In ce an suntem?

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Luni, 14 Martie 2016, ora 08:59
10716 citiri

Intrebarea pare banala. Nu e. Politic vorbind, anul este incert.

Daca te uiti la Antena 3, ai putea zice ca suntem candva in deceniul deschis de alegerile din decembrie 2004. Intr-adevar, la postul TV cu pricina se vorbeste despre Traian Basescu ca si cum ar fi inca presedinte in functie.

Fostul sef al statului prefera tot trecutul: el a declarat recent ca adversarul lui politic este USL, alianta nascuta in urma cu cinci ani si ingropata acum doi.

Nici cu ceilalti actori ai vietii noastre publice nu ti-e rusine. Victor Ponta a afirmat ca am trai in anii '50, in plin comunism. Pentru ex-premier, decizia Universitatii de a-i retrage diploma de doctor, obtinuta prin frauda, ar fi o "ticalosie" si o "rafuiala politica", tipice pentru epoca totalitara.

Nu te ajuta cu fixarea anului nici partidele. Intr-adevar, judecand dupa multimea de formatiuni aparute in ultima perioada, ai zice ca ne aflam in '92 sau '93, cand Tribunalul nu mai prididea cu inscrierile. Daca te uiti, insa, la PNL, poti foarte bine sa crezi ca ai ramas in 1990. Altfel, nu poti intelege de ce acest partid a promis ca va avea drept candidat la Primaria Bucurestilor un "om nou", desemnandu-l apoi pe Ludovic Orban, care facea primii pasi in politica imediat dupa Revolutie.

In schimb, pentru Ion Iliescu, sigur nu suntem aproape de caderea comunismului. Mortii din decembrie 1989 nu exista si am face bine, zice fostul sef al statului, sa ne concentram asupra "concluziilor politice adecvate pentru tot procesul de dezvoltare a societatii romanesti". Va las pe fiecare in parte sa indicati anul cel mai potrivit in care se putea face o asemenea declaratie.

Nu va fi simplu sa decideti, mai ales daca veti tine seama si de gestul deposedarii lui Tokes Laszlo de decoratia primita pentru curajul vadit in Revolutie.

Cum demersul cu pricina a fost initiat acum doi ani, de un comando pesedist, avand-o in frunte pe Corina Cretu, e firesc sa ne intrebam pe ce lume traiesc cei care, dezonorandu-l pe maghiar, neaga tocmai momentul care l-a facut posibil pe Ion Iliescu.

Desi din alta familie politica, nu s-a opus retragerii distinctiei Steaua Romaniei nici macar actualul presedinte...

Spre deosebire de pesedisti, Klaus Iohannis nu are, insa, indoieli cu privire la Revolutie. Intr-adevar, presedintele i-a decorat recent pe mai multi romani cu titlul "Luptator cu Rol Determinant in Decembrie 1989". Nu toti cei distinsi sunt capabili sa explice cum au daramat dictatura. Misterul e si mai grozav in cazul unora care apar pentru prima data pe o lista cu revolutionari.

Intrebat ce l-a propulsat in grupul cu pricina, el traind in acele vremuri intr-un targ linistit de la Dunare, Eugen Nicolicea a recunoscut, candid, ca n-are nicio legatura cu revolta anti-comunista: "Unii au avut activitate inainte de 15 decembrie 1989, iar eu ma numar printre ei". Daca vreti probe, sa stiti ca senatorul are: "sunt niste fotografii facute de Securitate, iar eu sunt fotografiat acolo unde sunt".

Daca esti (fotografiat) acolo unde esti, timpul devine un detaliu minor. Fara voia lui, proaspatul revolutionar ne explica de ce politicienii nostri nu se uita prea des in calendar.

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Basescu USL, #Ponta comunisti, #Iliescu Revolutie , #politica interna