Die Welt: Cat de antisemita este Romania?

Miercuri, 18 Decembrie 2013, ora 20:56
6225 citiri
Die Welt: Cat de antisemita este Romania?

Deriva antisemita in care a alunecat Romania in ultima perioada este surprinsa si de jurnalistii de la Die Welt.

Ei reiau incidentul de la TVR3 unde a rasunat un colind cu continut atisemit si se opresc si asupra retragerii lui Lucian Bolcas din cursa pentru functia de judecator la CCR.

"Se inmultesc ecourile antisemite dinspre Romania. Tensiunea accentuata din randul societatii si dezamagirea produsa de schimbare se fac resimtite printr-o asmutire la adresa evreilor, o combinatie periculoasa", scrie Die Welt.

"Scandalul mediatic provocat de nominalizarea premierului Victor Ponta l-a facut pe Lucian Bolcas sa se retraga din cursa pentru functia de judecator, insa prejudiciul de imagine cauzat Romaniei este deja considerabil. Ramane o intrebare: cat de antisemita este tara? Antisemitismul a aparut ca si in alte tari din regiune in paralel cu industrializarea si etatizarea din secolul 19.

Munitia ideologica a fost oferita de elitele urbane in Romania, care au tratat evreii drept niste rivali periculosi. Prejudecatile au fost intarite de liderii comunisti. Populatia majoritara din Romania este in cautare de tapi ispasitori si dupa Revolutie. Majoritatea populatiei traieste sub minimul existential, in timp ce elita corupta continua sa se imbogateasca. De aceea multi romani cred ca schimbarea sistemului din 1990 nu a fost ceea ce si-au dorit. Tensiunile in societate sunt in crestere, la fel ca in restul tarilor din regiune, iar o consecinta este reaparitia viziunilor antisemite", mai noteaza sursa citata.

"Un alt element specific romanesc este ca evreii ar fi pro-maghiari. Transilvania a fost mereu o dorinta a romanilor. Acum ca o au, se tem sa nu o piarda. O frica care persista si astazi fara vreun motiv rational. Unii cred in continuare ca evreii si Ungaria au actionat de comun acord impotriva Romaniei. Miklos Horthy in Ungaria si maresalul Ion Antonescu in Romania nu sunt pretuiti si astazi fiindca au fost antisemiti, ci fiindca intr-o faza a marilor slabiciuni a celor doua tari, ei au dat dovada de o mana forte. Viziunile si actiunile lor antisemite continua sa dainuiasca in mentalul colectiv al celor doua tari.

Cei cu astfel de prejudecati, precum Bolcas, sunt reprezentanti ai unui nationalism fara margini. Aici este problema, Partidul Social Democrat l-a cooptat pe Bolcas in 2010 dupa ce a fost gonit din conducerea partidului ultranationalist Romania Mare. Asta arata ca urmasii comunistilor au vrut sa isi intareasca puternic imaginea nationalista. Obiectivul pe termen lung al nominalizarii lui Bolcas a fost viitoarea reforma administrativa a tarii.

Ea provoaca nu doar solicitari pentru autonomie din partea maghiarilor din Transilvania, ci chiar formarea unui partid Miscarea pentru Transilvania, care solicita autonomia Transilvaniei si ai carui initiatori sunt chiar etnici romani. Transilvania este precum Catalunia. Datorita istoriei habsburgice este mai la vest decat restul tarii, iar din punct de vedere economic este mult mai dezvoltata. Asta intareste frica romanilor de a pierde intr-un final Transilvania", este concluzia jurnalistilor de la Die Welt.

Citeste si:
Gabriela Firea continuă atacurile la adresa lui Nicușor Dan: „Capitala este abandonată de falşii salvatori şi toate proiectele majore sunt blocate!”
Gabriela Firea continuă atacurile la adresa lui Nicușor Dan: „Capitala este abandonată de falşii salvatori şi toate proiectele majore sunt blocate!”
Fostul primar al Capitalei și actual lider al PSD Bucureşti Gabriela Firea a lansat joi, 18 august, un nou atac la adresa actualului edil Nicușor Dan, afirmând că Capitala este „abandonată...
PNL l-a recrutat pe unul din vechii grei ai PDL-ului. Liviu Negoiță, semne de revenire în politica mare
PNL l-a recrutat pe unul din vechii grei ai PDL-ului. Liviu Negoiță, semne de revenire în politica mare
PNL Sector 2 l-a înscăunat pe fostul lider PDL și primar al Sectorului 3 Liviu Negoiță la fruntea Clubului Oamenilor de Afaceri Liberali Filiala Sector 2. Anterior, acesta a fost membru PMP...