Eeei, dracia dracului!

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Luni, 10 Septembrie 2018, ora 18:06
21802 citiri

Exclamatia din titlu a putut fi auzita de catre telespectatorii care priveau, zilele trecute, un interviu cu tatal Adinei Florea, propusa la sefia DNA de catre Tudorel Toader.

Vocea era, de fapt, a mamei candidatei, care incerca sa-si domoleasca sotul. Acesta incepuse sa-l ameninte pe presedinte cu o ancheta pornita de fiica sa, asa ca femeia l-a certat: "Distrugi copilul, ce te bagi tu?". Parea o scena dintr-o telenovela...

Daca stam sa ne gandim bine, cam asa arata, de fapt, serialul politic care ne e oferit zilnic la TV: dispute personalizate, amenintari, voci suprapuse.

Cel mai urmarit episod recent i-a avut ca protagonisti pe Gabi Firea si Liviu Dragnea. Spectatorii - mai ales cei pesedisti - trebuie sa fi fost tare uimiti cand au auzit-o pe fosta stirista ca-si acuza seful de dictatura.

Paruiala a fost declansata dupa ce pesedistii s-au trezit ca se acuza reciproc pentru violentele din 10 august. Ei s-au temut ca diaspora le darama Guvernul, iar acum descopera ca mitingul a avut un singur efect: a starnit zazania in partid.

In timp ce telenovela ruleaza pe micile ecrane, partidele majoritatii continua transformarea vietii noastre politice intr-o adevarata drama.

Decizia cea mai grava a ultimelor zile a fost luata de Viorica Dancila. Aceasta a fortat adoptarea unei ordonante de urgenta privind rectificarea bugetara, desi avea nevoie de un aviz al CSAT pentru capitolele despre servicii de informatii.

Avizul nu putuse sa fie acordat, intrucat presedintele a suspendat sedinta in care urma sa fie luata o decizie, acuzand Guvernul ca a venit nepregatit. In loc sa revina cu temele facute, premierul a preferat sa incalce legea.

PSD si ALDE au dat o lovitura si Parlamentului. La propunerea lui Eugen Nicolicea, plenul Camerei a hotarat ca deputatii Opozitiei sa fie suspendati intre 2 si 30 de zile, daca incalca regulamentul.

Propunerea de intimidare a adversarilor nesocoteste natura mandatului reprezentativ. Majoritatii nu i-a pasat. Intrucat ea considera ca si ziaristii sunt periculosi, i-a cazat intr-un tarc, astfel incat sa nu se poata apropia prea mult de geniile legiuitoare. La originea ideii se afla acelasi Nicolicea, care se arata nemultumit ca gazetarii "stau tolaniti, ca la autogara".

Cand cautam o concluzie pentru articolul meu saptamanal am dat peste aceasta declaratie, care exprima foarte bine atmosfera in care se petrec cele relatate mai sus: "ideea nu e de a abroga pe cineva despre vreo vina, ci de a ruga ca sa lasam ca rezultatele anchetei sa fie cele care ne fac sa credem intr-o directie sau in cealalta". Va las sa ghiciti autorul sau autoarea perlei...

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Citește și:
România oferă un ajutor de 1,3 milioane de dolari Turciei și Siriei, în urma cutremurelor devastatoare. Anunțul lui Bogdan Aurescu
România oferă un ajutor de 1,3 milioane de dolari Turciei și Siriei, în urma cutremurelor devastatoare. Anunțul lui Bogdan Aurescu
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat luni, 20 martie, la Bruxelles, la Conferinţa internaţională a donatorilor în sprijinul populaţiilor din Turcia şi Siria afectate de...
Răspunsul lui Bogdan Aurescu pentru Moscova: ”Limba moldovenească este o construcție artificială creată de Uniunea Sovietică”
Răspunsul lui Bogdan Aurescu pentru Moscova: ”Limba moldovenească este o construcție artificială creată de Uniunea Sovietică”
Ministrul Afacerilor Externe a declarat luni, 20 martie, că limba moldovenească nu există, fiind doar o construcție artificială creată de Uniunea Sovietică. ”Această așa-numită limbă...
#Dancila gafa abroga, #deputati USR pedepsiti , #politica interna