Mike Tyson in Dacia

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Luni, 10 Octombrie 2016, ora 10:31
10422 citiri

In ziua in care premierul D. Ciolos ii avertiza pe ministrii care intentioneaza sa intre in alegeri ca trebuie sa demisioneze din Executiv, o fosta candidata la prezidentiale informa publicul ca s-a inscris la un masterat in teologie si ca are de gand sa infiinteze un Institut al Fericirii.

Pe 25 septembrie, televiziunile relatau ca trei militari romani au fost raniti in Afganistan, dar si ca opt concetateni de-ai nostri au decis sa intemeieze statul Dacia, pornind de la ideea ca institutiile Romaniei sunt ilegitime si promitand oricarui strain o traducere gratuita din limba daca in propriul idiom.

Acum fix doua saptamani, seful SIE demisiona, invocand "probleme de sanatate", iar un deputat din Ploiesti, pus sub acuzare in mai multe dosare, promitea ca va face o lege care sa interzica ocuparea functiilor publice de catre "membrii ONG-urilor lui Soros".

Patru zile mai tarziu, cand liderii PPE dezbateau, la Bucuresti, viitorul politicii europene de coeziune, un cotidian din Capitala cu un tiraj dintre cele mai mari scria, pe prima pagina, ca seara vom vedea pe cer Luna Neagra, dar ca e vorba, de fapt, despre "a doua venire a lui Iisus Hristos pe Pamant".

Saptamana trecuta, in vreme ce K. Iohannis declara ca nu va mandata cu formarea guvernului un politician condamnat sau urmarit penal, consilierii locali din Sectorul 2 discutau foarte aprins despre "doua statui diavolesti", instalate intr-un parc de distractii pentru copii si platite cu bani europeni.

In urma cu patru zile, FMI estima o crestere a economiei romanesti cu 5% in 2016, iar un senator il primea in Parlament pe Mike Tyson, zicand ca e un "mare filantrop", desi fostul boxer, condamnat pentru viol, venise la Bucuresti pentru o reclama la o bautura racoritoare.

Sunt doar cateva exemple dintr-un sir foarte lung. Practic, nu e zi in care sa nu avem parte de intamplari si declaratii ce par desprinse din lumi paralele. Pe de o parte, atitudini rationale; pe de alta - delir.

Unii au comportamente in acord cu civilizatia politica de astazi, altii lasa impresia ca traiesc intr-un trecut care nu vrea sa treaca. Declaratii de bun-simt stau alaturi de colosale derive logice si retorice, care ar fi amuzante, daca n-ar apartine unor actori cu responsabilitati publice.

Sigur, de la Platon incoace, stim ca "democratia e cel mai colorat regim", unul in care gasesti orice. Ca sa nu te pierzi intr-o asemenea jungla, ai nevoie de busola discernamantului. Usor de zis, greu de urmat...

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Mike Tyson Parlament, #statul Dacia, #statui diavoli parc , #politica interna