Maia Sandu, replica pentru George Simion: "Are o singura solutie". Liderul AUR a fortat intrarea in Republica Moldova, prin Vama Leuseni

Marti, 16 Martie 2021, ora 09:56
7115 citiri
Maia Sandu, replica pentru George Simion: "Are o singura solutie". Liderul AUR a fortat intrarea in Republica Moldova, prin Vama Leuseni
George Simion a provocat tensiuni in Vama Leuseni. Foto: Facebook/George Simion

Presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, ii transmite copresedintelui AUR, George Simion, ca nu are atributii in solutionarea acestui caz si ca singura solutie legala de anulare a deciziei Biroului de Migratie si Azil (BMA) este procedura in instanta.

"Presedintia Republicii Moldova regreta situatia neplacuta, creata la hotarul moldo-roman ca urmare a interdictiei de intrare in tara, impuse in 2018 domnului George-Nicolae Simion, in prezent deputat in Parlamentul Romaniei.

Presedintia nu are atributii in solutionarea acestui caz, insa a contactat Biroul Migratie si Azil (BMA) pentru a clarifica situatia. Din informatiile prezentate, singura solutie legala de anulare a deciziei BMA este procedura de judecata.

Ultima solicitare cu privire la suspendarea deciziei BMA din 1 octombrie 2018 a fost inaintata de avocatul domnului Simion pe 17 februarie 2021, aceasta fiind respinsa. Urmatoarea sedinta este preconizata pentru 7 aprilie 2021 la CSJ", potrivit unei declaratii postate pe site-ul Presedintiei Republicii Moldova.

Co-presedintele AUR, George Simion, a gasit o noua modalitate de a-si promova nationalismul extrem specific acestui partid de la momentul infiintarii. Parlamentarul roman se afla de mai bine de 24 de ore in vama Leuseni unde "forteaza" intrarea in Republica Moldova.

Autoritatile vamale nu ii permit accesul in tara pe motiv ca acesta are interdictie de a intra in Republica Moldova. Simion a solicitat sprijin de la autoritatile romanesti si moldovene dar apelurile sale au ramas fara raspuns.

Un comunicat al presedintiei Republicii Moldova, transmis luni, arata ca institutia prezidentiala nu are atributii in solutionarea acestui caz, iar Biroul Migratie si Azil (BMA) a transmis ca "singura solutie legala de anulare a deciziei BMA este procedura de judecata". Interdictia acestuia ar urma sa expire in 2023.

Mai multi parlamentari AUR au ajuns, luni, la vama Leuseni pentru a-l sustine pe Simion. Fortarea frontierei de catre liderul AUR vine intr-un moment complicat pentru scena politica din Republica Moldova, unde presedintele Maia Sandu doreste alegeri anticipate, iar Parlamentul dominat de formatiuni pro-Rusia nu este de acord. In perspectiva unor eventuale alegeri, formatiunile pro-unire cu Romania sunt sub pragul electoral.

Demersul lui Simion pare a avea mai degraba un scop electoral pentru Republica Moldova. In Romania, apelurile acestuia nu au avut succesul scontat. In afara de cativa parlamentari AUR, nimeni nu a mers in vama pentru a-l sustine. Nici live-urile obisnuite ale acestuia pe Facebook nu au avut un succes deosebit.

"Daca trebuie, stau pana in 2023 aici, ca sa mi se permita accesul in Republica Moldova. Cer asistenta diplomatica si astept ca autoritatile de la Chisinau, Presedintia si Ministerul Afacerilor Externe sa clarifice aceasta situatie si sa inteleaga ca am tot dreptul sa trec Prutul in calitate de parlamentar al Romaniei", a declarat deputatul George Simion, copresedinte AUR, conform unui comunicat al formatiunii politice.

Potrivit AUR, George Simion dorea sa ajunga la Chisinau la invitatia parlamentarilor Republicii Moldova din Comisia pentru integrare europeana si intentiona sa participe si la funeraliile scriitorului Nicolae Dabija.

Luni, Simion a anuntat ca AUR se va lansa si in Republica Moldova, la Chisinau, eveniment ce ar urma sa aiba loc pe 27 martie, de Ziua Unirii Basarabiei cu Romania.

"De-aici, din vama nedreapta care desparte romanii, va anunt ca AUR Republica Moldova se lanseaza pe 27 martie si alaturi de noi ii asteptam pe toti patriotii romani, oriunde ar trai acestia. Nu dam inapoi niciun metru, nu cedam, iar ultimele 24 de ore nu vor ramane nepedepsite. Mergem pana la capat sa facem dreptate fiecarui vorbitor de limba romana, de pe un mal sau de pe celalalt de Prut si de pretutindeni", a declarat, luni, Simion intr-un comunicat de presa.

Citește și:
Scandal total între Șoșoacă și George Simion la protestul din Piața Victoriei: „Trădătorul rămâne trădător! Simioane, Iudă!” VIDEO
Scandal total între Șoșoacă și George Simion la protestul din Piața Victoriei: „Trădătorul rămâne trădător! Simioane, Iudă!” VIDEO
Senatoarea Diana Şoşoacă a adus acuzații grave la adresa liderului AUR George Simion în timpul protestului de duminică, 2 octombrie, din Piața Victoriei din București. Senatoarea și-a...
Un polițist român a fost bătut pe o stradă în Republica Moldova. De la ce s-a iscat conflictul
Un polițist român a fost bătut pe o stradă în Republica Moldova. De la ce s-a iscat conflictul
Un polițist român, detașat la punctul de trecere a frontierei Costești – Stânca din Republica Moldova, a fost agresat pe o stradă din municipiul Bălți. Totul s-a întâmplat noaptea de...