Invitatii Ziare.com Alina Mungiu-Pippidi: Salvati-l pe Volodea. De el insusi

Luni, 28 Mai 2012, ora 09:46
9567 citiri
Invitatii Ziare.com Alina Mungiu-Pippidi: Salvati-l pe Volodea. De el insusi
Foto: Arhiva

Pentru cine nu stie, Institutul de investigare a crimelor comunismului, cunoscut sub numele de IICCMER, a aparut ca urmare a influentei lui Marius Oprea asupra premierului Calin Popescu Tariceanu, care a fondat aceasta institutie si i-a dat un buget de la stat in momentul cand fondurile private ale Institutului Roman de Istorie Recenta amenintau sa se termine.

Tot atunci a fost fondat si un institut de studiu al memoriei exilului. Primul era condus de Marius Oprea, doctor in istorie si fost disident, al doilea de Dinu Zamfirescu, un fost detinut politic reintors din exilul de la Paris, unde fusese foarte activ in miscarea de aparare a drepturilor omului - factiunea mai de dreapta, ca si acolo noi, romanii, sintem impartiti pe multe caprarii.

Dl. Oprea a facut o treaba dedicata la IICCMER, de exemplu catalogand in sfarsit victimele cu precizie, cautand morminte colective etc. Au pierdut liberalii puterea si Vladimir Tismaneanu a manevrat sa preia el IICCMER si sa fie inlocuit Oprea cu un proxi de al sau. Destituirea s-a facut cat se poate de penibil, sub pretextul ridicol ca a cerut FMI.

In speta, ca sa nu piarda procesul cu Oprea, ca prea era pe fata inlocuirea politica, Emil Boc a fost convins de Tismaneanu sa uneasca cele doua institute, dandu-l afara cu ocazia asta si pe Zamfirescu, apropiat de PNL, si asa anticomunismul a fost "restructurat".

Locul lui Oprea a fost luat de Ion Stanomir, un baiat fara nicio calificare in ale istoriei, dar deja profilat in a-si asuma calitati pe care nu le are, astfel ca (enorm!) tot cu proptele politice si facand tot ce i se cere reusise sa fie seful comisiei prezidentiale de reforma a Constitutiei, desi nu e in niciun fel verificabil specialist in Constitutii, nu are nicio lucrare acreditata in acest domeniu, iar universitatea sa, "Lucian Blaga", din Sibiu, a fost degradata sub ministeriatul lui Daniel Funeriu ca sa nu mai produca in mod neautorizat si alti "constitutionalisti".

Daca vreti o verificare a valorii acestui individ, cititi pe Contributors de azi o cronica a lui despre Bulgakov (mortii nu se pot apara), dau doar o fraza semnificativa pentru nivelul intelectual stanomirian, indiferent de domeniul care ii cade victima: "Saltul catre viitor al revolutiei este anticamera unui viitor populat de rebuturi si gesturi prometeice esuate".

Pe locul doi la IICCMER a intrat cu acea ocazie deja celebrul Mihai Neamtu, care prestase servicii electorale pentru PDL si intelectualii PDL in campanie si care s-a si ladat ca asta i-a adus masina cu sofer. Nici el nu era istoric, ci teolog, si tot unul fara lucrari ISI.

Unde e o masina cu sofer, sau mai multe, batalia pentru scaune devine feroce, astfel ca dupa ce PDL a cazut de la putere, si dat fiind ca onorata conducere a IICCMER nici macar nu si-a vazut de treburile ei la Institut - Tismaneanu a scris non-stop doar editoriale politice de proslavit Traian Basescu si injurat Antonescu-Ponta, Stanomir a voluntarizat si el argumente cum ca Basescu dupa alegeri are de fapt dreptul constitutional sa numeasca pe cine vor muschii lui - inevitabilul s-a intamplat, au fost dati afara si restabilit dl. Zamfirescu, predecesorul lor.

Acum, as vrea sa fiu clara, eu nu cred in institute de cercetare cu subiect ingust si cred ca nu ar trebui sa avem, in saracia noastra, unele separate pentru totalitarism, revolutie, crimele comunismului si exil, si ca un grup de cercetatori pe teme contemporane la institutul national Iorga pot perfect acoperi aceste teme licitand la fonduri distribuite competitiv din programul national de cercetare UEFISCIDI, cum fac cercetatorii romani.

Dar, pentru moment si avand in vedere istoria, ce se intampla la IICCMER nu e restauratia lui Ponta, ci restabilirea unei situatii juste, atat din punct de vedere al dreptului muncii, cat si din punct de vedere moral (Zamfirescu si Oprea sunt opozanti, amandoi au fost arestati sub comunism; Tismaneanu a devenit doctor cu o teza in marxism, inainte de a fugi in strainatate, dupa ce tatal lui fusese in aparatul de propaganda al regimului stalinist din Romania - eu m-am opus republicarii tezei lui in 2005, cand avea aceasta intentie, si i-am spus sa nu provoace lumea).

Acesta e istoricul. Dl. Tismaneanu azi cheama pe toata lumea sa il salveze pe el de restauratia comunista (!), amicul lui Mihaies compara situatia cu Revolutia Franceza, "decapitarile politice se succed ca pe vremea ghilotinei si a Regimului Terorii", se pune presiune asupra oamenilor tineri de acolo, desi nu le-a fost adus nimeni politic deasupra, sa isi dea demisia etc.

Ce poti sa spui despre acesti oameni lipsiti de simtul ridicolului? Mai nimic nu e de adaugat, decat ca nu avem de cine sa il salvam pe Volodea. Trebuia sa-l salvam pe el insusi, cu ani in urma, in clipa in care s-a instalat seful solidaritatii intelectuale necritice cu Traian Basescu, doar pentru a obtine sefia anticomunismului romanesc.

Nu i-a facut un serviciu nici lui Basescu, care nu de oameni necritici avea nevoie, nici amicilor nostri comuni intelectuali, pe care i-a tras pur si simplu in noroi, si nici tinerilor cercetatori de la IICCMER.

Cine a lucrat cu profesorul Tismaneanu, om care serveste pe toata lumea, nu trebuie sa se intrebe: Cate servicii mi-a facut Volodea, in scrisori de recomandare sau drumuri la seminare?, ci "Sunt oare mai apt, dupa ce am lucrat cu Tismaneanu trei ani, sa public o lucrare ISI decit inainte?".

Ca asta trebuie luat de la un profesor, restul e patronaj, o parte inevitabil in lumea academica, dar totusi numai patronaj si nimic mai mult. Hai sa trecem la lucruri serioase si sa schimbam canalul telenovelei de la IICCMEE...

Trag nadejde ca Volodea sa redevina candva creatura spirituala, subtila si cu simtul umorului care era inainte, si sa uitam de acest alter-ego al lui sinistru, care dadea telefoane la ziare si televiziuni ca sa orchestreze - nerugat de nimeni - propaganda pro-Basescu si sa puna presiune pe jurnalistii independenti. Dar pentru asta nu avem de cine il apara, doar de el insusi.

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#Alina Mungiu Pippidi Vladimir Tismaneanu, #Vladimir Tismaneanu crime comunism, #Vladimir Tismaneanu Traian Basescu , #politica interna