O tara de victime politice (Opinii)

Miercuri, 26 Ianuarie 2011, ora 23:55
6304 citiri
O tara de victime politice (Opinii)

Tudor Ciuhodaru a fost sanctionat pentru ca, in calitate de sef al UPU Iasi, a vorbit urat cu un coleg. Exista si o inregistrare. In loc sa-si ceara scuze, medicul-deputat, trecut recent, cu un salt gratios, in UNPR din PC, de unde venise la fel de gratios din PSD, s-a declarat victima politica.

Este doar ultimul exemplu dintr-o tara in care nu prea mai exista infractori si contravenienti. Exista doar victime politice. Cum il inhata pe vreunul DNA sau Parchetul, cum primeste vreo amenda sau sanctiune, incepe sa racneasca din toti rarunchii ca este o victima a lui Emil Boc sau Traian Basescu.

Este Adrian Nastase corupt? Nuuuu! E victima politica. Miki Spaga? Si el e tot o victima. Catalin Voicu? Un inocent imaculat, crucificat politic pentru verticalitatea lui si nimic mai mult. A facut Dan Diaconescu o avere uriasa construita pe santaj? Nici poveste. E o victima politica. Gigi Becali nu a folosit metode mafiote demne de "Nasul" pentru a regla conturile cu hotii de masini. E doar o victima politica si el. Ca sa nu mai vorbim despre Vadim Tudor care, cu chipiul politistului intr-o mana si paharul de apa in cealalta, este, si el, ati ghicit, tot o victima.

Culmea este ca si reprezentantii puterii tot victime politice sunt. Si Antonie Solomon si Don Costel, chiar si Monica Iacob Ridzi, care a acuzat procurorii DNA ca o persecuta. Din ordinul cui, pentru Dumnezeu, o fi persecutata prietena EBE-ei si a Elenei Udrea, in jurul careia partidul a facut zid in Parlament si despre care Traian Basescu vorbeste aproape cu duiosie.

Aceasta victimiada politica s-a transmis fulgerator in jos catre toata functionarimea de la toate nivelurile. Nu mai poate pierde cineva un proces ca sigur a fost lucrat politic. Nu mai poate fi dat afara vreun functionar ca musai e victima politica. De la femeia de serviciu, pana la ministru toti sunt importanti, toti sunt dizidenti, toti sunt victime politice.

Asta nu inseamna ca nu sunt si cazuri autentice de persecutie politica. Asta nu inseamna ca prin instante nu se raspunde la comenzi politice. Dar generalizarea aceasta isterica nu face decat sa arunce in derizoriu tocmai cazurile autentice care ar trebui tratate si sanctionate distinct de opinia publica.

De ce se declara toti infractorii victime poltice nici nu e greu de inteles. Este cea mai simpla varianta de a-si spala cat de cat imaginea. Mai greu este ca acest mesaj, de cele mai multe ori, prinde chiar si atunci cand este ridicol si contrazis de evidente.

Iar cauzele sunt cel putin doua. Pe de-o parte este politizarea salbatica a societatii romanesti. Intr-adevar, oriunde te intorci vezi tot felul de clienti mai mici mai mari, de toate culorile politice, plantati prin toate functiile posibile. In aceste conditii, suspiciunea de persecutie politica la fiecare schimbare de putere este foarte mare, chiar daca cel vizat este un corupt sau un incompetent notoriu.

Pe de alta parte, increderea in justitie este foarte scazuta. Acuzatiile permanente, sentintele aberante, procesele interminabile, lipsa unor condamnari in marile cazuri, prestatia publica lamentabila a unor magistrati, incompetenta de care au dat dovada in cazuri cheie foarte mediatizate au creat imaginea unei justitii incorecte, care functioneaza dupa cu totul alte reguli decat cele normale intr-un stat de drept.

Dar victimizarea inutila nu foloseste nimanui. Nici adevaratelor victime si nici societatii plina de impostori victimizati.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#victime politice, #Tudor Ciuhodaru amendat , #politica interna