Dupa Alianta Vestului, se vrea o alta pe traseul autostrazii Iasi-Targu Mures: Moldova trebuie sa-si ia soarta in maini!

Luni, 10 Decembrie 2018, ora 23:11
6564 citiri
Dupa Alianta Vestului, se vrea o alta pe traseul autostrazii Iasi-Targu Mures: Moldova trebuie sa-si ia soarta in maini!
Foto: Arhiva Facebook/Moldova vrea autostrada

Primarul municipiului Iasi, Mihai Chirica, a anuntat ca i-a propus omologului sau de la Cluj-Napoca, Emil Boc, sa participe la elaborarea unui program comun de dezvoltare a zonelor de la est si de la vest de Carpati, intitulat "Trans-Carpatica".

"Am emis si noi o scrisoare catre Primaria Clujului, domnului primar Emil Boc, in vederea elaborarii unui program Trans-Carpatica, in care toate gandurile dinspre est sa fie conectate cu cele din vest. Eu cred foarte mult in aceste aliante care au acest rol, sa spunem, de reprezentare mai important", a declarat Chirica, citat de Agerpres.

Despre proiectul celor din Vest Chirica este insa sceptic, aratand ca abia in 10-20 de ani se va putea spune daca a fost sau nu o masura corecta. Fostul social-democrat a atras atentia ca astfel de initiative nu ar trebui sa devina "niste elemente de secesiune regionala sau locala".

"De abia atunci vom sti cu adevarat daca a fost corect sau nu. Romania este una singura si trebuie sa fie integrata si dezvoltata integral, in care gandurile estului sa fie egale cu gandurile vestului, cu gandurile sudului. Nu au nicio vina cei din sudul tarii pentru ca au generat asemenea 'somitati' care ne conduc si in ziua de astazi. Asta nu inseamna ca ei trebuie sa fie indepartati.

Facem si noi Alianta Estului, se mai face Alianta Dobrogei, Alianta Bucovinei din cea a Estului, si ce facem? Ne indreptam spre dezintegrare? (...) Facem mai rau decat inainte de 1859? Ne punem singuri piedica, sau ne adunam toti cei care gandim pozitiv la aceeasi masa si spunem: incercam sa facem ceva comun pentru toata Romania?", a mai spus Mihai Chirica.

Moldova trebuie sa-si ia soarta in maini!

Liderul PNL Iasi are insa o alta propunere, ce vizeaza infiintarea unei asociatii dupa modelul Aliantei Vestului pe traseul viitoarei autostrazi Iasi-Targu Mures. Deputatul PNL Marius Bodea spune ca Moldova trebuie "sa-si ia soarta in maini", iar pentru a misca lucrurile, este necesara o alianta regionala, transpartinica, prin care sa se afirme "ferm" interesul regional.

Liderul filialei municipale a PNL, Marius Bodea, sustine, intr-un comunicat, ca solutia pentru dezvoltarea Moldovei o reprezinta constituirea unei asociatii regionale la care sa adere toate Primariile si Consiliile Judetene de pe traseul viitoarei autostrazi Ungheni-Iasi-Tg. Mures si din Regiunea de Nord-Est.

Bodea afirma ca scopul acestei asocieri este desprinderea pe termen mediu si lung de centralizarea administrativa exagerata actuala, care in conditiile unei slabe guvernari poate genera disproportii uriase de dezvoltare intre regiunile Romaniei.

"Ideea are la baza principiile generale pe care s-a constituit zilele trecute Alianta Vestului", a precizat seful liberalilor ieseni.

Totodata, Marius Bodea a spus ca este necesara adoptarea unei legi de modificare a codului fiscal, astfel incat surplusul de bani cu care Regiunea de Nord-Est contribuie la bugetul national din impozitul pe venit sa ramana la dispozitia acestei asociatii.

"La nivelul intregii regiuni, din impozitul pe venit care se aduna centralizat. Moldova contribuie cu 86 milioane euro mai mult decat primeste, conform datelor inregistrate la nivelul anului 2016", sustine deputatul liberal, potrivit News.ro.

Marius Bodea afirma ca dupa constituirea asociatiei vor putea fi atrase mai usor fonduri europene direct de la Comisia Europeana.

Potrivit lui Bodea, fiecare primarie si consiliu judetean ar urma sa contribuie cu unu la suta anual din buget pentru sustinerea proiectelor regionale, el adaugand ca numai contributia municipiului Iasi ar fi de doua milioane de euro pe an.

Liderul liberal iesean a declarat ca pot fi organizate campanii la nivel regional pentru strangerea de fonduri destinate finantarii proiectelor regionale.

"La un calcul primar s-ar strange aproximativ 500 milioane euro anual, fara fondurile europene. Din acesti bani putem cofinanta inclusiv Autostrada Moldova-Transilvania, spitalele regionale de urgenta si multe alte proiecte mari de infrastructura transregionala. In felul acesta transmitem un mesaj clar la nivel national ca Moldova nu sta cu mana intinsa la Guvern, ci vrea libertate in administrarea sumelor ce le poate colecta", considera deputatul iesean.

Liderul local PNL sustine ca, din pacate, Iasiul nu reuseste sa coaguleze energiile din regiune, intrucat "asistam la un circ ieftin intre presedintele CJ si primarul Iasiului, care se ratoiesc pe subiecte marunte, cum ar fi cel cu artificiile din fata Palatului Culturii".

Potrivit lui Marius Bodea, singurul politician din regiune care, in acest moment, poate coagula energiile pentru sustinerea proiectelor regionale este presedintele liberal al CJ Suceava, Gheorghe Flutur.

Primarii Nicolae Robu (Timisoara), Emil Boc (Cluj- Napoca), Gheorghe Falca (Arad) si Ilie Bolojan (Oradea) au semnat, sambata, la Timisoara, documentele de infiintare a Aliantei Vestului, initiativa prin care se doreste atragerea de fonduri europene pentru dezvoltarea economica a zonei de vest a tarii.

Citeste mai multe despre Alianta Vestului:

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Alianta Vestului Chirica Iasi, #TransCarpatica Chirica scrisoare Boc, #alianta autostrada Moldova , #politica interna