Depolitizarea ca tema de campanie (Opinii)

Duminica, 05 Iunie 2011, ora 15:48
2808 citiri
Depolitizarea ca tema de campanie (Opinii)
Foto: Adevarul

Depolitizarea propusa prin programul USL e un simplu vector electoral, nu o solutie liberala pe termen lung. Politizarea n-ar supara prea tare, daca ar fi dublata de corectitudine, cinste, moralitate, profesionalism, nu de pofta de capatuire a celor investiti cu functii si demnitati publice, de dorinta de a pune mai presus interesele de partid fata de cele ale poporenilor.

Limitarile pot fi legiferate, dar nu vor rezolva mare lucru. Oricat de tare ar fi legea, smecherii nostri ii vor veni de hac, cum s-a dovedit si pana acum. Din '90 incoace toate puterile au interzis politizarea, dar au practica-o pana la scarba. Au declarat ritos ca vor promova valorile, forta stiintei, insa singura urmare a fost ca pecinginea pilelor, a relatiilor, a servitutilor politice a infestat toate sferele vietii social-economice.

Orice e interzis starneste patimi

Deja mediul e pregatit sa faca fata unor astfel de interdictii. Priviti cate matusi si bunici vanjoase fac afaceri de zeci de milioane de euro. Cati nepoti, cumnati, cumetri, fii si neveste invart banul public cu o dexteritate de invidiat. Cati prieteni, vasali, servitori, amante si chiar dusmani declarati plimba ori manuiesc cu mare folos pentru stapanii lor mita, hartiile, conturile, vanzarile, marfurile, recuperarile de TVA. Sistemul e in curs de perfectionare.

Psihologii spun ca interdictiile, cu cat sunt mai severe, cu atat mai mult starnesc tentatia de a le incalca, iar dascalii o invata la primele ore de pedagogie. Politicienii care ne dau mereu lectii de anticoruptie, care condamna la televizor hotia celorlalti nu vor decat voturi. Daca ar fi realmente interesati sa curme flagelul, s-ar pune temeinic pe treaba. Cei de la Putere cu cei din Opozitie. Cum s-a reusit in alte parti, s-ar fi putut reusi si la noi. Dar nu s-a vrut.

Poporul hot si politrucul cinstit

Ceva e putred in Danemarca, spunea Hamlet. Ca sa nu se vada balariile din curtea vajnicilor luptatori cu hotia, s-a gasit tapul ispasitor, taranul si slujbasul marunt, populatia oraselor si a satelor, fara deosebire de sex si varsta.

In codul nostru genetic cica sta scris cu semne groase genomul furtisagului. Pentru cei de sus, s-a acceptat (ne)regula ca oricine umbla cu miere nu poate sa nu-si linga degetele. Ca si cum ar tine de soarta.

Insa intotdeauna acuza generalizata de hotie ne-a venit de la asupritori, de la vechili si arendasi, de la turco-fanarioti si habsburgi. Nu scoteau suficient profit de pe spinarea noastra. Acum li se asociaza diriguitorii la varf pe care tot noi i-am ales. Mereu ne scot vinovati. Ei fiind in afara de orice dubiu.

Sistemul favorizeaza jaful

Se fura din doua motive:

1. fiindca sistemul a fost croit ca sa poata fura cine trebuie si

2. ca justitia nu-i poate prinde, nici pedepsi pe toti faptuitorii.

Daca manglitorii din buzunare, locuinte, masini, daca gainarii si escrocii de pe strada ajung repede la racoare gratie profesionalismului justitiarilor, cand e vorba de gulere albe, anchetele dau rateuri, avand de traversat mai multe labirinturi.

E clar ca sistemul favorizeaza jaful. De sus pana jos. Lasa la indemana cu pix a baronilor portite numai de ei stiute. Din bugetele nationale si locale, prin manevre destepte, se alimenteaza toata clientela politica, realizandu-se un adevarat cerc vicios. O finantare transparenta pe cap de locuitor le-ar curma elanul. Daca s-ar cunoaste destinatia fiecarui leut, coruptia ar muri de foame. Dar nu se doreste.

Nu conteaza culoarea politica a functionarului, ci competenta si cinstea. Cum programul de guvernare devine lege prin investitura guvernului, n-ar fi nevoie de politruci sa-l aplice, ci de specialisti dedicati. Nu trebuie aruncati la gunoi politicienii cu afaceri legale care stapanesc arta si stiinta bunei guvernari. Nici anatemizati. S-ar putea sa fie singurii care au habar cum se conduce o tara spre prosperitate.

Atunci cand primii oameni in stat nu vor avea privilegii si imunitati, cand nu vor face ei insisi pe judecatorii, cand justitia va avea principii clare, va dispune de instrumente sigure si va fi sprijinita sa aplice legea, vom avea o politica a bunului simt si a mainilor curate.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#privilegii imunitati depolitizare, #justitie guvern parlament, #hotie coruptie ban public , #politica interna