Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Saptamana politica importanta

Luni, 28 Ianuarie 2013, ora 16:44
2740 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Saptamana politica importanta

Am inceput o saptamana politica care se anunta cu decizii importante pentru societatea romaneasca.

Decizia finala a delegatiei FMI

Lucrurile sunt departe de a fi clarificate in urma discutiilor cu o parte dintre ministrii Guvernului Ponta. Hotararea finala va fi luata, probabil, la discutia de astazi cu premierul.

Chiar si numai prelungirea cu doua luni a prezentului acord, ca de altul nici nu poate fi vorba, presupune conditionalitati greu de imaginat si indeplinit de un guvern socialist.

Dupa cum se aude, este vorba de concedierea a 10% dintre bugetari, privatizarea rapida a companiilor energetice, care sunt pe pierderi, a CFR Marfa, Oltchim si altele, adevarate gauri negre ale economiei, fie si prin neplata la buget a taxelor si impozitelor, multe miliarde de lei.

Nici vorba de asistenta financiara din partea statului pentru aceste companii, interzisa de altfel de acte normative europene in vigoare.

Nici bugetul de stat nu este ferit de critici, previziunile pentru PIB-ul national si 33,5% din PIB pentru bugetul de stat fiind considerate suprarealiste. Primele sacrificate ar fi investitiile in infrastructura, cu tot cortegiul de consecinte negative.

FMI nu este o institutie de asistenta sociala si nu are niciun motiv sa bage gunoiul sub pres. Daca va fi o conferinta de presa la plecarea FMI, este interesant de urmarit declaratiile membrilor delegatiei.

De mentionat si faptul ca presedintele Basescu nu s-a amestecat si nu se va amesteca in procesul de negociere, spre disperarea lui Victor Ponta care spera la o mana de ajutor intru inmuierea exigentelor si conditiilor puse de FMI. Are acum ce si-a dorit: sa nu se amestece presedintele in problemele economice ale tarii.

Raportul MCV

Peste cateva zile va fi dat publicitatii, direct la Bruxelles, fara o lecturare prealabila a oficialilor romani, raportul MCV, Mecanismul de Verificare si Control pe justitie.

Dupa toate ispravile din ultima vreme, legate de supraimunitatea parlamentarilor, zidul in jurul deputatului penal Ion Stan, propunerile Monei Pivniceru pentru sefii parchetelor, liota de parlamentari puscariasi de-a dreptul, penali, puscariabili, incompatibili, informatori ai fostei securitati certificati de instante, ba chiar si membri ai guvernului cu probleme penale, se asteapta ca Raportul sa fie devastator in privinta Guvernului si Parlamentului, si cu laude la adresa ICCJ, DNA, Parchetului General si ANI.

Este de urmarit reactia liderilor USL, pregatirea fiind deja facuta de Crin Antonescu care a si declarat ca "este inacceptabil ca oficialii de la Bruxelles asculta trepadusii care isi toarna tara, fara sa asculte lucrurile", adica fara sa asculte liderii USL, ca lucrurile nu vorbesc.

Doar Victor Ponta, care, spre deosebire de ceilalti lideri ai USL are responsabilitatea platii pensiilor si salariilor bugetare, este mai precaut, se distanteaza de declaratii belicoase privind UE si o eventuala, noua, suspendare a presedintelui Basescu, "cu care nu negociem, il suspendam", cum zic liderii PNL si Dan Voiculescu.

Ba chiar, Victor Ponta este de acord cu sporirea atributiilor ANI in materie de incompatibilitati la accesarea fondurilor europene, cu inceperea exploatarii gazelor de sist si a aurului de la Rosia Montana. Deh, cand ai de platit pensii si salarii bugetare, iti vin si ganduri legate de sursa banilor.

Procesul lui Dan Voiculescu

Surprinzatoare acceptarea de catre ICCJ a cererii procurorilor de a muta procesul lui Dan Voiculescu din 25 aprilie 2013, in 31 ianuarie 2013. Nu este clar daca va fi si ultimul termen, instanta ramanand in pronuntare, dat fiind stagiul indelungat pe care dosarul l-a petrecut la aceasta instanta. De mentionat si faptul ca are parte de cel mai "negru" complet de judecata, format din judecatorii Ioana Bogdan, Cristina Rotaru si Ionut Matei, cunoscuti pentru intransigenta si pedepsele grele pe care le dau.

Aprobarea bugetului de stat

Este posibil sa asistam la ajustari de ultima ora cerute de FMI, dar si de controverse legate de faptul ca parlamentarilor Puterii li s-a cerut sa nu depuna amendamente, fapt care a starnit nemultumiri.

Discutarea bugetului este pentru multi parlamentari singura ocazie sa arate alegatorilor cum se bat ei pentru un drum, scoala, biserica, alimentare cu apa sau gaze, canalizare, si alte obiective necesare colectivitatilor care i-au trimis in Parlament. Uneori si singura ocazie de a-si manifesta prezenta in Parlament.

Dihonia ivita intre liderii PSD si PNL-PC, relativa la probleme politice de actualitate, comasarea alegerilor in 2014, numirea sefilor de parchete, suspendarea presedintelui Basescu, se va amplifica cu ocazia impartirii banilor de la buget pe ministere, unele conduse de PSD, iar altele de PNL-PC.

O saptamana interesanta si cu decizii importante pentru viitorul Romaniei.

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#vot buget 2013 Parlament, #dosar Voiculescu proces, #delegatie FMI Romania decizii, #raport MCV justitie , #politica interna
Comentarii
Poza calculator
calculator
rank 1
Nu e nevoie de comunicate ,stim ca BaSecu si FMI sunt mana in mana