Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Nu exclud aparitia unui Iohannis 2. Ponta nu actioneaza de capul lui. Cine e Basescu, cu adevarat? Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 05 Iunie 2015, ora 07:13
17940 citiri
Nu exclud aparitia unui Iohannis 2. Ponta nu actioneaza de capul lui. Cine e Basescu, cu adevarat? Interviu
Foto: Administratia Prezidentiala

Romania este intr-o criza cu atat mai periculoasa cu cat e traita ca o cvasi-normalitate sau ca o boala cronica, fara leac, atrage atentia politologul Alexandru Gussi, doctor in stiinte politice al Institut d'Etudes Politiques de Paris si fost consilier prezidential al lui Traian Basescu.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Alexandru Gussi a apreciat ca presedintele Klaus Iohannis pare deocamdata coplesit de asteptarile electoratului, dar nu va fi iertat daca nu-si depaseste conditia de nou-venit. "O eroare de fond este sa creada ca simplele sale insusiri personale pot redefini functia prezidentiala. (...). ar avea nevoie de un guvern PNL, iar in absenta acestuia va ramane fara bilant".

Alexandru Gussi considera ca PNL a conceput motiunea de cenzura "parca au vrut sa fie siguri ca nici UDMR-ul nu o va vota. (...) I se ofera astfel o victorie la scor lui Ponta. Este deci un demers contraproductiv, facut de oameni care nu au stiut sau nu au vrut sa exploateze momentul din iarna".

Despre Victor Ponta, Alexandru Gussi apreciaza ca "dominatia sa este in acelasi timp evidenta, logica, dar fara perspective. (...) E ceva patetic in vedetismul sau".

Cum vedeti in acest moment scena politica din Romania?

Este intr-o criza cu atat mai periculoasa cu cat e traita ca o cvasi-normalitate sau ca o boala cronica, fara leac. Acum avem cel putin doua crize. Una este cea a clasei politice postcomuniste, iar aici activismul magistratilor nu face decat sa puna in valoare dimensiunea penala a acestei crize, care este si una de raportare la restul societatii, de incredere, de idei, de resurse umane.

Cealalta este criza Romaniei, o tara semi-guvernata, cu un regim semi-democratic, aflata in plina criza de identitate, incapabila sa-si valorifice importantul potential pe care inca il are.

Din mandatul lui Klaus Iohannis au trecut deja aproximativ 6 luni. Unii ii reproseaza decuplarea de realitatea romaneasca si chiar de partidul din care provine. Altii apreciaza discretia si retragerea in limita stricta a atributiilor constitutionale. Cum evaluati acest inceput?

Iohannis a fost votat pentru ca era un nou-venit in politica nationala, dar nu va fi iertat daca nu-si depaseste conditia de nou-venit. Deocamdata pare coplesit de importanta a ceea ce publicul asteapta de la presedintele Romaniei combinata cu nevoia oricarui nou ocupant al acestei functii de a se "forma la locul de munca".

De aici sentimentul de decuplare, de aici si necesitatea de a schimba ceva. Nu exclud ca in viitor sa vorbim despre depasirea acestei perioade de auto-izolare, despre aparitia unui Iohannis 2.

Iohannis 2 ar trebui sa iasa din logica reactiva si protocolara, sa preia initiativa si sa influenteze agenda publica. Iar asta nu se face prin mesaje pe Facebook. Deocamdata o eroare de fond este sa creada ca simplele sale insusiri personale pot redefini functia prezidentiala.

Dar poate mai grav este faptul ca, in ciuda popularitatii actuale, apare prea preocupat de imaginea sa. Or, problema domniei sale nu a fost niciodata "imaginea", ci a fost si ramane una mai profunda de identitate politica si de credibilitate pe dimensiunea competetei la acest nivel.

Atitudinea actuala nu-l ajuta cu adevarat, pentru ca pare ca prin micro-comunicare doreste sa evite eventuale gafe. Ar fi preferabil sa-si asume mai multe riscuri. In fond, si-a asumat deja riscul de a ocupa cea mai mai importanta functie in stat.

Cum vedeti jocul de putere dintre presedinte si premier? Cine pe cine pare a domina in ecuatia puterii si de imagine?

Victor Ponta are mult mai multe instrumente de putere si de media la dispozitie, in actualul context dominatia sa este in acelasi timp evidenta, logica, dar fara perspective. Ramane un premier care a utilizat, cateodata abuziv, toate aceste mijloace in campania electorala si a pierdut. E ceva patetic in vedetismul sau.

Oricum presedintele nu avea interesul sa se construiasca pe sine in raport cu un guvern pe care nu-l controleaza. Plusul din al doilea tur l-a primit intr-o logica anti-sistem, deci orizontul sau trebuie sa fie unul mai larg reformator. Acesta este si motivul pentru care ar avea nevoie de un guvern PNL, iar in absenta acestuia va ramane fara bilant.

Procentele PNL in sondaje sunt in continuare mult sub ale lui Klaus Iohannis, nu la mare distanta de PSD. De ce nu reuseste PNL sa preia capitalul de incredere al presedintelui?

In acest moment nu cred ca putem compara procentele unui presedinte proaspat ales si timid cu cele ale unui partid care ar trebui sa vrea preluarea puterii. In plus, PNL-ul nou vizeaza un electorat care se afla pe parti opuse ale baricadei in perioada 2007-2014. Iohannis a fost candidatul PNL-PDL si pentru ca era singurul acceptat de toti. Acum nu a mai ramas nimeni de acest tip in actualul partid liberal.

Au fuzionat doua partide cu mari probleme, problemele s-au adunat, nu si electoratul potential, iar cifrele actuale se pot dovedi chiar supraevaluate. Pentru ca sa se intample ceva semnificativ, este nevoie de preluarea puterii de catre un premier liberal sau de o criza politica majora, care sa oblige o repozitionare a majoritatii electoratului.

Urmeaza, teoretic deocamdata, o motiune de cenzura. Vedeti posibila o schimbare de guvern pana la alegerile din 2016?

Din acest punct de vedere, in democratie, fie ea si incompleta, ce este necesar ar trebui sa fie si posibil. Deocamdata, insa, Opozitia asteapta ca para malaiata sa cada singura, cazul mult-anuntatei motiuni de cenzura fiind un exemplu in acest sens.

Parca au vrut sa fie siguri ca nici UDMR-ul nu o va vota. I se ofera astfel o victorie la scor lui Ponta. Este deci un demers contraproductiv facut de oameni care nu au stiut sau nu au vrut sa exploateze momentul din iarna, atunci cand delegitimarea actualului prim-ministru era evidenta chiar si in interiorul PSD.

Este in avantajul PNL sa ramana in Opozitie mizand pe erodarea PSD sau, dimpotriva, pozitia PSD se consolideaza in perspectiva alegerilor din 2016, daca ramane la putere?

In ritmul acesta, PNL va avea o dificultate majora sa mobilizeze oamenii cand va veni timpul votului. Nu cred ca se consolideaza cineva, nici ca vorbim despre vase comunicante, dar ramane valabila analiza care ne spune ca demobilizarea electoratului ajuta PSD.

In plus, guvernand, PSD rezista mai bine in contextul actiunii Justitiei si in cel al viitoarelor alegeri locale post-majoritati USL. Nu putem exclude total nici varianta in care majoritatea parlamentara din jurul PSD va incerca sa produca un alt prim-ministru, ceea ce l-ar pune in dificultate si pe presedinte.

Dupa condamnarea lui Liviu Dragnea in prima instanta vedem o radicalizare a discursului anti-Justitie al premierului Ponta. De ce credeti ca isi asuma costul extern si pe un anumit segment electoral chiar intern al acestui discurs extrem de contondent?

Premierul Ponta nu pare niciodata ca vorbeste sau actioneaza de capul lui, pozitionarile sale sunt si acum parte a noii campanii de decredibilizare a demersurilor anticoruptie. Una dintre explicatii tine si de faptul ca raspunde orizontului de asteptare din PSD si din Parlament.

Traian Basescu pare o cu totul alta persoana dupa finalul mandatului. Aparatorul Justitiei, cel care a pus bazele reformei care acum da roade, vorbeste despre "guantanamizarea" Romaniei, acuza abuzuri izvorate din ambitiile personale ale liderilor Justitiei despre care in acelasi timp spune ca i-ar numi din nou si maine in functie. Ce s-a intamplat cu Traian Basescu? Cine este Traian Basescu cu adevarat, cel care a girat emanciparea Justitiei sau cel care acum o ataca in termeni rezonanti cu ai celor mai inversunati adversari traditionali ai sai?

Formula "guantanamizare" este o gafa, dar nu cred ca prin prisma unor accente ale discursului sau critic la adresa Justitiei putem sa-l punem in rand cu adversarii traditionali ai luptei impotriva coruptiei. Nu stiu cine este fostul presedinte cu adevarat si cred ca numai istoria ne va spune asta pornind de la faptele sale, nu de la vorbe spuse in momente ingrate.

Se vorbeste mult despre puterea excesiva a serviciilor secrete, infiltrate in zone ale societatii care, cel putin moral, daca nu si legal, ar trebui sa le fie inaccesibile, in primul rand presa si Justitie? Identificati semnele unui derapaj de la democratie?

Sistemul politic romanesc era in 2007 incompatibil cu standardele europene, coruptia fiind fenomenul cel mai usor de observat. Acest defect sistemic acum este in parte compensat de alte sub-sisteme statale, DNA, ICCJ, SRI fiind in prima linie. In principiu, riscul unui derapaj major ar trebui sa scada tocmai pentru ca ne aflam intr-o perioada de afirmare a autonomiei puterii judiciare.

Deocamdata insa am intrat intr-o noua tranzitie in care se reimpart diversele zone de influenta si inevitabil exista tentatia de a utiliza inclusiv serviciile secrete si sistemul judiciar pentru a influenta aceasta lupta.

Singura solutie autentica ramane aceea a schimbarii clasei politice cu oameni si partide noi, chiar daca pare utopica. Alternativa este ca cei care sunt azi in anchete sau condamnati sa alcatuiasca majoritatea Guvernului de peste 10 ani.

Eu am convingerea ca ireversibilitatea actualelor schimbari din Justitie va ramane asigurata de sprijinul unei societati care va deveni din ce in ce mai activa pe acest subiect.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Alexandru Gussi consilier, #Ponta Iohannis Basescu, #PNL PSD motiune , #politica interna
Comentarii
Poza Marin2134
Marin2134
rank 5
A fost consilier al Basescului? E egal cu zero ce spune!