Romania nu are nevoie de o revolutie, ci de evolutie. De un PACT

Autor: Alexandru Lazar - avocat si doctorand
Miercuri, 01 Iunie 2016, ora 16:27
5488 citiri

Cei care ma cunosc m-au auzit spunand fraza: "Romania nu are nevoie de o revolutie, ci de evolutie. Romania are nevoie de un PACT".

Evolutia inseamna a merge spre ceva mai bun. Cel putin, asa inteleg eu. Poate exista insa evolutie fara o alternativa politica reala?

Pentru mine nu poate exista. Sunt sigur ca nici pentru voi.

Ma urc in taxi si aud: "Oare cand era mai bine: inainte de '89 sau acum?"; merg pe strada si ascult: "Si inainte era nasol, dar tot mai bine era"; stau la o cafenea si cineva de la o alta masa ajunge la concluzia: "La ce e buna libertatea, daca astia isi bat joc de noi?"...

Urlu in tacere cand aud astfel de cugetari. Am ajuns sa spunem dupa 26 de ani ca era mai bine intr-o dictatura?! Atat de usor ne lepadam de sfanta libertate? Ce ne-au facut oare in acesti 26 de ani de promisiuni desarte, de deziluzii, de tot pentru ei, de hai la ciolan, de care e mai tare face legea, incat sa ajungem sa detestam libertatea?

Eu sunt sigur ca NU era mai bine intr-o dictatura. Sunt convins ca nu mai vreau sa traiesc momentul 1989, cand aveam doar 5 ani si ascultam gloantele pe fereastra; cand dormeam pe podea, iar la geam aveam puse masa si canapeaua, ca sa nu intre un glont ratacit, care sa termine prea devreme visul meu de libertate.

Sora mea mai mare, in varsta de 15 ani, in plina adolescenta, fugise la Casa Radio ca sa traiasca libertatea. Dumnezeu a crutat-o si ne-a dat sansa sa o vedem peste cateva zile acasa. NU, NU, NU, nu as mai vrea sa traiesc in dictatura si nimeni din aceasta tara nu ar trebui sa mai doreasca asta.

Oare suntem cu totii nebuni?

De ce atat de multi spun ca era mai bine in comunism?

Concluzia mea, dupa multe framantari, este ca cei care cred asta sunt atat de calcati in picioare in fiecare zi de acest sistem, incat viseaza ca inainte era mai bine. Ei nu se oglindesc in prezent, iar sistemul actual nu ii reprezinta.

Oamenii au obosit sa ajunga la urne si sa aleaga dupa ureche, pentru ca, nu-i asa?, oricum "toti sunt o apa si un pamant".

De aceea, este nevoie de alternativa; alternativa ca sa ne lase sa PROGRESAM. Batem pasul pe loc de 26 de ani!

De aceea, prieteni dragi, noi, cei care nu stam pe margine sa vedem cum se face treaba de catre altii, trebuie sa ACTIONAM. De aceea, cei care vrem o Romanie acolo unde ii este locul, o Romanie Democratica, Dezvoltata si Demna, am decis sa fondam un partid: Platforma Actiunea Civica a Tinerilor (PACT). Acest PACT doar impreuna, cu totii, putem sa il ducem la bun sfarsit. De aceea, va indemn si pe voi sa va implicati in acest proiect.

Nu suntem si nici nu o sa fim politicieni de meserie. Asta o fac ei acum. Noi impreuna trebuie sa fim politicieni vocationali! Da, politicieni din vocatie. Vocatia de a face societatea mai buna. De a ne implica! Sa lasam la urma povestea cu drobul de sare si sa incetam din plans, in timp ce avem mainile in san. Trebuie sa luam sarea si sa o dam jos, ca sa nu reprezinte un pericol. Dar asta putem face doar uniti. De aceea, trebuie sa mergem Inainte Impreuna!

Am auzit zilele astea, de la oameni dragi, ca sunt idealist. Ca suntem idealisti. Cu siguranta suntem, dar va garantam ca suntem si cat se poate de realisti. Stim cu adevarat ce potential are Romania; stim cu adevarat ce merita Romania si oamenii care o formeaza; stim ce trebuie schimbat si ce trebuie pastrat. Da, stim ca o sa fie greu. Nimic nu e usor. Dar avem o OBLIGATIE MORALA de a nu sta pe margine.

Alte glasuri, majoritatea, ne-au spus: "Bravo! Impreuna putem! Calcati-i in picioare!" Stim ca impreuna putem. Dar, de asemenea, stim ca noi nu suntem si nu vom juca precum ei. Deci nu vom calca pe nimeni in picioare. Noi respectul si onorabilitatea, chiar si fata de cei care nu merita astfel de tratament, nu il vom pierde niciodata.

Zilele trecute m-am emotionat, cand un domn profesor din liceu mi-a transmis un mesaj de curaj pe Facebook. Aveam pielea gaina si ochii umeziti. Dar nu simteam emotie goala. Simteam RESPONSABILITATE! O persoana care m-a format, pe mine si pe alti mii de colegi si colege, un reper din adolescenta mea, acum isi depozita increderea intr-un proiect din care fac si eu parte, dar pe care putem sa il savarsim doar IMPREUNA!

Dragii mei, va zic si voua acel mesaj de curaj: "Hai ca se poate!"

Mereu impreuna!

Alexandru Lazar este Partner Lawyer/Socio in cadrul firmei de avocatura IntLaw din Spania, doctorand in programul de Doctorat in Fundamentele Dreptului Economic si al Companiilor in cadrul ESADE Barcelona si membru al fundatiei CAESAR.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
Sorin Chelmu, fost Secretar Generla al Guvernul României, va candida la funcția de președintel al Consiliului Județean Vaslui. Originar din județul Vaslui, Chelmu și-a prezentat...
#politica alegeri PACT , #politica interna