Toata lumea lupta c-un sistem

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Luni, 20 Iunie 2016, ora 08:21
4682 citiri

Unul dintre cei mai populari termeni din vocabularul politic recent e "sistem". Debutul carierei sale trebuie fixat in urma cu 4-5 ani.

In acea vreme, liderul opozitiei, care avea sa ajunga premier si sa fie cunoscut ca dottore, denunta "sistemul clientelar mafiot al PDL (care) suge din Romania toate resursele".

Tot atunci, un politician pedelist, azi penelist, il critica pe primarul Bucurestilor, invingatorul sau in alegeri, zicand ca e "parte a sistemului mafiot patronat de Iliescu si Cozmanca".

Seful statului din acel moment vorbea despre "sistemul ticalosit", desemnandu-i in acest fel pe parlamentarii care l-au suspendat de doua ori din functie.

In campania din 2014, actualul presedinte al tarii l-a criticat pe predecesorul sau, fiindca ar fi afirmat "ca a ingenuncheat sistemul, iar asta inseamna ca nu a schimbat nimic la el, doar l-a facut sa nu ingenuncheze pe o parte, ci pe alta parte".

Lansat la apa sub asemenea inalte auspicii, pentru a desemna, de fapt, un adversar considerat odios, termenul "sistem" a glisat incet, incet, ajungand sa descrie institutiile care nu-s pe placul unor politicieni.

Asa se face ca un ex-premier, condamnat de doua ori pentru coruptie, se dezvinovateste azi acuzand "un sistem cu potential periculos. S-a pus accentul doar pe servicii de informatii, pe mecanisme de control, pe procurori. Prea putin pe formule de constructie. Sistemul are propria sa logica, bazata pe competitie inter-agentii".

Un parlamentar guraliv, primar la Brasov in anii '90, critica "sistemul procurorilor", pentru "imixtiune in lupta politica dintre partide", si transformarea DNA in "stat in stat".

O colega de-a lui, persoana influenta in urma cu 2-3 ani, azi cercetata in diverse dosare, zice si ea ca "sistemul, altfel la fel de corupt, incearca sa preia puterea in Romania distrugand clasa politica si mediul de afaceri".

In trena oamenilor politici, un jurnalist influent candva vorbeste despre "Sistemul Institutiilor de Forta", adica DNA si SRI, plus Codruta Kovesi, descrisa, in bataie de joc, ca "Noua Cea mai iubita fiica a Poporului".

Termenul nu putea lipsi din lupta de la recentele alegeri locale, dar sensul lui principal a fost altul: "sistem" e alianta din umbra incheiata de partidele mari, formate exclusiv din "hoti, penali si traseisti", cum a explicat un cunoscut cantaret, angajat de curand in lupta cu "PNL si PSD, aceeasi mizerie".

Pe acest fond, un candidat la scrutinul din Bucuresti a declarat, dupa ce PNL a refuzat sa-i sprijine campania, ca acest partid "e parte din sistemul care a esuat", in vreme ce sustinatorii sai sunt "publicul anti-sistem".

Celebra frantuzoaica, pe care unii o vad deja autoarea unei Revolutii, a fost infranta de "sistem", adica de "grupul de interese din sectorul 1", zice un ziarist. Altul, concentrat asupra sectorului 4, crede ca tot "sistemul" e vinovat si pentru ascunderea detaliilor dramei din Colectiv.

Pentru activistul unui ONG care-si propune sa curete Romania, avem "un sistem care ucide cu sange rece si-i mai si imbogateste pe unii de pe urma crimei in masa si un sistem care refuza sa se schimbe si care isi scoate intreaga lighionime (sic!) la atac".

Vorbele rostite de politicieni, gazetari si activisti au fost invatate si de altii: de pilda, o directoare de liceu, demisa de curand, s-a declarat invinsa de "sistemul corupt si mincinos", adica de "mentalitatile strambe si vechi".

Uneori, ai impresia ca retorica adversarilor "sistemului", oricare ar fi acesta, reia spiritul in care, acum jumatate de veac, se compuneau nemuritoarele versuri:

"Trece-o noapte si mai trece-o zi,

Se ascute lupta intre clase

Iar chiaburii se arat-a fi

Elemente tot mai dusmanoase".

Deocamdata, productia artistica despre "sistem" se reduce la o manea, dar pentru ca vreau sa va protejez de influente nefaste, reproduc aici doar refrenul:

"Hai, hai, hai,

Cu sistemu' din Dubai

Hai, hai, hai,

Care nu e pe parai".

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#politicieni sistem, #sistem corupt, #sistem clientelar , #politica interna