Cum va conduce dreapta 1.000 de ani (Opinii)

Luni, 17 Octombrie 2011, ora 07:18
3553 citiri
Cum va conduce dreapta 1.000 de ani (Opinii)
Foto: etichsdaily.com

Ce face lumea cand simte cutitul la os? Cand simte ca e in pericol sa piarda partida? Se apuca de treaba. Se apuca sa faca ceva. Si sunt unii acolo, la dreapta, care simt ca, din 2012, au sanse mari sa stea pe tusa. Ei isi spun dreapta. PDL plus altii.

Si au de ce sa se teama. La cum stau lucrurile acum, pare probabil ca stanga va fi la putere la anul. Chiar daca includem sau nu PNL-ul USL-izat in stanga sau o consideram o dreapta cat se poate de pura, adevarul e ca vom avea un guvern dominat de stanga, daca USL castiga alegerile. Cel mult, va fi un guvern centrist.

Asa ca PDL si o serie de oameni de dreapta s-au gandit ca trebuie sa faca ceva. Si asta rapid. Pentru ca PDL nu mai are, in momentul asta, forta sa inspire. Si nici credibilitatea de a fi partidul reformei, anticoruptiei si altor asemenea lucruri pe care multi le vedeau la el, acum cativa ani.

Iar oamenii de la dreapta s-au apucat de treaba. De proiecte. De Miscarea Populara. De Noua Republica. Si, cu siguranta, nu sunt singurele. Toate, proclamate bastioane ale dreptei. In lupta cu stanga rea si nesabuita, zic ei.

Toate bune si frumoase cu vorbele despre dreapta asta. Ce lipseste, insa? Esenta dreptei in sine. LUCRURILE DE DREAPTA. Masuri de dreapta. Dincolo de cele, sa recunoastem, luate de PDL in unele momente, de la reducerea unor ajutoare la Codul Muncii. Acum e nevoie de mai multe.

Unde e dreapta aia care vorbeste puternic si apasat despre anticoruptie dura? Despre o societate a ordinii si sigurantei cetateanului? Despre cheltuieli minime la buget si un stat mic, dar tare? Despre debirocratizare? O forta de dreapta care va sti sa vorbeasca realmente despre asta - si sa faca multe lucruri concrete in directia asta - poate fi sigura ca va conduce Romania oricand. Oricat.

Doar ca n-o sa vedem asa ceva. In schimb, macar de s-ar apropia tot ar fi bine. La fel si la stanga. O forta de stanga moderna si adevarata ar putea conduce pentru mult-mult timp Romania. Nici de asta nu avem.

Fetisizare

Am fost la conferinta "Noua scoala de gandire a dreptei". Foarte interesanta. Oameni remarcabili, discursuri pe masura. Trei lucruri mi-au sarit in ochi. Primul, ca nu a fost nici picior de lider al vechiului PD. Nimeni. Probabil, cel mai vechi om din PDL prezent acolo intrase prin anul 2008.

Al doilea, ca s-a dat multa, foarte multa atentie miscarii Noua Republica. Vazuta ca speranta de revitalizare a dreptei. Desi, evident, sperantele sunt mult exagerate.

In fine, al treilea lucru de vazut a fost fetisizarea dreptei. Despre cum stanga reprezinta raul, dreapta binele. Pana si criza s-a aruncat tot in spatele stangii. Totul s-a aruncat in spatele stangii. Nu asa va castiga dreapta. Sa fim seriosi, nu e vorba despre stanga ca sursa a relelor. E vorba despre bun simt, pe care dreapta n-a pus monopol.

Solutia pentru o buna guvernare nu tine de stanga sau dreapta, sa fim seriosi.

Stanga nu e nici buna, nici rea. Cum nici dreapta nu e. Cand Ponta se va comporta precum un om al stangii moderne, cand va fi un Tony Blair sau un Barack Obama, cu siguranta ca il voi vota.

Stanga nu e rea in sine, precum nici dreapta nu e rea in sine. Excesele lor sunt rele. Excesul de colectivism, limitarea individualitatii, implicarea prea adanca a statului in economie la stanga. La dreapta, avem capitalismul salbatic, lipsa de solidaritate, egoismul sau alte asemenea lucruri.

Dar, in acest moment, dreapta ar prinde. Dreapta adevarata. Pentru asta, unora le trebuie curaj. Curaj adevarat, nu trancaneala ideologica despre cum stanga a ruinat Romania, planeta, galaxia. Palavragelile despre dreapta senzationala si stanga gregara si antielitista vor avea un rezultat foarte, foarte tare. Le va creste unora traficul pe bloguri cu 50, 100, hai 200 la suta. Si atat. Dar ceva palpabil? Ce-i de facut? Dreapta trebuie sa vina cu ceva anti-.

Anticomunism, antirisipa, anticoruptie, antihaos. Antibirocratie. Si antinesimtire. Daca esti de dreapta si stii sa promovezi asta, ar trebui sa fie de ajuns. Atat. Dar nu doar clamate, ci prin propuneri concrete. Orice forma ar capata dreapta, de la PDL, Miscarea Populara sau Noua Republica, de asta trebuie sa tina cont. De asta trebuie sa se ocupe. Asta ar asigura victoria dreptei. Oricand.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
PSD și PNL au renunțat să-l mai susțină pe medicul Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei. Cele două mari partide i-au aruncat în luptă Gabriela Firea (PSD) și pe...
Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Decizia PSD și PNL de a renunța la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru primăria Bucureștiului a fost ironizată de toate partidele de opoziție. Mihai Enache, candidatul AUR la...
#dreapta Romania, #proiecte dreapta, #Noua Republica , #politica interna