Miticii, politica si ardelenii (Opinii)

Miercuri, 15 Mai 2013, ora 23:00
12243 citiri
Miticii, politica si ardelenii (Opinii)

Pentru ardelenii get-beget si mai ales pentru udemeristi, miticii constituie o categorie aparte de romani.

Astfel, in imaginarul colectiv transilvanean si nu numai, miticii sunt alunecosi, plini de chef, vorbareti, certareti, superficiali, schimbatori, pe cat de repede se supara, pe atat de repede se impaca, nu se omoara cu harnicia, iar daca n-au imediat oarece castig, nu prea lucreaza cu tragere de inima. Principala lor calitate insa tine de smecherie, de ciupeala, de interesul si profitul personal.

Zona de bastina a miticilor, aria lor de raspandire, are in centru Capitala cu suburbiile sale, dar fenomenul cunoaste acum o iradiere rapida spre Litoral, spre Ploiesti, Craiova, Calarasi, explicatia fiind legata de pitorescul personajului, de atractia irezistibila a balcanismului, a bazarului constantinopolitan si a agoralei ateniene.

Portret de mitici

Primul portret al miticilor ii apartine lui Caragiale, un numar mare de personaje ale schitelor si pieselor sale purtand acest nume. Din aceeasi categorie: Mache, Lache, Tache, Misu, cu perechile lor feminine Mita, Zita etc. Ca decor, beraria, gradina de vara, cafeneaua, bulevardul, trotuarul, dugheana, parcul, trasura, trenul, biroul...

Singura evolutie de la Nenea Iancu incoace este ca noii mitici nazuiesc spre politica, unii reprezentanti urcand treapta dupa treapta.

Pentru ca profesionalismul si competentele nu le prea sunt de mare ajutor, provoaca taraboi mediatic si agitatie sterila: se (pre) fac ca fac politica, o politica de vorbe. Au ridicat-o la nivel de strategie nationala.

Vorbesc pretutindeni ca sa se auda vorbind, insa la televizor, in talk show-uri, sunt combatanti innascuti. Desi n-au habar de ideologii si doctrine, de arta si stiinta bunei guvernari, combat fortosi.

Chiar daca nu stiu bine ce cauta ei in politica, trec de la un partid la altul fiindca nu-i mai reprezinta ideologic.

Sunt plini de merite...

Spre deosebire de politicienii dedicati, care au ales odata pentru totdeauna liberalismul, social democratia, crestin democratia, miticii fac ce fac sa ramana mereu la putere. Pentru asta au inventat traseismul, liber-schimbismul, tradarea ca virtute, jocul de picioare si manareala pe sub mese...

Au totusi cateva elemente ideologice precum: "Ce-mi dai ca sa-ti dau?", "4 ani imi dai tu mie, 4 ani iti dau eu tie", caci malai cald imprumut se da. Si apoi "o mana spala pe alta si impreuna obrazul".

Politica lor, numita impropriu astfel, e mai degraba politicareala, adica un fel de chibiteala, pe care au invatat-o la stadion, cu bomboanele agricole intr-o mana si cu berica in cealalta, azi tinand cu unul, maine cu altul.

Pentru ei, ai lor sunt mereu exceptionali, iar ceilalti, intotdeauna catastrofe. In ultimii ani, pun mare pret pe reforme: ai lor se reformeaza continuu, iar altii zac in primitivism, feudalism, bolsevism, comunism, totalitarism si alte -isme.

Adora baile de multime

De aproape 24 ani sunt la putere, dar parca nici n-ar fi. Altele sunt grijile lor. Insa pofta cea mai cea ramane, orice-ar fi, baia de multime, adica adularea multimilor, ovatiile, urarile te tipul: Sa traiesti (bine), Maria Ta! Plus pupaturile publice si strangerile de maini, cate 7 deodata. Daca nu fac bai de multime, doar le ploua si le ninge. Nici vaca, nici oaia, de capra nu mai vorbim, nu le mai fata.

De la Cuza incoace, miticii cei mari au invatat ca trebuie sa fie populari, iar contribuabilul si alegatorul, mort-copt, trebuie sa le ridice osanale. Plini de sine, adora sa stea la o bere si un mic cu supusii, ca sa le citeasca in ochi placerea de a fi la aceeasi masa cu Maria Sa.

Altfel nu-si dau seama cat de mari sunt. Fisa postului? De ea se ocupa consilierii. Dar elanul e pe cale de disparitie.

Ce mai face Romanica miticilor?

De la bine in sus. Fie mari, fie mici, miticii se pricep la absolut toate: a zis cutare savant ceva despre economie? Mare branza! A-ha-ha-ha... Ei ne-au zis-o demult. Inca nu a aparut ceva de care sa nu stie ei. Atunci de ce nu merg treburile bine in Romania? Din vina celor de dinainte, dezastruoasa si monstruoasa mostenire.

Fiindca asta s-a mai spus si cade greu la imagine, o schimba: vinovati sunt ceilalti (de care s-au lepadat la timp). Ei n-au fost nici macar in stare sa le aplice reformele. Dar miticii, mari autori ai grozavelor reforme, mereu le-au atras atentia. Asadar, adio! Miticii au drumul lor, iar noi, supusii, ne meritam soarta.

Citeste si:
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Preşedintele PNL Bucureşti, primarul Sectorului 6 Ciprian Ciucu, a spun sâmbătă, 22 ianuarie,despre greva de la STB că este „ilegală, imorală şi penală”. Esilul susține că acest...
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Tudor Prisecaru a fost numit vineri în funcția de secretar de stat în ministerul Cercetării și Digitalizării, printr-o decizie a premierului Nicolae Ciucă. Potrivit CV-ului, Prisecaru este...