O tara naucita. Care-i iesirea? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 24 Iunie 2014, ora 07:35
8605 citiri
O tara naucita. Care-i iesirea? (Opinii)

Cel mai mare rau provocat de scandalul Bercea-Basescu este ca toate scenariile care il insotesc trag in mocirla institutii esentiale ale statului roman si proiecteaza in exterior o imagine devastatoare.

Prima tarata in scandal a fost Justitia, prin implicarea numelor procurorului sef DNA Kovesi si presedintelui ICCJ Stanciu, aruncate din duba de Bercea Mondialu.

Desi interlopul condamnat pentru omor nu a putut emite nici macar un inceput de proba pentru acuzatiile sale de coruptie, vorbele i-au fost preluate de mai toate institutiile de presa. Si, din pacate, nu ma indoiesc, ca pentru multi dintre cei mai putin exigenti ele si-au atins tinta.

O alta ghiulea s-a dus spre CSM, care l-ar fi sanctionat pe procurorul Iacobescu in 2011, primul care a avut in mana dosarul de omor al lui Bercea, pentru ca acesta ar fi vorbit despre faptul ca in acest caz s-a dat o mita de 600 de mii de dolari. Concluzia spre care este condusa aceasta pista ar fi ca CSM a incercat sa musamalizeze povestea.

Si cine a devenit principalul acuzator? Calin Popescu Tariceanu, cel care ii cerea lui Traian Basescu sa intervina la Parchet pentru prietenul Patriciu. Asta n-o fi fost trafic de influenta? Cel care in 2007 a ajuns la aceeasi masa cu alt interlop, dat in urmarire generala, Costica Argint?

Pe blog, Robert Turcescu emite un alt scenariu pentru acest scandal, un scenariu care include o ipoteza socanta: Traian Basescu ar fi acceptat numirea lui Tiberiu Nitu la conducerea Parchetului General sub presiunea santajului lui Victor Ponta:

"Are loc discutia Ponta-Basescu despre schimbarile de la PG si DNA. Ponta incearca santajul, Basescu rezista in hotararea de a o numi pe Kovesi la DNA, dar e nevoit sa cedeze numirea la PG a lui Daniel Morar, asa cum se stabilise deja de foarte mult timp. Face in asa fel incat sa se opuna desemnarii Elisabetei Ponea ca procuror-sef, cum cerea Ponta manevrat de Duicu, dar avand in vedere contextul e obligat sa accepte o a doua varianta propusa de Ponta si anume desemnarea unui om de paie, Tiberiu Nitu.

Bun si atat, exclama Ponta, care stiindu-l bine pe Nitu e convins ca-l va putea folosi ca sa opreasca unele dosare grele deschise pe numele mai multor baroni PSD."

Ca in orice poveste tenebroasa, serviciile nu aveau cum sa scape. La Realitatea TV, un procuror emite ipoteza ca totul ar fi o lucratura a serviciului secret al MAI. O fi, nu zic nu, dar daca Mircea Basescu nu punea mana pe bani, dupa cum afirma chiar DNA, nu avea ce sa fie lucrat. De ce as crede DNA in oricare alt caz si nu in cazul Mircea Basescu?

Altii spun ca acest scandal ar fi dovada ca SRI l-ar fi tradat pe Traian Basescu si ar fi intors armele. Nu scapa nici SPP, cat timp soferul din 2011 al Codrutei Kovesi, invocat din duba de Bercea ca fiind cel care a incasat banii, era ofiter SPP.

Asta dupa ce, cu cateva luni in urma, apareau interceptari care aratau ca baronul de Mehedinti, Adrian Duicu, acum inculpat, facea trafic de influenta din cancelaria premierului Ponta. Iar un nume implicat in acest trafic, Ponea, apare, tangential, si in istoria Bercea.

Ce poti sa mai intelegi din acestea?

Romania este, cred, in acest moment, o tara naucita, iar marea lovitura o incaseaza electoratul exigent, care isi da votul in baza criteriilor, care are nevoie de institutii reper, care crede in functionarea statului de drept.

Iar in exerior, v-ati gandit vreo clipa cum se vede dintr-o cancelarie occidentala o Romanie in care familia prezidentiala are legaturi, indiferent de ce fel, trafic, bani cu camata, vanatoare de voturi, cu un clan interlop implicat in omoruri, violente de toate felurile, care invarte milioane de euro obtinuti din afaceri nu numai dincolo de orice impozitare, ci si cu iz de atentat la siguranta nationala? Cu atat mai mult cu cat aceste clanuri au generat deja reactii rasiste agresive in Franta, in Italia.

Sau o tara in care procurorii sefi ar fi putut fi negociati sub santaj? Sau o tara in care din biroul premierului infractorii negociaza functii ca la piata?

Nu pot sa definesc o asemenea imagine. Nici nu cred ca se integreaza in vreo definitie compatibila cu o tara UE si NATO.

E un moment in care tot puroiul din subteranele politicii romanesti iese la suprafata in valuri. Si indiferent care va fi pana la urma deznodamantul, suspiciunile vor supravietui multa vreme.

Exista o singura cale de a le inlatura: sa ramana in picioare si sa preia parghiile puterii numai acei oameni care nu au legatura cu acest puroi. Care pana la urma vor ramane neatinsi de maculare. Singura cale, si pana la urma singurul bine care poate iesi din acest seism devastator, este ca in urma lui sa ramana in picioare doar cei care merita, pentru ca ceilalti se vor fi mancat reciproc.

Poate niciodata in istoria ultimilor 25 de ani criteriile de integritate, in cel mai larg sens cu putinta, nu au fost mai importante pentru redresarea unei tari in vrie.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Bercea Basescu DNA, #Bercea CSM, #Tariceanu demisie presedinte , #politica interna