Invitatii Ziare.com Valeriu Turcan: Lasati orice speranta

Miercuri, 27 Martie 2013, ora 18:30
5744 citiri
Invitatii Ziare.com Valeriu Turcan: Lasati orice speranta
Foto: evz.ro

Aproape totul e politic in aceste zile si din ce in ce mai putin institutional.

Intreaga atmosfera politica indica o precipitare, inca nu e foarte clar catre ce, dar foarte probabil ca are legatura cu Justitia sau cu viitoarele alegeri prezidentiale. Sau cu amandoua.

Institutii reper ale statului roman sunt angrenate in planuri politice, lucru valabil si pentru Presedintie, de unde vin pozitionari sau initiative politice in cascada, si pentru Guvern, al carui sef domina spectrul electromagnetic cu declaratii politice pe orice subiect.

Aproape totul e politic si acest lucru e din ce in ce mai vizibil si in privinta Justitiei. Nu e niciun dubiu ca Justitia se afla in centrul bataliei politice, lucrurile sunt la vedere.

Ce se intampla in justitie va influenta probabil si evolutia coalitiei guvernamentale, fie ca vorbim de numiri, fie ca vorbim despre cerinta pe MCV a Uniunii Europene - indepartarea persoanelor controversate din zona deciziei politice de nivel inalt.

Pe acest fundal de competitie politica oarba, neincredere si imprevizibil, creste si riscul unor fracturi democratice. Servicii secrete ajung sa medieze colaborarea intre institutii care ar trebui sa vrea sa colaboreze prin fisa postului descrisa de Constitutia Romaniei. Iar derapajele democratice ajung sa fie tolerate cu usurinta.

Aproape orice devine legitim, de la negocieri politice cu privire la justitie, la practica de a oferi avantaje materiale delegatilor la congrese de partid de catre candidati care altfel vorbesc foarte tare, dar strident, despre democratie si stat de drept.

Guvernul nu reuseste sa isi tina temele pe agenda publica. Nici la aproape un an de guvernare USL nu e clar care sunt marile proiecte pentru oameni ale Cabinetului Ponta. Agenda economica a Guvernului e mai degraba una de reactii la evenimente sau referitoare la chestiuni punctuale de rezolvat in baza obligatiilor fata de creditori.

Initiativele care genereaza crestere economica si locuri de munca sunt acoperite, daca ele exista, de o agenda politica foarte diversa a coalitiei. Lipseste cu desavarsire o viziune unificatoare a acestei guvernari.

Focalizarea pe politic a premierului asuma credinta la nivelul sefului Guvernului ca rezultatele economice sunt oricum putin probabile. Vizibilitatea excesiva a premierului are atunci rolul de a acoperi nu doar dificultatile de armonizare a coalitiei, ci mai ales lipsa oricaror rezultate in ce priveste cresterea nivelului de trai.

Asteptarile populatiei sunt pe masura votului covarsitor obtinut de USL si istoria recenta ne invata ca atunci cand asteptarile sunt setate foarte sus, si dezamagirea e de obicei pe masura. Au patit-o mai toti. Va fi un pret si pentru un scor electoral de peste 60%.

Pana acum liderii coalitiei au reusit, partial, sa potoleasca setea de functii si acces la resurse publice a propriilor lideri locali. Dar nu cred ca au reusit sa confirme asteptarile milioanelor de romani care au votat USL cu sete.

De aceea, prudenta structurala a domnului Ponta ar trebui sa il ajute sa realizeze ca primul decont in sondaje ar putea veni chiar in aceasta primavara. Iar un decont foarte dur va veni cu siguranta in iarna. Cum se va adapta la aceasta situatie e inca neclar, dar siguranta de sine a premierului si preocuparea de a se diferentia prin seriozitate si responsabilitate, inclusiv in raport cu dl. Antonescu, merita urmarite cu atentie.

Aproape totul e politic in Romania, dar intr-un mod atat de excesiv si de pervertit incat are ecouri si in privinta relatiilor internationale. Toti au observat ca democratia romaneasca a fost tinuta la aparate cu mari eforturi si in vara anului trecut si dupa alegerile parlamentare.

Situatia de la Bucuresti a alimentat din plin teoria ca Uniunea Europeana si NATO au facut o mare greseala prin primirea tarii in cele doua organizatii.

Parteneriatele raman la fel de solide cata vreme liderii politici impartasesc valori, intr-un mod nedisimulat si respecta, in orice conditii, angajamentele si obligatiile.

In tot acest tablou de risc politic si confuzie de valori, politizarea acestor angajamente, cat si nerespectarea lor ar putea fi argumente pentru o slabire a atentiei partenerilor occidentali pentru zona aceasta a Europei.

Aproape totul e politic si, din aceasta cauza, Romania e blocata si in acest inceput de an. Tara are nevoie acuta de performanta economica, de consolidarea institutiilor, nu de subminarea lor, de colaborare si incredere, pentru a duce la capat reforme si a putea genera crestere.

Revenirea la prioritatile nationale nu se va putea intampla decat atunci cand un lider politic se va ridica, prin putere politica si autoritate, deasupra echilibrului relativ actual. Volatilitatea nu va inceta decat odata cu depunerea juramantului de catre viitorul presedinte al Romaniei, in 2014, si formarea unei puternice coalitii pro-prezidentiale care sa miste tara din loc. Pana atunci, lasati orice speranta.

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Justitie batalie politica, #politica Guvern Ponta , #politica interna