O dezvaluire cutremuratoare din Wikileaks (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 28 Martie 2011, ora 20:40
23320 citiri
O dezvaluire cutremuratoare din Wikileaks (Opinii)
Fotomontaj: Ziare.com

Telegramele Wikileaks referitoare la Romania si personajele ei pitoresti reprezinta o oglinda pentru realitatea care ne inconjoara. Ele exprima fidel fiecare parte a ceea ce stim ca alcatuieste lumea politica romaneasca.

Cei care vor sa vada dovezi irefutabile impotriva Opozitiei si reprezentantilor acesteia gasesc destul in Top 300 moguli publicat prin intermediul portalului Wikileaks. Cei care vor sa gaseasca marturii pentru stilul dur, neortodox, dincolo de principiile democratiei, al presedintelui Traian Basescu au o buna ocazie sa citeze declaratii in acest sens.

Cei care au rabdarea sa parcurga mare parte din documentele facute publice de Wikileaks si in spatiul romanesc, realizate de catre ambasada americana intru informarea Washingtonului, vor descoperi o lume asa cum si-au imaginat-o pana acum.

Clevetitoare, falsa, plina de ipocrizii si mediocritati, mizerabila si corupta, cu politicieni care sunt in stare sa faca orice pentru a-si implini scopurile si cu ziaristi compromisi, care reprezinta mai degraba unelte informationale in mainile politicienilor decat cine stie ce oaze de independenta care sa vegheze la respectarea democratiei, imaginea politicii romanesti este una pe masura tarii - second hand.

Pentru cine are puterea sa se detaseze si sa analizeze obiectiv aceste concluzii ale oficialilor americani despre Romania si lumea politica autohtona, este interesant de studiat reactia diferitelor tabere si grupuri de interese. Atunci cand reprezentantii unei tabere vor sa se apere sustin ca acuzatiile impotriva lor reprezinta simple barfe si clevetiri diseminate de persoane neimportante, fara credibilitate sau compromise deja in spatiu public.

Cand aceleasi persoane vor sa atace tabara opusa se folosesc de informatiile acuzatoare ca adevaruri absolute si de nezdruncinat, emise de cele mai respectabile persoane si credibile voci ale scenei publice romanesti ori americane.

Dincolo de acest joc ipocrit pana si in ultimul moment, o alta dezvaluire importanta a dosarelor publicate prin intermediul Wikileaks este complicitatea de fapt dintre principalii lideri ai politicii romanesti. In timp ce noi ne iluzionam ca ar exista in realitate vreo confruntare adevarata, de idei sau principii, tot ce aflam este ca Mircea Geoana il vizita pe Traian Basescu chiar in momentul in care anunta trimufalist ca il suspenda si il trimite acasa de la Cotroceni.

Ce mai este aici nou? Faptul ca fostul lider PSD este un om slab, care se prezinta in fata celor mai puternici decat el de fiecare data cand acestia l-au chemat la apel, asa cum au facut si Traian Basescu si, mai apoi, Sorin Ovidiu Vintu? Marile dezvaluiri Wikileaks se opresc la nivel chilotareala si cancaniada - Traian Basescu bea tot mai mult alcool sau Elena Udrea petrece ore intregi cu presedintele incuiati in birou.

Care anume din aceste "secrete" nu sunt intalnite zi de zi in subsolul oricarui articol politic publicat in mediul online? Unii spun asta, iar ceilalti ca "porumbacu" si-au dat mana cu "rasturnatul" de Ponta, sub obladuirea lui Felix, pentru a incerca sa il rastoarne din nou pe Traian Basescu.

Daca exista totusi o noutate relativ surprinzatoare in aceste stenograme, daca exista ceva ce ar trebui sa contrarieze mai mult decat orice altceva, atunci sa citam o fraza pierduta printre multe cancanuri si ineptii proprii politicienilor nostri.

O telegrama din 2009 care dezvaluie o declaratie a lui Traian Basescu ca raspuns la plangerile lui Mircea Geoana in legatura cu dosarul Nastase. "Nu ma faceti sa dau drumul la aceste dosare in public", ar fi spus presedintele. Ce sa mai comentezi dupa confirmarea ca astfel de practici exista si se folosesc in realitate?

Mai grav de atat e ca ceilalti implicati in joc nu au iesit niciodata sa spuna cum sunt amenintati si santajati. Aici sta semnul mizeriei politicii romanesti. Tot aici rezida si raul cel mai mare al societatii noastre.

Cătălin Predoiu, atac la USR în plenul Parlamentului: „Aţi plecat de la guvernare cu pantalonii murdari, la prima bătălie”
Cătălin Predoiu, atac la USR în plenul Parlamentului: „Aţi plecat de la guvernare cu pantalonii murdari, la prima bătălie”
Ministrul de Interne Cătălin Predoiu a lansat marţi, 3 octombrie, în plenul Camerei Deputaţilor, un atac la adresa USR despre care spune că s-a retras de la guvernare „cu pantalonii...
”Nu îţi ia nimeni cash-ul din buzunar!” Cum abordează PSD decizia privind limitarea plăților cu bani lichizi la 5.000 de lei/zi
”Nu îţi ia nimeni cash-ul din buzunar!” Cum abordează PSD decizia privind limitarea plăților cu bani lichizi la 5.000 de lei/zi
Social-democraţii precizează că o persoană va putea să îşi cumpere în continuare frigider, televizor, cauciucuri de iarnă sau orice altceva în limita a 5.000 de lei cash pe zi, aceasta...
#Traian Basescu presedinte Romania, #Mircea Geoana presedinte Senat, #telegrame WikiLeaks, #Elena Udrea , #politica interna
Comentarii