Opinii: Despre Romania si alte cateva neajunsuri

Joi, 10 Iunie 2010, ora 13:51
2687 citiri
Opinii: Despre Romania si alte cateva neajunsuri

Sa sedem si sa cugetam ... traim pare-mi-se in Romania numai ca asta nu ne ocupa neaparat tot timpul. De ce? Pentru ca avem parte de realitati diferite ce ne ofera o optica diferita asupra cotidianului.

Una este Romania politica, alta este cea culturala si cu totul diferita cea sociala. Nimic nou pana aici, numai ca banalul ne caracterizeaza ca popor, asa ca trebuie sa-l tratam cu deosebit respect. Culmea banalitatii e domnia sa Politica, ce pe zi ce trece devine tot mai prezenta in viata noastra, ajungand practic sa avem relatii aproape intime cu dumneaei.

Substantivul propriu cu iz aproape familiar "Romania" isi schimba structura si asistam, pe zi ce trece, la o rescriere a sa cu "i" din "i", asa cum bine ii sade unui cuvant ajuns la maturitate ... politica.

Acest ultim termen se comporta ca un virus. Odata intrat in noi ne imbolnaveste, ne transforma, ne condamna la o alienare plurivalenta capabila de lupte seculare care dureaza mai mult sau mai putin de 30 de ani, in functie de anumite afinitati avute cu viata de apoi.

Iar partea oarecum amuzanta a acestei activitati consta in multumirea cu care o practicam, asta desi cunoastem de mici efectele deloc pozitive ale domniilor lor virusii, mai cu seama daca sunt produsi de catre concetatenii domniilor noastre, oamenii.

Un comentariu interesant pe Ziare.com era de felul urmator "Un cutremur vine si trece, dar ce facem cu clasa politica pe care o avem de 20 de ani si nu putem scapa de dansa?". Aceasta intrebare o aud de exact acelasi numar de ani invocati in interogatia cu pricina, dar ce m-ar interesa cu adevarat ar fi raspunsul.

Saptamana aceasta, eternul si fascinantul nostru Guvern si-a asumat raspunderea pentru pachetul de legi menite sa aduca Romania cu picioarele pe pamant. Cu tam-tam, tinuta de rigoare si discurs pe masura, dl prim ministru a anuntat ca taie nodul gordian ce incurca itele dezvoltarii fara precedent ale economiei nationale.

Cu alte cuvinte, i-a lasat pe bugetari in fundul gol, acel fund mare si gras care sta asezat pe umerii mediului privat cocosandu-l, lasadu-l fara vlaga dar cu hernie de disc. Aplauze nu a primit si, suparat cum numai un doctor in drept constitutional poate fi, a aratat din nou cu degetul catre "greaua mostenire". Evident, nu exista necaz mai mare decat trecutul si nici discurs mai bun decat acela cu comunistii!!!

Nimeni nu se mai oboseste macar sa vina c-o minciuna noua. Asta mi se pare stigator la cer! Aceleasi texte obosite si pline de fanfaroseli morale le auzim de dimineata pana seara. Acelasi joc de scena telenovelistic si dureros de plictisitor. Aceeasi isterie nationala cu maria sa Coruptia. De parca chiar ar deranja pe cineva coruptia celor de la putere! Ea nu deranjeaza pe nimeni atata timp cat acel nimeni traieste decent. Asta trebuie sa invete parlamentarii nostri. Pentru ca noi nu suferim din cauza coruptiei, ci suferim din cauza ca avem niste corupti idioti.

Politica, prin insasi activitatea sa, cere o anumita pretare a individului la coruptie. Un om cinstit in structurile statului ar fi un dezastru national. Pentru ca sistemul nu ar mai functiona cum trebuie. si uneori chiar trebuie sa functioneze.

Politica nu se poate face decat in functie de circumstante. Trebuie sa te adaptezi lor si sa le exploatezi. Neutralitatea nu mai poate fi invocata in contextul globalizarii.

Singura solutie viabila este aceea de a-ti juca cat mai bine rolul de stat integrat in structura. Si sa astepti linistit o eventuala nominalizare la Oscar. Pentru ca, in cele din urma, va veni. Chiar daca scenariul si regia sunt realizate de altii, important este sa iei tu premiul. Pentru ca din acel moment contezi. Chiar daca numai in aparenta, dar aparentele sunt ceea ce salveza un popor de la invizibilitate.

Deoarece in societatea actuala acestea conteaza. Orice incercare de a fi ceea ce esti si nimic mai mult ca popor te situeaza imediat in randul tarilor de mana a doua. Si asta, din punct de vedere economic, nu-i sexy. Pentru ca noua economia ne curge prin vene. Ori, din medicina stim ca circulatia proasta poate duce chiar la deces. Asta dupa niste etape extrem de neplacute.

Politicienii mioritici au ramas in aceeasi zona a burlescului caragialian, de la sfarsitul sec. XIX. Aceleasi personaje defileaza in fata noastra, numai ca poarta alte nume, alte haine si nu se deplaseaza cu trasura. Nici cu trenul. Acum au masini personale si de serviciu. Chestie nu foarte previzibila in acele vremi. Ceea ce a putut prevede Caragiale cu oarecare nonsalanta a fost eternitatea baterii pasului pe loc, ca metoda de lucru la romani.

Nu avem dreptul de a ne plange de clasa politica de la noi. Trebuie sa ne-o asumam. Am ales-o noi, cu manutele noastre, prin vot liber. Ea ne reprezinta. Cand ne uitam la ea si-o aram cu degetul, de fapt ne uitam in oglinda. Astia suntem noi ca popor. Si ne place! Daca nu ne-ar placea, am putea-o schimba. Insa pana atunci, numai bine! Lumea oricum se termina la Cotroceni ...

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Intrarea Gabrielei Firea în cursa pentru Primăria Capitalei nu-l afectează pe actualul edil. Nicuşor Dan a declarat marţi, 23 aprilie, că lupta se va da între el şi Cristian Popescu...
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
PSD și PNL au renunțat să-l mai susțină pe medicul Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei. Cele două mari partide i-au aruncat în luptă Gabriela Firea (PSD) și pe...
#clasa politica Romania, #reforma politica , #politica interna