid de dreapta si unul de stanga. Oricum este o cale foarte lunga. De cate ori exista initiative individuale sa fie creat un nou partid politic, acesta este absorbit de unul dintre partidele existente. Nu prea vad o luminita la capatul acestui tunel.

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#Nicolae Ratiu acuzatii Emil Constantinescu, #Nicolae Ratiu imigranti romani Marea Britanie, #Ion Ratiu PNTCD Emil Constantinescu , #politica interna