Opinii: Duios Anastase trecea - femeile din politica romaneasca

Sambata, 26 Iunie 2010, ora 22:24
5018 citiri
Opinii: Duios Anastase trecea - femeile din politica romaneasca
Foto: matasac.wordpress.com

Scurt istoric: acum 2,4 milioane de ani, Eva il convinge pe Adam sa voteze motiunea Opozitiei. Exclus din partid, Adam ii retrage Evei drepturile, pe termen nelimitat, dar cedeaza nervos dupa milenii de insistenta feminina. In Romania, doamnele se emancipeaza in 1938, iar in 2009 ajung sa joace un rol important in politica. Sau...nu?

Se spune ca in spatele fiecarui barbat de succes sta o femeie puternica. In Romania, in spatele unui politician de succes nu sta nimeni, toata lumea se gudura pe langa el. Prea putini din afinitate, majoritatea din interes, pentru un contract, pentru o functie, pentru un favor, mai mic sau mai mare. Daca nu credeti, sa scoatem din arhiva imaginile din toamna, cand Geoana & Co. sarbatoreau efemerul triumf de la prezidentiale.

Dar Geoana e un exemplu prost, el nu e nici un barbat de succes, nici un barbat puternic, si nici nu a lansat in politica vreo femeie care sa retina atentia. Mai prolific la acest capitol a fost stramosul pesedist al "prostanacului", Ion Iliescu, secondat de Adrian Nastase.

Ecaterina Andronescu n-a fost ministrul destinat de Providenta sa salveze educatia romaneasca, dar ramane, cu prezenta ei "old school" si replicile docte, o invitata preferata a realizatorilor de talk-show-uri.

Formata la catedra lui Corneliu Vadim Tudor, deputatul Lia Olguta Vasilescu s-a "transferat" in 2007 la PSD, motivandu-si defectiunea ideologica in termeni neconvingatori: "nu ma mai regaseam in Romania Mare". O pesedista mai convinsa pare Daciana Sarbu, fiica fostului ministru social-democrat al agriculturii, Ilie Sarbu. Eurodeputatul blond a iesit insa la rampa mai degraba prin casatoria cu Victor Ponta, decat prin interventiile avute la Bruxelles.

Lavinia Sandru este alt nume de femeie politician familiar publicului, care o retine totusi drept mana dreapta a lui Cozmin Gusa, nu neaparat pentru vreun merit personal. Traseul lui Sandru pare simptomatic pentru inconsecventa politicianului roman: PD - independenta - PIN.

O voce a puterii, dupa propria-i expresie, a fost si Adriana Saftoiu. Deputatul PNL a jucat inclusiv rolul de purtator de cuvant al presedintelui, aventura din care a iesit pe usa din dos. O figura poate singulara in politica "feminina" romaneasca este Monica Macovei, neafiliata unui partid, dar ministru al Justiei intre 2004 si 2007. Nici Macovei nu s-a impus ca o doamna de fier, tradand pe alocuri o slabiciune fatala in politica.

Insa cea mai feminista formatiune, daca se poate spune asa, a fost de la distanta PD-L. Portocalizarea Romaniei, pentru a folosi expresia Olgutei Vasilescu, s-a facut, daca s-a facut, si cu mainile unor femei nu atat destoinice, cat zeloase.

Sulfina Barbu nu este cea mai celebra pedelista, dar este poate cea mai autorizata. S-a inscris in PD in 1997, iar in 2004 a fost rasplatita cu Ministerul Mediului. Cam in aceeasi perioada, Mioara Mantale primea Prefectura Bucurestiului, pe care a detinut-o pana in 2007.

Mai putin decat Mantale a rezistat in functie alta pedelista avansata la o demnitate publica. Monica Iacob-Ridzi a parasit intr-o maniera rusinoasa Ministerul Tineretului si Sportului, dupa ce o campanie de presa a dezvaluit probabile deturnari de fonduri publice, comise cu prilejul Zilei Tineretului.

Dar au existat si femei care l-au onorat pe cel care le-a promovat, Traian Basescu: Anca Boagiu a condus doua ministere, posibil motiv al arogantei pe care o afiseaza constant. Roberta Anastase a primit sefia Camerei Deputatilor, dar nu a reusit sa-l convinga pe rivalul ei pesedist, Adrian Nastase, care a declarat anul trecut despre ea ca "frumusetea trece, prostia nu".

Raluca Turcan, o veche colaboratoare a lui Theodor Stolojan, la randu-i vechi colaborator al lui Basescu, nu a fost nici ea uitata cand tara a avut nevoie de femei capabile: este deputat in actualul legislativ si o voce importanta in PD-L.

Dar cel mai mult isi datoreaza ascensiunea politica lui Traian Basescu cele doua Elene. Prima, Elena Udrea, a devenit rapid o tinta preferata a presei, in virtutea simpatiei prezidentiale obsesive pentru ea. In cativa ani, avocata a ajuns eminenta cenusie (sau blonda, in functie de sursa) de la Cotroceni, iar in 2008 a primit portofoliul Turismului. Prezenta eleganta si intepata, mereu controversata, Udrea aduce cu o Marilyn obosita.

A doua Elena, EBa, nimeni alta decat fiica sefului statului, ii datoreaza in totalitate acestuia cariera politica. "Succesurile" ei politice se pot numara pe degete, fiind in speta doar unul, obtinerea mandatului de europarlamentar.

Evident, lista nu este exhaustiva, dar ea serveste demonstratiei ca in Romania, femeile din politica, desi tot mai numeroase in ultimul deceniu, nu sunt adevarati actori, ci simple actrite de varieteu, instrumente ale puterii (masculine).

In vreme ce in tari ca Finlanda si Germania femeile detin cele mai importante functii in stat, in Romania nu exista premisele unui asemenea status quo pentru urmatorii 20 de ani. Mai optimista, Elena Udrea vede o femeie presedinte a Romaniei in 2020. Se insala.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#femei politica Romania, #Lavinia Sandru, #Elena Udrea , #politica interna