Investitiile in panselute au inghetat ca in Ice Age si raman bani la buget. Ce va urma?

Autor: Andreea Paul - presedinte INACO
Miercuri, 16 Septembrie 2015, ora 07:31
4595 citiri

Campania electorala care va urma la anul va marca o revolutie in ceea ce inseamna modul nostru de a gandi politica si administratia publica.

Nu va mai exista desantarea materialelor electorale, nu vor mai fi inundate strazile si gardurile cu afise, nu se vor mai aprinde tigari cu brichete cu nume de candidati.

Dar punctul de cotitura va fi in ceea ce inseamna candidatii pe functii. De circa un an, DNA-ul a scos la lumina numeroase abuzuri la toate nivelurile. Ministri au fost pusi sub acuzare. Peste jumatate dintre presedintii de consilii judetene sunt anchetati; o buna parte dintre primarii marilor orase se trezesc "victimele" a tot felul de "provocari" si ajung in arest preventiv.

Loviturile acestea succesive date diferitelor tipuri de mafii personale, locale sau regionale au ajuns sa se vada si in documentele Curtii de Conturi sau in statistici nationale care arata cu claritate ca o buna parte din evolutia pozitiva a Romaniei si a excedentului nostru bugetar vine din faptul ca, de frica, nu se mai fura si raman bani la buget.

Investitiile in panselute au inghetat ca in Ice Age - de teama generalizata ca se va vedea de la o posta ca gradinarii sunt ai cui trebuie. Asadar, curatirea e buna. Nu e rau.

Dar strategiile campaniilor electorale s-au centrat mereu pe cum sa se castige puterea. Vom avea pe langa DNA si o mass-media de curatire care sa dezvaluie strategiile legate de cum va fi folosita puterea?

Ce ne facem cu cei care vor urma la anul? Vor avea curajul sa se inscrie pe listele electorale oameni incoruptibili?

Cei care se stiu cu caciula sub musca vor iesi din joc? Ma intreb cum se face, de pilda, ca in locul celui mai mare rau extirpat de la PSD, un inculpat, a aparut un rau si mai mare, un condamnat pe fond?

Se va renunta la obiceiul pamantului de la inceputurile mandatelor de sef local sau regional sau national - acela de a vedea cum se poate schimba camarilla veche cu una noua?

Vor rezista tentatiei noii primari, consilieri locali, presedinti de consilii judetene?

Cum vor reactiona acestia cand li se va spune ca nu vor face nimic, daca nu vor urma modelul predecesorilor - parandarat / nepoti / blocarea proiectelor oponentilor etc.?

Se vor multumi cu cateva mii de lei pe luna din salariu? Vor pastra elementele valoroase din ceea ce a fost inainte de mandatul lor?

Vor avea indrazneala sa vina cu idei pentru intreaga comunitate si nu numai pentru tovarasii de partid?

Vor avea nebunia frumoasa de a renunta la vechile metehne si de a intelege ca binele comun vine din educatie, dintr-un mediu de afaceri local puternic si din comunitatea inteleptilor?

Vor prefera repararea canalizarii sau a drumurilor unor schimburi de experienta cu primariile din Maldive?

Greu de raspuns.

Sunt o mare optimista si cred ca la intrebarile de mai sus nu se vor da raspunsurile din ultimii 26 de ani. Nu cred ca mai avem timp - in lumea care se deconstruieste in jurul nostru - sa mai ratam inca o data.

Din partea PSD nu mai am nicio asteptare. N-a inteles schimbarea. In locul celui mai mare rau extirpat, un inculpat, a aparut un rau si mai mare, un condamnat pe fond. In schimb, asteptari mari am din partea PNL, partidul meu, ca nu va perpetua iluzia ca va conduce tara pentru a acoperi obiceiurile proaste ale administratiilor sau ale ministerelor doar pentru ca noii veniti vor fi protejati de noua conducere.

Oameni cinstiti si capabili, veniti spre locurile lasate goale in administratia publica si umpleti-le fara frica daca sunteti curati, daca vreti sa ramaneti curati si sa faceti Romania mai buna!

Andreea Paul este lector univ. dr. la Facultatea de Relatii Economice Internationale (ASE Bucuresti), deputat de Satu Mare si prim-vicepresedinte al PNL.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#alegeri locale 2016, #campanie electorala 2016, #candidati alegeri locale 2016, #coruptie administratie publica , #politica interna