De ce nu ne apara nimeni de minciuni (Opinii)

Sambata, 28 Iulie 2012, ora 11:23
3010 citiri
De ce nu ne apara nimeni de minciuni (Opinii)
Foto: evz.ro

Ultimele evenimente legate de referendum au ridicat la rang de principala strategie electorala minciuna, exagerarea si manipularea, iar societatea romaneasca, dupa cum se vede, nu are mecanisme firesti de contracarare a acestora, cum se intampla in democratiile asezate.

A se observa ca in Occident astfel de excese sunt rare, dar si atunci cand apar starnesc adevarate furtuni mediatice. Primii care reactioneaza sunt de obicei renumitele institutii de presa, specialistii universitari, profesorii, academicienii, expertii, culminand cu abordari transante ale marilor somitati intelectuale.

Priviti ce se intampla la manipularile mondiale pe tema crizelor financiar-bancare: cum iese un inalt dregator cu o gaselnita despre o evolutie anume, imediat sar economisti prestigiosi ca Joseph Stiglitz, Nouriel Roubini, Robert Dipak Pant, Robert M Solow, Christine Lagarde, director al FMI... si pun lucrurile la punct.

Politica nu inseamna minciuni, ci buna guvernare

Ce se intampla in Romania? O minciuna, o deformare a realitatii, o stire falsa etc. sunt imediat contracarate prin altele si mai gogonate de catre partea adversa, iar universitatile, Academia, savantii, specialistii si expertii nostri de obicei tac, sub motiv ca nu se amesteca in mizeriile politice. Si pe drept cuvant: cine a facut-o n-a iesit cu capul sus.

Si poate nu s-ar intampla mare lucru daca mass-media nu ar fi majoritar partizane si daca ar face uz de competentele dovedite adesea, exprimand un punct de vedere critic fata de informatia buclucasa. Insa tocmai minciunile, falsurile, procesele de intentie le realizeaza ratingul, tocmai ele constituie munitia in bataliile electorale de suma nula de 22 ani, care doar ne ostilizeaza pe unii impotriva altora, pentru a obtine profit electoral si a parveni.

Cum se nasc malformatiile politice

In aceste conditii, pe scena politica romaneasca se altoiesc fel de fel de enormitati: insi imorali, fara nicio pregatire apar in posturi de decizie, ajung sa ne reprezinte interesele in consilii locale, chiar in Parlament, inclusiv in cel european. Asa s-au ivit partide personalizate, desantat populiste, cu alte scopuri decat agenda publica a contribuabililor, formatiuni care fac valuri si chiar castiga multime de voturi.

In asemenea situatii, in tarile civilizate societatea civila se mobilizeaza. De ce nu exista societate civila in Romania? Fiindca a fost in intregime politizata, ea raspunzand numai comandamentelor, de obicei, ale partidelor posesoare de buget. In locul lor, ar trebui sa intervina voci credibile, autorizate ale institutiilor statului de drept.

Nu intervin, iar aceasta toleranta prost inteleasa alimenteaza toate extremismele si nenorocirile politicianiste. Nu o fac nici personalitatile fara partid pentru ca nu le publica aproape nimeni, iar blogurile, site-urile, forumurile de socializare arareori reusesc sa impuna un curent de opinie.

Ce face Justitia?

Si daca nimeni nu indrazneste, era normal ca a treia putere in stat, cea Juridica, creata special pentru a echilibra celelalte doua puteri Legislativa si Executiva, ar trebui sa intervina, vestezind pofta de a vicia adevarul, dreptatea si procentele la alegeri.

De aceea suferim de minciuni, exagerari, manipulari, iar cu ajutorul lor partidele guverneaza. De aceea o minciuna e contracarata nu prin adevar si dreptate, nu prin realitatea intrinseca, ci printr-o alta minciuna, si mai gogonata, care s-o anuleze pe prima.

Exemplu, cazuistica loviturii de stat: intr-un Parlament democratic ales, o majoritate constitutionala nu da lovituri de stat, ci hotaraste in numele poporului care i-a delegat reprezentativitatea. Un popor oarecare, fie si cel roman, batjocorit de "elitisti" prin termeni ca ciumpalaci, pafaristi, giboni, prostime..., nu da lovituri de stat prin referendum, ci hotaraste intr-o chestiune in care legea nu o poate face.

Greseli fatale

Alteori o minciuna ori o greseala precum aceea a presedintei Camerei Deputatilor de a echivala 80 cu 160 a atras dupa sine degringolada PDL si a generat situatia fara iesire in care a ajuns fosta Putere. Daca atunci CCR ar fi tinut cont de ceea ce am vazut toti la televizor, azi poate si PDL, poate si dl Basescu isi puteau vedea linistiti de treaba.

Cele mai multe minciuni sunt de tipul: a fost ori n-a fost. Seria acestora ar putea fi curmata fie prin nepublicare, fie prin cateva decizii fulgeratoare ale instantelor pentru a descuraja in viitor tendintele sufocante de a atribui rivalilor, inamicilor politici cele mai nastrusnice si grotesti acuzatii.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#minciuni exgerari manipulari referendum, #CCR PDL Camera Deputatilor, #Legislativ Executiv , #politica interna