De la republica lui Groza-Dej la Noua Republica (Opinii)

Luni, 17 Octombrie 2011, ora 19:46
3239 citiri
De la republica lui Groza-Dej la Noua Republica (Opinii)
Foto: nicolae-ceausescu.blogs.ro

"Let the stars sing..., Let the Republic begin!" (Sa cante stelele..., Sa inceapa Republica!), asa a debutat o alta New Republic prin ianuarie. Republici insa exista din antichitate, iar aceea a lui Platon e un model inca neatins. In lumea a treia, "noi" republici, noi si originale democratii, miscari politice se nasc mai cu seama la vreme de recesiune.

Evitand cararile glodoase ale patriei, politichia romaneasca bate campii prin Galaxie, de unde ne aduce, deocamdata pe bloguri si prin studiouri TV, o creatie "noua", pueril-adolescentina, marca Internet-socializare: "Noi, fiintele Galaxiei... uniune libera a planetelor... prosperitate, libertate pentru toti... New Republic".

Gogosi si cuvinte-carlig

O multime de gogosi deodata! Sunt si aiurea exaltati care, prin intermediul vocabulei "nou", spera sa ajunga la putere intr-un iluzoriu guvern universal. Frate bun cu cel secret ori mondial, sionist, din umbra, poate Bilderberg - momeala si manipulare. Suntem imbatabili la scenarii fantasmagoric-paguboase.

Dar cuvantul-carlig "nou" are totusi temei istoric. Republica la romani a debutat sub rele auspicii, pe un scenariu de opera buffa scris de un alt revolutionar ambetat, Alexandru Candiano-Popescu, si esuat in doar cateva ore penibile pe strazile Ploiestilor. Caragiale i-a devenit cronicar fara voie in "Conu' Leonida fata cu reactiunea". No comment!

Parintii republicii: Groza si cu Dej / Baga spaima in burgheji

Republica avea sa se instaureze in fapt printr-o mascarada la 30 decembrie 1947. Perceput ca act samavolnic al cuceritorului, poporul roman n-a catadicsit sa-i legalizeze certificatul de nastere, scris de Gheorghiu-Dej si Petru Groza, cu tevile tancurilor sovietice indreptate catre Rege. Ca sa nu iasa de sub vitriolul caragialesc, Ceausescu a transformat aceasta facatura ilegitima in republica socialist-prezidentiala cu sceptru monarhic, si azi ispititor.

Miscarea Populara "Noua Republica" si-ar putea face loc in spatiul public deoarece poporenii s-au saturat de saracie, politicianism, ipocrizie, coruptie, incompetenta si politicieni de paie. Ar cam fi nevoie de o schimbare radicala. Insa...

Cum suna viitorul?

Viitorul suna cinic. Initiatorii, desi intelectuali cu pretentii, nu pot inlocui mantaua despotica a lui Machiavelli cu ceva actual, viabil, modern. N-au invatat sa creeze o noua formatiune altfel decat dezbinand, provocand tulburari si dispute, caci cultura politica romaneasca se afla sub zodia urii dihotomice, semn al primitivismului.

Noua formatiune politica, in caz ca va depasi faza confuziei intre dorinte si realitate (wishful thinking), va intampina o serie de dificultati, unele greu de surmontat. Va inlocui sau nu partidul de la putere cu tot cu caii sai balani? Se va crampona ori nu de culoarea verde-portocaliu? Va reusi ori nu sa atraga alte bazine electorale in afara celor ce azi alcatuiesc nucleul dur al PDL de 10-15%?

Pariind in continuare pe Traian Basescu, a carui miza prim-ministeriala s-a vestejit, tragand abras pe smecheriile cu reforma constitutionala si regionalizarea cand ambele au nevoie de referendum si acordul a doua treimi din membrii Parlamentului, scorul s-ar putea sa nu-i legitimeze electoral in 2012.

Noua Republica, dreapta si Monarhia

Intriga insa poliloghia despre coagularea polului de dreapta, visul domnilor Stoica, Stolojan & co pasat mentorilor noii "miscari". Asemenea iluzii mai fac azi cat o ceapa degerata. Si apoi, dezertorii liberali n-au fugit degeaba la stanga esichierului in 2006, unde se afla PD!

Nimic nu-i indreptateste azi pe oportunistii de atunci sa conduca dreapta romaneasca, de moment ce joaca la cacealma: semnalizeaza dreapta ca da bine, dar pe din dos o cotesc la stanga, singura aducatoare de voturi in Romania. De aici antipesedismul lor "doctrinar".

Noua Republica ar trebui mai intai sa devina credibila, cel mai important obiectiv fiind legitimarea regimului republican, in conditiile in care monarhia recupereaza rapid terenul. Nu degeaba se strofoca presedintele s-o marsaveasca.

Impunerea formatiunii va fi dificila in conditiile in care analistii deja aduc in discutie asemanari cu extremistii fascisti interbelici. Lipsa de experienta a initiatorilor isi spune cuvantul: cand vrei ca pisica sa prinda soarecii din sura nu-i pui clopotei la gat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție”
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție”
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#Noua Republica Miscarea Populara, #Groza Dej Ceausescu, #dreapta Monarhie Parlament , #politica interna