Ziare.com

Comunicarea de criza: Cum si ce ar trebui sa transmita Puterea macar in al 12-lea ceas (II)

de Radu Delicote, analist si consultant
Joi, 14 Decembrie 2017, ora 14:10

   

Comunicarea de criza: Cum si ce ar trebui sa transmita Puterea macar in al 12-lea ceas (II)
Radu Delicote
Articolul de fata este o propunere de model de comunicare, inspirat din faptele politico-institutionale ale anului 2017, aplicabile pentru partidele de la putere si din opozitie, totodata.

Citeste toate textele scrise de Radu Delicote pentru Ziare.com

Citeste si partea I a ghidului - Comunicarea de criza: Cum si ce ar trebui sa transmita Puterea macar in al 12-lea ceas

Context

Te confrunti cu doua curente pentru care cultivi o veritabila disonanta cognitiva: pe de o parte ar trebui stopata cresterea lor, pe de alta ai nevoie de cresterea acestora in volum, din punct de vedere social, pentru a-ti oferi constant oportunitati de comunicare si validare electorala (indiferent de natura lor) - Societatea Civila se coaguleaza catre un mesaj comun, antagonic, iar Opozitia incepe sa se organizeze la nivel politic (purtatori de mesaj - locomotiva) si institutional (agende comune).

Comunicarea de criza devine din ce in ce mai acuta si mai anevoioasa, sunt momente in care pare ca pierzi agenda publica si presiunea cronologica e din ce in ce mai mare.

Comunicarea de criza (2) - ce trebuie sa faci.

Concis:

Vino cu lucruri palpabile

Tactica unui inamic ce iti pune piedica in mod constant (greaua mostenire, puterile straine, etc) este folositoare doar in 2 cazuri: pe termen scurt (datorita inflamatiei de mesaj, nevoii de reactie rapida) sau cand ai un obiectiv final foarte clar definitivat. In alte conditii, este energie risipita cu o nota de plata mult prea mare, la final. Ce poti pune in loc? Lucrurile/chestiunile palpabile. Cu alte cuvinte, darea de seama constanta, directa si asumata.

"Mea culpa"

Nimeni nu este perfect. Recunoasterea unei greseli (daca/atunci cand ea exista) iti va oferi timp pretios de reactie si constructie in fata electoratului tau tinta. In plus, vei capata o nota de autenticitate. Istoria politica si institutionala are prostul obicei de a se repeta ciclic - exemplu util aici.

Volta comunicationala

Surprinde in mod placut printr-o serie de actiuni menite sa imbunatateasca parerea opiniei publice. Mantra "cetatii asediate" preschimb-o in comunicarea constructiva cu cei care te contesta. Mantra "opozitiei nevazute" preschimb-o intr-un manifest construit cu cei care te contesta. Si exemplele pot continua. Important este ca electoratul si opinia publica sa te perceapa deschis, flexibil si implicat in agenda cetateanului.

Integreaza

In politica nu exista adversari, ci exista aliante prost gestionate. Contureaza si convinge clasa politica sa adere la un plan trans-partinic de masuri pe cel putin 3 ani de zile. Vei castiga ascendent moral si credibilitate.

Radu Delicote este analist si consultant. Pasionat de marketing politic, a lucrat in campanii locale, nationale si internationale. In prezent este Head of Strategy in cadrul Smart Link Communication.

Despre ce vrei sa scriem?
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1520 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor