Fondatorul miscarii Noua Republica, Mihail Neamtu, a vorbit, intr-un interviu acordat Ziare.com, despre oamenii pe care ii asteaptain formatiunea sa, despre "ramolirea" lui Ion Iliescu, despre "nuca goala" care este Crin Antonescu si despre Victor Ponta "marioneta trista a unei structuri corupte si mafiote".
Mihail Neamtu a mai explicat ca Noua Republica "refuza destinul unei Romanii mediocre, refuza ideea ca suntem mereu ultimii din Europa si opinia consensuala a unor politicieni ca tinerii trebuie sa stea deoparte".
In opinia sa, unul din cele mai importante lucruri ce ar trebui facute e introducerea unei legi a raspunderii magistratilor, care sa fie "raspunzatori sub raport administrativ, penal si financiar", amintind ca Romania plateste sute de milioane de euro, obligata de CEDO, pentru decizii gresite ale unor judecatori.
Neamtu spune ca Noua Republica va iesi cu mai multe documente programatice in noiembrie si a spus ca una din cele mai importante masuri ar fi reducerea cu o jumatate de milion a angajatilor la stat, de la 1,3 milioane la 800 de mii.
El a spus ca nu a vorbit cu nimeni despre o eventuala intrare in Miscarea Populara, dar a precizat ca nu s-ar vedea acolo alaturi de persoane precum Dan Diaconescu si Gigi Becali.
Romanilor le transmite ca "daca vor sa faca bani din politica sa se duca la USL sau in alta parte, iar daca vor sa faceti istorie sa vina la Noua Republica".
Credeti ca Romania mai poate fi salvata de idealisti, in conditiile in care doar cei pragmatici au reusit in societatea actuala?
Eu nu cred ca sunt pragmatici cei care au reusit sa ruineze economia Romaniei. Pragmatic inseamna sa poti sa adecvezi un ideal economic, politic la realitati. Problema este ca la noi avem acum o clasa politica, ce nu a reusit decat o performanta, in mare parte, aceea de a amaneta viitorul acestei tari. In conditiile astea despre ce pragmatism vorbim?
Pragmatismul ar trebui echivalat cu o intuitie a oportunitatilor istorice. Ori noi am avut enorme oportunitati istorice. Dupa 20 de ani de la Revolutie noi am vazut mereu esecuri. Am esuat de pilda, glorios, cand a fost vorba de fondurile europene.
Deci cred ca idealistii nu trebuie confundati cu visatori, pragmaticii nu trebuie confundati cu risipitorii si ceea ce ne trebuie astazi este o noua generatie de oameni politici, care sa aiba dimensiunea vizionara pragmatismului. Pentru mine a fi pragmatic inseamna sa gandesti pe termen lung.
Noua Republica este unul dintre putinele proiecte din Romania care angajeaza contractul cu cei care nu s-au nascut inca: noua ne pasa de cei care nu s-au nascut inca in Romania si care vor fi parte din corpul politic al acestei tari peste 20 de ani.
Nimeni nu vorbeste decat despre prezent sau despre conflictele legate de o data - 1947 - sau alta din trecut. Prefer sa-i lasam pe istorici sa dispute toate aceste controverse ale trecutului si sa ne uitam cu mult mai mult curaj, eventual un curaj profetic, catre ceea ce ne asteapta.
Noua Republica a pornit la drum pe baza unui manifest de indignare. Se vrea ea a fi expresia nemultumirii tineretului educat fata de societatea romaneasca?
Noua Republica s-a nascut din doua ratiuni: pe de o parte din sentimentul celor care stiu ca se poate altceva, ca exista in aceasta tara resurse de competenta, de imaginatie creatoare, de vitalitate, resurse ascunse si oricum abandonate de marile partide, deci exista o atitudine pozitiva, de optimism energic, si pe de alta parte exista o indignare fata de nesimtirea, obraznicia, insolenta cu care ne trateaza majoritatea parlamentara astazi.
Aceasta se face ca a uitat de faptul ca a existat un referendum care a cerut schimbarea profilului legislativului din Romania, se uita de faptul ca acesti cetateni au cerut sa nu mai existe aceste imunitati de care ei se folosesc, uita de faptul ca in 2004 Alianta Dreptate si Adevar a reusit sa isi impuna un presedinte reformist in care ideea de legalitate si ideea de justitie erau centrale.
Din pacate aceasta realitate nu mai este tolerabila si ne pare rau sa ii anutam pe cei care se ascund in spatele unor declaratii politicianiste si le declaram deschis nu neaparat un razboi, ci mai degraba le spunem ca ne vom lua revansa.
Veti reusi sa atrageti suficienti sustinatori ca sa o transformati intr-un partid? Vreti o transformare in partid sau excludeti asta? Cu ce va semana un asemenea partid?
Cred ca decizia nu imi apartine mie, desi sunt fondatorul acestui proiect alaturi de cativa foarte buni prieteni, pe care i-as evoca: un veteran al dezbaterii publice despre educatie: Stefan Vlaston, avem om politic indraznet in persoana lui Dacian Tolea, un sociolog - Cosmin Aldea, avem foarte foarte multi prieteni in diaspora - de la universitati prestigioase.
Pe de alta parte, aflu de la o zi la alta ca grupuri compacte de oameni care au o performanta remarcabila in profesia lor, sunt oameni vrednici prin tot ceea au facut pana acum, din zona IT. Tot mai multi oameni se agrega, se intalnesc in marile orase ale tarii sub cupola Noii Republici. Daca acest lucru se va petrece cu o anumita intensitate in urmatoarele trei - patru luni eu nu exclud deloc posibilitatea ca undeva in luna februarie sa devenim un partid politic. 25.000 de semnaturi nu e greu sa obti din 18 judete, cum cere legea electorala, dar scopul nu este doar sa obtinem niste semnaturi in alb.
Scopul este sa obti niste suporteri, sa atragi oamenii care au inca o speranta, in care nu a murit aceasta nadejde ca Romania in ceva mai bun decat a fost pana acum.
Noi refuzam destinul unei Romanii mediocre, refuzam ideea ca suntem mereu ultimii din Europa, noi refuzam categoric opinia consensuala a unor politicieni ca tinerii trebuie sa stea deoparte. Deci tineretea e de partea noastra, deci viitorul, care ne framanta, trebuie sa ni-l facem singuri.
Cu ce veniti in plus fata de ceea ce are Romania in prezent, la nivel de reprezentare? Veti fi in stare sa ii mobilizati pe cei de pe Internet sa se implice in actiune reala?
Ati intuit foarte corect ca Romania se schimba si ca profilul social al tarii noastre nu mai seamana cu ceea ce a fost in 2004 sau chiar in 2008. In fiecare an numarul de consumatori de informatie de pe Internet creste. Sunt 7,5 milioane de oameni care sunt bransati la Internet in Romania, sunt 4,9 milioane de romani care au un cont de Facebook, deci lucrurile se schimba si e clar ca noi mizam pe aceasta transformare a raportului intre cetatean si emitatorul de mesaje politice.
E vorba in primul rand de utilizarea unor noi mijloace de comunicare, la care suntem foarte sensibili. Noutatea pe care Noua Republica vrea sa o aduca pe piata tine de trei elemente: avem o resursa umana de calitate pe care a ignorat-o pana acum orice partid de dreapta; punctul doi este vorba de un stil organizational, in Noua Republica nu exista baroni, oamenii nu sunt santajati. Si punctul trei e vorba de idei.
Ideile noastre sunt de factura democratica, inspirata de miscarea de centru - dreapta, din America de Nord, si cred ca suntem mult mai indrazneti cand vorbim despre reforma statului social, despre o Noua Constitutie, suntem mult mai radicali atunci cand vine vorba de diagnosticul care trebuie pus pe actuala stare de lucruri din Romania si avem curajul sa spunem lucrurilor pe nume, ceea ce nu fac foarte multi politicieni astazi.
Care e primul lucru rau pe care l-ati schimba in Romania?
Faptul ca magistratii astazi pot sa ia decizii cu buna stiinta impotriva interesului national. Ei de multe ori dau un verdict, in diferite spete care apoi este invalidat de Curtea Europeana, iar statul trebuie sa plateasca. Cel mai grav mi se pare absenta unei legi a raspunderii pentru magistrati. Acestia trebuie sa fie raspunzatori sub raport administrativ, penal si financiar pentru deciziile care le iau. Magistratii ar trebui sa plateasca sutele de milioane de euro pe care statul roman a trebuit sa le plateasca inapoi unor petenti, care au fost indreptatiti doar de catre Curtea Europeana.
Al doilea lucru pe care noi il gasim esential pentru Romania este democratizarea raportului dintre cetaten si partidele politice, mai precis noi credem ca trebuie sa limitam mandatele primarilor si ale presedintilor de Consilii Judetean, poate eventual sa le marim mandatele, dar nu mai mult de doua mandate.
Al treilea lucru pe care noi l-am face este o reducere a aparatului bugetar. In Romania avem 1.3 milioane de functionari, unii dintre ei admirabili - cum ar fi profesori, iar unii nu fac nimic decat sa impiedice viata cetatenilor. Ar trebui sa ajungem undeva la 800.000 de functionari. Tin sa le reamintesc celor de dreapta, care sunt azi la putere, ca pe timpul guvernarii dinastice a lui Adrian Nastase a existat in Romania un aparat bugetar de doar 800.000 de functionari.
Cum a fost cu putinta sa conduci o tara asa acum cativa ani si de ce e necesar acum sa avem 1.3 milioane de functionari? Al patrulea lucru este clar stimularea investitiilor de capital privat. Noi trebuie sa regandim fiscalitatea in acesta tara, poate sa regandim CAS-ul, in orice caz sa realizam niste facilitati pentru orice investitor, iar asta ar impune regandire a reformei administrative - sa eliminam centralismul acesta teribil de care suferim si astazi. Punctul cinci as vrea sa avem mai multe privatizari a firmelor de stat care produc astazi paguba, nu doar management privat.
Pana acum, o singura propunere concreta a Noii Republici a reiesit in spatiul public - cea referitoare la limitarea mandatelor baronilor locali. Numiti cinci propuneri concrete, de dreapta, ale Noii Republici?
Avem in lucru cateva documente programatice, care vor aparea in noiembrie, in chestiuni care privesc sanatatea - sa reducem pierderile care se fac prin achizitiile publice in sistemul de sanatate; in educatie m-as gandi la niste mecanisme de stimulare a profesorilor care au merite.
Ultima ideea mare este o Noua Constitutie, asupra caruia toti romanii sa cada de acord, care sa revina la notiunea de drepturi nationale si sa uite putin drepturile nationale, care sunt o falsa promisiune a unui fals stat social. Avem clar obligatia sa fim mai corecti cu cetatenii, sa le spunem sincer ce le putem oferi, ceea ce statul trebuie sa ofere: sa apere proprietatea, ordinea publica si sa apere viata cetatenilor.
Credeti ca pentru omul de rand, care nu are bani sa cumpere mancare sau sa isi plateasca facturile, conteaza valorile dreptei? Nu cumva e nevoie de un mesaj mai simplificat ca romanul de rand sa simta si sa participe activ la schimbare?
Valorile dreptei se regasesc in faptul ca eu spun acelui roman simplu ca el va ramane cu mai multi bani in buzunar, daca totusi statul se autolimiteaza in cheltuieli si in pretentia de a redistribui. Ce face statul mereu? Iti ia banii si nu se intampla ca acestia sa fie bine folositi.
Eu spun atat: taxe mai putine, bani mai multi in buzunarul omului de rand, care sa ii cheltuiasca cum vrea el. Noi vedem statul ca fiind un potential inamic al cetateanului, iar raportul nostru cu statul sa fie unul marcat de scepticism si prudenta.
Vedeti Noua Republica in Miscarea Populara?
Eu nu am vorbit cu nimeni din proximitatea domnului presedinte ca sa stiu. Eu personal ma regasesc in doctrina populara pe care Luigi Sturzo a lansat-o in 1919 ca gandirea populara inseamna o intelegere a politicului in care persoana umana nu este redusa la un simplu individ, lipsit de personalitate, dar nu este elementul acela topit intr-o masa colectivista, fara identitate.
Persoana umana apartine unei comunitati, cu o memorie istorica, cu un destin, cu obligatii si cu libertati si daca aceasta inseamna Miscarea Populara sigur ma bucur. Dar banuiesc ca e vorba de multe ori de alte speculatii. In Romania lumea vorbeste despre Miscarea Populara gandita de, nu stiu, Sorin Frunzaverde sau de altii, s-a evocat si posibilitatea integrarii lui Gigi Becali sau a lui Dan Diaconescu. Fereasca Dumnezeu de asa ceva!
Eu sper ca oamenii care gandesc acest proiect sa fie responsabili si sa trateze, atat substanta de idee populara, cat si contextul romanesc cu mult mai multa responsabilitate.
Ion Iliescu spunea, referitor la Miscarea Populara, ca si Hitler a inceput cu asemenea miscare, ce parere aveti?
Cred ca domnul Iliescu da semne de ramolire, daca a fost candva, nu stiu un bun cunoscator al istoriei, ceea ce ma indoiesc, oricum astazi nu mai este. Eu sper ca nimeni nu il ia in serios. Noua Republica este un proiect fundamental democratic care observa ca in atatea instante, in atatea imprejurari cetateanul este batjocorit.
Avem o Romanie a celor cu imunitati, care se bucura intotdeuna de privilegiul de a nu raspunde in fata justitiei, si avem o Romanie a oamenilor obisnuiti. Nastase, Pasat, Ridzi s-au ascuns in spatele imunitatilor, nu mai vorbesc de domnul Mitrea, de toti baronii PSD-ului care toti au fost nasiti de constructia politica si Constitutia subreda, pe alocuri, a lui Ion Iliescu. Ion Iliescu ar fi bine sa isi citeasca propria sa opera politica pentru a asuma un plus de decenta si de tacere.
"Noua Republica se va sprijini pe oameni si pe caracter". Ce inseamna asta, mai concret? Cum veti detecta si selecta oamenii de caracter? Ce oameni nu au loc in Noua Republica?
Ne trebuie oameni vrednici, nu trebuie sa fie o elita in joc, un partid se construieste cu oameni de tot soiul, nu suntem elitisti in sensul intelectualist al termenului. Pur si simplu credem ca oamenii vrednici, gospodari pot sa isi gaseasca in matricea aceasta un loc.
Ei nu trebuie sa aiba probleme cu justitia, sa nu fi colaborat cu Securitatea, sa fi detinut functii importante in fostul Partid Comunist si mai ales trebuie sa aiba energia, generozitatea si disponibilitatea de a se investi cu timp liber, cu creativitate, cu entuziasm intr-o noua constructie. Insa va spun ca sunt uimit de calitatea oamenilor care vin inspre noi, cu incredere.
Noua Republica vine si le spune: acolo unde dumneavoastra nu aveati o platforma, acolo unde nu v-ati identificat cu un criteriu de calitate profesional si morala, acolo nu mai aveti ce cauta. Si le spunem si mai mult: daca vreti sa faceti bani din politica mergeti la USL sau in alta parte, daca vreti sa faceti istorie veniti la Noua Republica.
Va colabora Noua Republica cu Traian Basescu? Sprijina presedintele aceasta miscare? Ce alte personalitati au anuntat ca vor sprijini aceasta constructie?
Trebuie sa il intrebati pe Traian Basescu daca vrea sa colaboreze cu noi. Noi socotim ca in Romania au existat niste politicieni reformisti si multi dintre ei s-au regasit in Traian Basescu. El a vorbit in 2004 despre teribila legatura dintre coruptia politica si saracia economica, iar discursul acela mi se pare la fel de actual si acum. Din pacate, discursul acesta a fost uitat si abandonat de oameni care i-au fost apropiati sau se fac ca nu vad aceasta legatura sau contribuie la ea. Sunt onorat sa spun ca de la Mircea Cartarescu si Daniel Vighi, pana la Monica Macovei sau Sebastian Lazaroiu avem personalitati publice care au incurajat si salutat aparitia acestei platforme.
Va marturisesc ca am si alte forme de incurajare, dar care nu pot fi facute publice. Suntem in dialog cu Monica Macovei si ne-am dori ca din 2012 sa poata sa revina in tara si chiar sa redevina ministrul Justitiei, tema anticoruptiei nu trebuie abandonata.
Cum va pozitionati fata de liderii USL, Crin Antonescu si Victor Ponta?
Nu vreau sa declansez o polemica artificiala cu niste oameni care nu au nicio forma de consistenta intelectuala sau morala. Crin Antonescu mi se pare ca e cel mai prost produs al liberalismului romanesc, este pur si simplu o nuca goala si e figura perfecta a repetentului locvace, care nu are continut, este marca pura a iresponsabilitatii. E un om lipsit de consistenta si decenta, un galcevitor, un om care ataca pe toata lumea.
Victor Ponta cine este? Unii spun ca e un lider social democrat, unii credeau ca va innoi PSD-ul. E de fapt o marioneta trista a unei structuri corupte si mafiote, este de fapt trecutul social democratiei, la fel ca si Ion Iliescu. Deocamdata stanga este o fictiune, este o butaforie. Personal cred ca acesti oameni sunt profund indecenti, care au extorcat prin mecanisme oculte si perverse toata bogatia tarii din 1990 pana astazi.
Va ganditi sa candidati la vreo functie politica daca Noua Republica devine partid?
Ar trebui sa spun: daca poporul mi-o cere o sa fac. Probabil ca nu poti sa fii relevant daca nu ai si acces la putere. Puterea inseamna in primul rand pozitie in legislativ, deci in Parlament, si apoi fireste si in Executiv. Noua Republica nu s-ar fi nascut daca ar fi fost doar un vis romantic al unor intelectuali care sufera ca visul lui Kogalniceanu a fost ingropat.
Suntem mai mult decat niste romantici sau neopasoptisti, avem constiinta clara a actiunii politice, care este o extindere prin mijloace civile a razboiului, presupune deci si aliante, tactici si strategii. Noi ne propunem clar sa luam puterea, care se ia nu se primeste, ca sa citez un clasic fesenist, si ne propunem sa facem asta cu multa rabdare, in 2012.
Stai nene linistit, nu iti cere nimeni nimic,