Fereste-ne Doamne de noi insine!

Vineri, 29 Octombrie 2010, ora 18:14
2982 citiri
Fereste-ne Doamne de noi insine!

Caci singuri nu suntem in stare. Pana si-n vreme de razboi, razmerita, stiam ce e de facut, aveam un tel, luptam pentru cauza, o bucata de pamant, pentru urmasii urmasilor... in locul luciditatii, am cazut de ceva vreme intr-o mahmureala politica, fara sperante, fara modele, cu scoala si spital subrezite, cu o societate adanc divizata si institutii democratice sub spectrul mascatilor.

Nimic nu e clar. Ce e alb pentru unii e negru pentru ceilalti. Ba chiar, ce e bun azi e rau maine. Si asta in mintea acelorasi conducatori de destine.

Nu stiu daca prin ceea ce scriu amenint securitatea nationala, dar nu cred ca tara a trecut prin ani mai tulburi. Mai saraci, mai grei, da. Dar mai incrancenati in propria nepricepere, nu. De doua decenii ne incapatanam sa reusim cu mijloacele pe care le avem si unii politicieni hotarati, cu sacrificii imense, chiar au reusit cate ceva. Dar fara stiinta si arta bunei guvernari, succesele noastre au fost minore, iar de doi ani ne prabusim intr-o criza a carei iesire nu ni se arata.

Strategia Nationala de Aparare a identificat cateva pericole interne ca politizarea excesiva a institutiilor, diminuarea capacitatii de aplicare a legii, ineficacitatea administrativa, fara a numi proasta guvernare, iar externe, fragilitatea sistemului financiar international, terorismul, armele de distrugere in masa, manifestarile radicale, iredentiste sau extremiste. Educatia si sanatatea ne diminueaza si ele capacitatea de reactie.

Ca strategia asta e munitie pentru batalia electorala nimeni nu se indoieste, mai ales ca televiziunile si jurnalistii cica vulnerabilizeaza statul prin campanii de presa, tema draga presedintelui. Or principala amenintare e, deocamdata, una interna, criza de incredere in guvernanti si in institutiile principale ale statului, Parlament, Presedintie, Justitie. Ea paralizeaza eforturile natiunii de a iesi din marasm.

Doamne fereste de o conflagratie. Orice criza economica mondiala acutizeaza contradictiile existente, conflictele mocnite. La chemarea cui vom sari sa ne aparam tara? Pe vremuri saream toti ca unul la glasul regelui, la ordinul comandantilor integri, insufletiti de duhul patriei.

Cine ne vor fi aparatorii? Cele 6 milioanele de pensionari si asistati-social pe caz de boala ies din discutie. Cele peste 4 milioane de tineri plecati la munca asteapta sa primeasca cetatenia statelor respective, si-au intemeiat familii, case si biserici acolo. Cele 4 milioane de lucratori care-si urasc diriguitorii? Sau cele 10 procente de care mai beneficiaza puterea? Cu rezervistii si politistii care-si ard caschetele in semn de protest, urlandu-si sloganele antiprezidentiale?

Cu un comandant suprem care anuleaza azi ce-a zis ieri-alaltaieri sau care crede ca a sosit vremea sa se ocupe de tara, nu de popor? Cu institutii de stat in care 2-3 oameni stau pe acelasi post de director? Cu alesi care habar n-au de legi si trebuie dirijati cu degetul mai dihai ca la gradinita? Puneti-i langa Bratieni, Maniu, Maiorescu, P. P. Carp, Vaida-Voievod... Ne-au ramas profesionistii din armata. Spre ei ni se indreapta ochii.

In rest, fiecare cu lupta lui: noul reformator al invatamantului se lupta cu profesorii ca sa nu mai conduca ei scoala si procesul de educatie. Iar ne vine sef activistul de partid. Dascalii pierd majoritatea in consiliul de conducere, iar consiliul profesoral este doar consultat. Poate numai sa faca propuneri si... sa aprobe sanctiunile!

Centralizarea e mult mai agresiva decat inainte, iar cadrele didactice sunt mentionate la etc. Politicul e iar in centrul sistemului, nu elevul, nici profesorul. Desi copiii nu vin la scoala pentru ministru, nici pentru primar, ci ca sa invete carte.

Guvernul, exercitand puterea in numele poporului, lupta sa redistribuie dupa plac fondurile CAS si ale Casei de Pensii, sa vanda energie ieftina clientilor politici si scumpa propriului popor. Poporul platitor de biruri nu mai este al tarii. Ci al nimanui.

Citeste si:
Kelemen Hunor, atac la Kovesi pe tema avertizorilor de integritate. „Doamna ar fi fost mai înţeleaptă dacă făcea această declaraţie după ce legea este promulgată”
Kelemen Hunor, atac la Kovesi pe tema avertizorilor de integritate. „Doamna ar fi fost mai înţeleaptă dacă făcea această declaraţie după ce legea este promulgată”
Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat marți, 5 iulie,, referindu-se la declaraţiile Laurei Codruţa Kovesi despre felul în care a fost transpusă Directiva UE privind avertizorii de...
Cât va fi valabilă măsura compensării prețurilor la carburanți „astfel încât să nu afecteze bugetul”
Cât va fi valabilă măsura compensării prețurilor la carburanți „astfel încât să nu afecteze bugetul”
Compensarea cu 50 de bani a preţului la carburanţi este o măsură care va funcţiona trei luni, luată astfel încât să nu afecteze bugetul, în condiţiile în care în România nu mai...
Comentarii
rizoaicad.arges
rank 1
Solutia iesirii din aceasta situatie este RESPONSABILIZAREA tuturor factorilor de decizie! SOLUTIA exista, dar nu intereseaza pe nimeni: nici pe politicieni, nici pe intelectualii publici si nici pe jurnalisti! Oare pe TOMEGEA il intereseaza?