De la Boc 1 la Ponta 2 (Opinii)

Vineri, 12 Aprilie 2013, ora 07:31
3647 citiri
De la Boc 1 la Ponta 2 (Opinii)
Foto: Stirea zilei

Cine crede in oameni pe care providenta ni i-a scos in cale n-are decat, dar vremea lor a trecut de prin Evul Mediu.

O parte din jurnalistii nostri s-a lecuit demult de oameni providentiali, o alta parte s-a angajat in solda acestora si lupta in continuare pentru o cauza oricum pierduta, iar ceilalti urmeaza sa scape de astfel de complexe cu timpul. Asa cum s-a intamplat pretutindeni. Mai greu cu populatia care nu citeste ziarele, nici nu se uita la televizor.

Cand si-a incheiat mandatul prim ministrul Calin Popescu Tariceanu, presa era divizata: unii erau convinsi ca s-a renuntat prea usor la un om providential, un sef de guvern care a confirmat si, in consecinta, deplangeau situatia Romaniei, iar altii se bucurau vazand in Emil Boc pe salvatorul mult asteptat.

Boc

O "anumita parte a presei", vorba dlui Iliescu, a sustinut pana in ultima sa zi de prim ministeriat ca dl Boc era singurul care ne poate izbavi de coruptie, subdezvoltare economica si saracie, de boli si nedreptati, desi in mandatul sau salariile au fost amputate cu 25% pe hartie, in fapt cu aproape 40%, daca luam in calcul sporurile si inflatia. Nici azi economistii nu pot intelege in baza caror calcule s-a luat aceasta decizie.

Cu toate acestea, dupa plecarea sa, s-a declansat un cor de bocitoare, una mai tragica decat alta, prevestind o nenorocire cu nivelul nostru de trai.

Nu stiu cat de providential si mesianic a fost sau n-a fost dl Boc, dar ideea aceasta cu scaderea nivelului de trai imediat dupa caderea Guvernului sau a declansat lungul sir de nenorociri care s-au abatut asupra propriului partid si a presedintelui Basescu.

Cota lor de incredere s-a facut praf si pulbere, asa cum aveau s-o dovedeasca cele trei tururi de scrutin din 2012. Cine putea inghiti asa o minciuna ca Emil Boc si Traian Basescu s-au ingrijit de nivelul nostru de trai cand realitatea l-a lovit pe fiecare la buzunar?

MRU

Degeaba a incercat sa mai dreaga busuiocul Mihai-Razvan Ungureanu, un prim ministru de sacrificiu pentru 78 zile, si el prezentat la fel de providential si mesianic precum dl Boc. Odata ce credibilitatea si perceptia publica au intrat pe o panta descendenta, nimeni si nimic nu le mai putea opri. Iar procesul nu s-a incheiat inca.

Interesant este ca jurnalistii si formatorii de opinii din vremurile lor de glorie nu renunta nici azi la sustinerile de atunci. Va fi fiind din conservatorism sau din loialitate?

Numai ca, nici dupa plecarea dlui Tariceanu, nici dupa caderea dlor Boc sau MRU, economia si societatea romaneasca n-au sucombat, adevarat e ca nici n-au tinut-o intr-o fericire. Dar observatia aceasta ar fi putut sa-i ajute pe jurnalistii, analistii si activistii de partid fideli sa inteleaga ca, de fapt, azi oamenii providentiali nu exista decat ca metafora, ca, dupa Iisus Hristos, alt Mesia nu mai vine.

Justitia si Casandrele

Ca ne lecuim cu greutate ne-o arata si alte situatii: multimi de Casandre deplangeau plecarea dnei Kovesi de la Ministerul Public si a procurorului sef Daniel Morar de la DNA si iata ca institutiile dirijate atata amar de vreme de ei nu dau semne de prabusire, nici de blocaj.

Deoarece, pana la urma, de cea mai mare importanta este activitatea colegilor judecatori si procurori, ei pregatesc si dau deciziile in procesele publice. Adevarat este ca managementul poate fi un catalizator bun sau rau.

Si totusi ceva s-a intamplat dupa plecarea lor, ceva ce ne lasa sa rasuflam si sa privim la televizor fara sa ne incruntam: lipsesc stenogramele, adica transcripturile unor convorbiri telefonice "scapate" din dosare aflate in sertarele procurorilor sau in instante, iar justitia televizata nu mai are farmecul de altadata. Sa fie o simpla intamplare, o pura coincidenta? Si daca nu?

Ponta

In zilele acestea, ne-a fost dat sa mai auzim de inca un personaj providential. Ati ghicit. E vorba de dl Victor Ponta, actualul prim ministru: "Tara e pe umerii acestui tanar", zice socrul sau, liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu.

Asa va fi fiind povestea cu tara, nu ne indoim, dar afirmatia ca actiunile prim ministrului Ponta tin de "realpolitik" nu mai poate fi acceptata, din mai multe motive: nu din prea multa Putere a facut numirile de procurori sefi, ci din altceva de care nici autorul teoriei, Ludwig von Rochau, nici cancelarul "de fier", Otto von Bismarck, nu erau capabili.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#prim ministru providential Boc, #premier providential MRU, #istorie premieri Romania , #politica interna