Cum vor petrece Alba ca Zapada si USL noaptea alegerilor (Opinii)

Sambata, 10 Septembrie 2011, ora 19:03
2651 citiri
Cum vor petrece Alba ca Zapada si USL noaptea alegerilor (Opinii)
Foto:copilul.ro

Povestile sunt frumoase si romanii cred in ele. Politicienii romani cred si ei in ele. Atunci cand nu le spun. Ei si povestea Albei ca Zapada e ultima poveste politica in care trebuie sa credem. Pentru ca s-ar putea sa se intample.

Hai sa spunem si noi o poveste. In care unii, pitici din USL sau din Alba ca Zapada, vor ramane cu fata de imparat si vor fura jumatate de imparatie. Dar, pentru a vorbi de Alba ca Zapada, ea trebuie sa ia nastere. In jurul PDL. Poate sub forma Miscarii Populare, despre care se vorbeste in acest moment. Poate sub alta forma, dar tot in jurul PDL. Nu conteaza atat cine sunt piticii, cat conteaza cum vor trage ei la caruta. Cum vor revigora electoral ceea ce, in esenta, va fi tot vointa lui Traian Basescu,

Pentru ca, daca va fi facuta, Alba ca Zapada va avea un singur gand. Daca nu va fi facuta, PDL va avea acest gand. Cum sa petreaca noaptea alegerilor din 2012. Cum sa fure victoria pe care USL o sarbatoreste deja, in soapta.

Despre ce va fi vorba atunci, tinand cont ca suntem tot intr-o poveste? Va fi vorba despre viitorii conducatori ai Romaniei. Despre premier. Despre cine il da. De cand Traian Basescu a spus ca nu va numi neaparat premierul de la alianta care ia peste 50% din voturi, ci doar daca un partid ia atat. E clar, in acest moment, ca USL are sanse sa faca 50%, dar ca niciun partid din USL nu va face 50%. Asa ca USL si Alba ca Zapada vor petrece, oricum ar fi, o noapte alba. In care va fi vorba despre cum vor lupta Alba ca Zapada si USL pentru premier. Ba sa-l dea piticii primei, ba sa-l dea piticii celei de-a doua, ba piticii primei vor trage ca Basescu sa poata macar sa dea premierul celei de-a doua, dar nu pe care l-ar vrea acesta.

Trei povesti cu Alba ca Zapada

Pentru ca noua, la Ziare.com, ne plac povestile cu politicieni, vrem sa spunem trei. Trei povesti posibile, cu eroinele noastre promiscue, nebunatice pseudovirgine, Alba ca Zapada si Uniunea Social Liberala.

In prima, Alba ca Zapada devine atractiva. Nu foarte atractiva, ca nu poate sa se tencuiasca in halul, pardon, felul asta. Dar, oricum, mai atractiva decat ar fi PDL. Chit ca, vorba lui Voinescu, se va vedea portocaliul prin rochia Albei ca Zapada. Poate devine atat de atractiva incat va castiga alegerile. Mai probabil in povestea noastra decat in realitate.

Sever Voinescu: Ponta il iubeste pe Traian Basescu - Interviu Ziare.com (II)

In a doua poveste, USL castiga alegerile. Daca le castiga cu sub 50%, USL are o problema. O mare problema. Daca le castiga cu atat si PDL, pardon, Alba ca Zapada, ia un scor mare, USL poate fi un castigator care se trezeste in Opozitie. Pentru ca Alba ca Zapada ar putea fi atat de atractiva - doar de asta a fost facuta, incat sa faca majoritatea in jurul sau. Cu restul partidelor care mai intra in Parlament. Care, la cum se vad lucrurile acum, nu par a fi favorabile USL.

In a treia poveste, USL castiga alegerile cu peste 50%. Atunci incepe distractia. Adevarata. Atunci, Traian Basescu va avea doua posibilitati. Prima e sa taca, sa-l numeasca pe, cel mai probabil, Victor Ponta premier.

A doua, sa refuze, spunand ca, prin Constitutie, e obligat sa numeasca doar premierul partidului, nu aliantei, care ia 50%. Ce se va intampla atunci? Se va juca "jocul lasului". Asa cum a fost dupa alegerile din 2008. Atunci PSD nu a vrut sa riste o confruntare cu Traian Basescu si s-a gandit ca e bine sa imparta cu PDL responsabilitatile crizei, cel putin pana la alegerile prezidentiale din 2009. Acum, "jocul lasului" va fi despre ce va face USL cu premierul. Va da inapoi si va accepta alta propunere de premier, tot din randurile USL, dar care sa-i convina si lui Basescu? Va lupta pentru premierul Victor Ponta sau alt premier aproape imposibil de acceptat de catre Basescu? Asadar, va merge spre suspendarea lui Basescu? Asta tine de un lucru. De cat are Alba ca Zapada in alegeri. Daca are mult, chiar daca a pierdut, suspendarea devine extrem de greu de realizat. Riscanta.

Cum se termina povestea

In Romania, avem multe povesti frumoase. Superbe. Toate se termina prost sau mediocru, desi noi ne punem mari sperante de fiecare data cand mergem la vot. Povestea din 2012 va avea si ea un final. Unii vor pierde, altii vor castiga, cativa vor trai, cum am mai spus, dragii mosului, cu fata pana la adanci batranete si vor fura jumatate din imparatie.

Finalul povestii va mai insemna ceva. Vom afla pana unde se poate intinde imparatul portocaliu, cel cu rasul lui haios.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Edilul general, Nicuşor Dan, afirmă că PSD începe să se delimiteze de Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei la Primăria Capitalei, şi susţine că acest lucru corespunde cu orientarea...
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
#USL Alba ca Zapada, #USL Miscarea Populara alegeri , #politica interna