Editorial: Mogulii si securistii din spatele puterii

Miercuri, 13 Februarie 2013, ora 18:12
6127 citiri
Editorial: Mogulii si securistii din spatele puterii

Ca semn ca ciolanul este inca zemos, dar nu cel din Parlament, care faciliteaza averi la care romanii nici nu indraznesc sa viseze, ci celalalt, ivit de jocurile de interese din jurul institutiilor statului, periodic rasar printre angoasele cetatenilor infruntari intre moguli, dar mai ales intre securistii care stau in spatele lor.

Asta desigur, cand mogulul Voiculescu si securistul Voiculescu nu se afla in aceiasi pantaloni.

De ce ii chinuie talentul pe purtatorii de lance de pe meterezele democratiei balbaite in asa hal incat nici nu-si mai poate articula definitia? Pentru ca tara o fi ea mica si impiedicata, dar potentialul de ingrasare a buzunarelor si ostoire a setei de putere este enorm.

Si, uneori, ca si cand din acest potential nu s-ar putea taia felii, felioare pentru toti, boierii se calca pe picioare.

Normal ca un om cu mintea acasa se poate intreba cu cate guri mananca rasfatatii zilei, de vreme ce-si blocheaza mereu interesele, iar rezultatul acestui demers este inca o suma de bani. Cu una singura, dar ei nu sunt de capul lor. Nu averea lor personala are importanta, nu ea este miza cea mai grasa, ci rezultatul pe care il inlesneste.

Cand un mogul, teleghidat de un securist (musai general), sau aflat in zona de informatii parlamentare cu impact asupra activitatii de control a unui serviciu, sau de capul lui (ma indoiesc!) da din coate, o face in numele unui interes superior.

Un contract banos cu statul sau o facilitate intr-o combinatie cu un investitor se traduce intr-o cheie accesibila unui cerc restrans. Incasarile sunt utilizate in cel mai transparent mod cu putinta: mass-media.

Sa nu mai poata techergheii de soarta jurnalistilor, sa le crape aorta de grija cu care acestia isi impart leafa de la o chirie la alta, de la o rata la alta? Niciodata! O televiziune de stiri este cel mai viguros mijloc de manipulare si propaganda, fara televiziunea de stiri se pierd alegerile, cu ajutorul ei se castiga. Iar din alegerile castigate curg alti bani, caci vin alte alegeri, si tot asa.

Este un cerc nici macar vicios, este insasi viata de partid si de stat. Este realitatea cea mai crunta, care se scurge pe langa vietile romanilor nefericiti. Acestia nu vor cunoaste niciodata, desi poate au creier suficient astfel incat sa castige si ei licitatii, nu si pile si carnet de membru de partid, cum arata pe interior o barca cu motor. (N-am gasit alta rima).

Asa ca reforma justitiei, curatarea instantelor si parchetelor de interese politice o fi avand ea functiune sanitara, dar reprezinta doar un deziderat limitat. Mai importanta, dupa mine, este aceasta ingemanare de interese fiduciare care face din competitia reala o naluca.

Iar in absenta concurentei, Romania va fi condamnata sa ramana la portile lumii civilizate. Ceea ce e bine. Pentru ei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#moguli televiziuni politica, #politicieni romani coruptie , #politica interna
Comentarii
Poza Psycho
Psycho
rank 5
In spatele puterii nu sta nimeni pentru ca...
Poza PSD Erie
PSD Erie
rank 5