Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

De la cititori: Lasati specialistii sa vina la noi

Marti, 29 Iunie 2010, ora 13:36
1523 citiri
De la cititori: Lasati specialistii sa vina la noi

Slagarul care se poarta, mai ales bocetele neostoite ale neobositelor televiziuni de stiri si in filipicele furibunde ale liderilor Opozitiei poarta mesajul inaripat care cheama la caderea guvernului actual si inlocuirea sa cu nu se stie exact ce alt executiv, care, pasamite, ar gasi niste solutii miraculoase la iesirea din criza.

Fara sa scada pensiile si salariile, fara sa creasca TVA si impozitele, fara sa produca nimic care sa ne deranjeze in traiul nostru de zi cu zi. Mai, mai, ca va aplica reteta Conului Leonida, din piesa cu acelasi nume a lui Caragiale, conform careia stapanirea musai sa asigure la fiecare cetatean o leafa buna de la stat, basca ... pensia. Eventual, o pensie de magistrat.

Chiar daca esti iubitor de PD-L si de Emil Boc, aproape ca iti doresti sa vezi ca vitejii sa vina la putere si sa traduca in fapt minunile de mai sus, in spiritual indemnului consacrat de indragostiti: "Minte-ma, dar macar sa ma minti frumos!" Si cum vorbele trebuie sa fie insotite de fapte, motiunile si plangerile la Curtea Constitutionala curg garla, Doar-doar guvernul se va duce pe pustii si se va instaura Edenul pe acest pamant al eternei (doar) fagaduinti.

Pana la urma, problema este daca exista sau nu solutii. Intrebare complicata si cu raspuns extrem de deschis. Si nu si da, in acelasi timp. Daca vrem rezolvari imediate, este evident ca ele sunt imposibile.

Dupa 20 de ani de diletantism, indolenta, mistocareala la adresa oricaror initiative serioase, 20 de ani de furt la drumul mare din averea comuna si de irosire a resurselor tarii si mai ales dupa douazeci de ani de politicianism egoist si iresponsabil, agrementat cu neseriozitatea tipic balcanica pe care o transpiram prin toti porii nu exista rezolvari rapide si facile. De mirare este ca nu e mai rau de-atat!

Daca insa vorbim de un viitor, mai mult sau mai putin indepartat, raspunsul poate fi: "Da, daca ...". Conditia esentiala care ar trebui sa urmeze dupa acest daca, nu este schimbarea factorului politic: remanieri, restructurari, alegeri anticipate etc. pentru ca fiecare dintre actorii politici si-a cam dat examenul la randul lui. Conditia este sa punem o vreme politicul intre paranteze si sa vina specialistii. De preferinta la nivelele de decizie, nu numai de executie.

Chiar pe vremea regimului de trista amintire, daca la varf se aciuau politrucii cu doua clase mai mult decat trenul, macar la nivelele de proiectare si executie erau meseriasii. Chiar anostele si agasantele dezbateri de pe la televiziuni suna cu totul altfel atunci cand prin colcaiala de politicieni de ocazie se ratacesc pe-acolo si niscaiva specialisti in varii domenii.

Ar cam trebui ca partidele insele sa promoveze mai decis acesti profesionisti, daca exista, in propriile randuri, iar daca nu, atunci sa-i ia de acolo de unde exista pentru ca altfel nu se poate, mai ales aici si acum.

Nu se poate ca aceasta tara, nu foarte, dar destul de daruita cu multiple daruri, de la pamantul ei pana la oameni sai inteligenti si inventivi sa nu poata sa iasa la liman. Daca vor sta la carma cei care se pricep sa o manevreze cu pricepere. Politicienii sau pretinsii politicieni sa faca doar o pauza. Si sa consume o vreme din ceea ce au agonisit pana acum.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#specialisti Romania, #politica interna specialisti, #masuri criza guvern, #masuri austeritate bugetari , #politica interna