Deutsche Welle: Romania, melancolia si cheful ei maraton

Vineri, 29 Decembrie 2017, ora 17:15
4442 citiri
Deutsche Welle: Romania, melancolia si cheful ei maraton
Foto: CC0 Creative Commons

Mi se spune ca e momentul sa ma bucur. Ca-ncepe anul nou. Ca au crescut salariile! Ca vor pocni artificiile, sampania curge-n valuri, iar la RTV se lasa cu super revelionul Romaniei! De unde atunci ostirea de mofluzi?

In fond, cum se intreaba o cantareata, oare "ce vor toti sa cumpere?" I se raspunde vesel, "transplanturi cu reducere"! Sau, la alegere, "tigari"! Sau "fericire". Si apoi, cu si mai multa vioiciune, "mai, mai, mai!". Hai cu totii mai flacai! "No, hai!"

Dar unde, hai? Cum unde? Doar nu la revolutie! La Cocina tv! Acolo se va sarbatori plenar progresul Romaniei. Acolo, ni se spune, va avea loc "un chef maraton cu super invitati"! Se va-mparti pesemne, cu polonicul, "fericire cu reducere".

Va indoiti? Nu vor canta acolo artistii "in duet cu cei mai mari" politicieni si, numar de magie incredibil, cu jurnalistii din buzunarul lor? Cu un Ciutacu si compania? Cu Nicoale-ce-barbat-am-fost-odata, cu "Taraful de odinoara", cu mama si taticul Celor-care-nu-vor-plagia-vreodata-pentru-ca-nu-stiu-ce-inseamna-asta-si nici-scrie-ori-citi-nu stiu, in speta cu Aruncatul-cartii-pe-jos-Ecaterina-Andronescu si cu ministrul-genunche-eronat-gresit-zis-Liviu-Pop? Cu Ciordache-alta-intrebare-ma-dusei-sa-trec-la-Olt? Ba chiar si cu acoperit-autodescoperitul Robert Turcescu de la PMP, un jovial cu fata radiind, marcata fiind de o remarcabila exuberanta?

Dar atunci eu oare de ce m-am bosumflat? De ce le plange sufletul atatora in jurul meu? De ce-s in doliu? N-au iesit ei oare inca din "miracolul tristetii" funeraliilor celui ce-a fost Regele Mihai, in speta din ceea ce un site califica patetic drept "ziua in care toate defectele poporului roman s-au topit dintr-o data"? Pesemne ca nu m-am adaptat prea bine majoritatii.

Celei a carei contrarevolutie a inceput in 2012. Si a carei dictatura a inceput prin intermediul modificarii legilor justitiei si procedurilor parlamentare si penale, spre a-i descotorosi pe hoti de riscul gratiilor si a-i fixa in schimb pe veci pe tron. Modificari care distrug independenta magistratilor. Pun botnita parlamentarilor din opozitie. Calca-n picioare Constitutia, spiritul ei, aquis-ul comunitar (adica drepturile si obligatiile apartenentei la UE), acordurile internationale si valorile intemeind aliantele prin care Romania scapa candva de sub cizma Rusiei postbolsevice.

In fata acestui masacru mutiland Romania la final de an si trimitandu-i populatia activa fie in bejenie, fie in strada si-n depresii acute, ma tem ca sunt la randul meu profund deficitar. Caci, vai, nu pot sa cred c-am progresat. Cred, dimpotriva, in neghiobia mea, ca economia Romaniei o ia la vale asa cum e tratata de chirugul PSD-ist de scoala noua, care, lacom de spaga, ii prescrie si megafurtul si amputarea investitiilor.

Si-apoi nu ma pot adapta deloc majoritatii si dictaturii ei. In fond, metehnele de care sufar nu-mi permit sa gust nici alte performante iesite din comun. De pilda cele produse de ipocrizia si indiferenta vesteuropeana fata de dusmanii democratiilor, din care fac parte, pe langa teroristii islamisti ori Rusia, Turcia, China si Iran si coalitia interna a corectilor politici. Cu totii au inspirat oportunismul, duplicitatea si obscenitatea publica a Romaniei PSD-iste, in frunte cu cei 40 de hoti parlamentari din pestera damboviteana a lui Ali Baba.

Sa fiu iertat, deci, doamnelor si domnilor, ca va spun doar sotto voce "La multi ani". Ca, data fiind carenta mea de adaptabilitate, mi-e peste poate sa particip, chiar si ca spectator, la mega-super-hiper-cheful-maraton care se anunta la tembeliziunile de stiri, in vile braziliene si in palatele de Teleorman ale specialistilor in tras in piept romani. Ei care tocmai le fura oamenilor tara de sub picioare de parca ar fi covor persan au, cert, o sumedenie de motive sa celebreze-n lege.

Eu nu. Eu imi aman petrecerea. Eu sunt in doliu. Nu dupa rege, ci dupa democratie. Si-o tin, acut bolnav de anti-fake-news gol-golut cum sunt, una si buna cu vorba unui Vaclav Havel: "Curajul inseamna sa infrunti opinia majoritatii in numele adevarului". De altfel, ma imbarbatez, caci intuiesc ca nu sunt singur in melancolia mea. Ba stiu ca suntem multi, iar ei putini si slabi. Vor rade si petrece? Tot ce se poate.

Dar cu ce frica de mania populara! Si-au cumparat o fericire cu reducere? Li se pare ca au situatia sub control fiindca nu explodeaza mamaliga? Se insala. Deflagratia se va produce sigur, cum a avut loc si in 1989 (cand, altfel decat pretinde dezinformarea din prostie sau ticalosie, n-a fost doar un puci) ori in Revolutia Colectiv din 2015. La capatul proximului foc de artificii li se va cere sa achite nota de plata in integralitatea ei. E piperata, va asigur.

Pana atunci le fredonez celor ce #rezista-n case, pentru ca nu vor sa iasa pe Strasse, melodia Mariei Tanase: "Pai cine iubeste si lasa/ Dumnezeu sa-i dea pedeapsa/ Taraisul sarpelui(Si pasul gandacului/Vajaitul vantului/ Pulberea pamantului, Ca furnica de-i furnica/ La trup mare, la cap mica/Si la mijloc subtirica/ De umbla pe sub pamant/Tot se tine de cuvant"

Atunci, la urma abia, vom rade noi ceva mai bine.

Petre M. Iancu

Citește și:
Răspunsul lui Bogdan Aurescu pentru Moscova: ”Limba moldovenească este o construcție artificială creată de Uniunea Sovietică”
Răspunsul lui Bogdan Aurescu pentru Moscova: ”Limba moldovenească este o construcție artificială creată de Uniunea Sovietică”
Ministrul Afacerilor Externe a declarat luni, 20 martie, că limba moldovenească nu există, fiind doar o construcție artificială creată de Uniunea Sovietică. ”Această așa-numită limbă...
Ministrul Muncii, despre creșterea vârstei de pensionare: ”Nu trebuie să punem carul înaintea boilor”
Ministrul Muncii, despre creșterea vârstei de pensionare: ”Nu trebuie să punem carul înaintea boilor”
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat luni, 20 martie, că nu susține sub nicio formă majorarea vârstei de pensionare peste 65 de ani. Ministrul a subliniat că autorităţile din...
#politica Romania, #revelion politicieni , #politica interna