Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Oare mai face cineva politica in Romania? (Opinii)

Luni, 21 Aprilie 2014, ora 09:46
3084 citiri
Oare mai face cineva politica in Romania? (Opinii)
Foto: financiarul.ro

Intrebarea pare fara sens din moment ce o multime de institutii precum Parlamentul, consiliile locale, mai toate televiziunile si radiourile, o buna parte din presa scrisa si online au ca principala preocupare gestionarea si dezbaterea subiectelor politice.

Din pacate, activitatea acestora este dominata de batalii electorale, nu de politici publice, iar asta nu de azi, de ieri.

Fiindca politica inseamna "stiinta si arta de a guverna un stat; forma de organizare si conducere a comunitatilor umane, prin care se mentine ordinea interna si se garanteaza securitatea externa a comunitatilor respective" (conform DEX).

Cu o floare nu se face primavara

Or, ceea ce se intampla la varful Puterii in aceasta perioada inseamna orice, numai "stiinta si arta de a guverna un stat" nu. Fireste, dincolo de retorica generalizarii, descoperim cate un personaj ca Bogdan Aurescu, secretar de stat pentru afaceri strategice din MAE, care s-a intalnit la Casa Alba si Pentagon cu oficiali ai SUA ca sa discute "despre parteneriatul strategic bilateral si amplasarea in Romania a scutului de aparare antiracheta", asta pe fondul crizei dintre Ucraina si Rusia.

De asemenea, pentru o conferinta de presa comuna cu Igor Corman, presedintele Parlamentului Moldovean si cu cel al Camerei Deputatilor din Cehia, Jan Hamacek, s-a aflat zilele trecute la Chisinau, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea.

Or mai fi fiind si alte informatii de acelasi tip pitite printre subiecte care tin primele pagini.

Campionii acuzatiilor

In fapt, stirile si evenimentele care constituie capul de afis in aceste zile au o serie de teme ca: Gabriela Firea, membra a comisiei parlamentare care ancheteaza afacerea Nana, si un numar neprecizat de parlamentari se plang la DNA acuzand amenintarea si santajul practicate de Traian Basescu; la randul sau, Victor Ponta il ameninta pe presedinte cu puscaria dupa expirarea mandatului; prim-ministrul isi muta biroul de lucru in cladirea MApN deoarece se simte si el amenintat; deputatul Elena Udrea (PMP) respinge acuzatia de "viol politic" adusa de liderul Fortei Civice, Mihai-Razvan Ungureanu; Crin Antonescu (PNL) "nu vrea sa fie un presedinte momaie care sa asiste la modul in care diversi domni isi taie bucati din Romania"...

De la acuzatii, la dispute

Desi ocupa timpul mai tuturor televiziunilor, adica buletinele de stiri si comentariile acestora, temele de mai sus sunt simple dispute politice determinate de apropierea campaniei electorale europarlamentare, fara legatura directa cu guvernarea in interesul cetatenilor.

Generarea disputelor permite candidatilor si partidelor in frunte cu liderii lor sa se pozitioneze conform unor interese politice. De aceea, principalii lideri incearca mereu sa ne convinga ca interesele lor ar coincide cu ale noastre. Ca urmare, isi demonstreaza eficienta atacandu-si cu duritate adversarii.

Astfel, televiziunile si presa au mereu de comentat, alimentand acest razboi al acuzatiilor reciproce pana la epuizarea rating-ului. Ca alegatorii sa opteze pentru un anume personaj, un anume partid.

Si asta fiindca electoratul romanesc se concentreaza mai mult pe persoane decat pe politici publice. Asa ca formatiunile partinice nici nu-si mai bat capul sa alcatuiasca si sa promoveze programe si proiecte, unul din multele motive pentru care Romania inainteaza cu foarte mare greutate spre nivelul de bunastare al civilizatiilor occidentale.

Cand doi se bat...

In aceasta confruntare, care dupa dezmembrarea USL a devenit una a tuturor contra tuturor, se degajeaza doua tabere ireconciliabil opuse, una a lui Traian Basescu, iar cealalta, a lui Victor Ponta.

Dupa cateva zile de iesiri publice manioase si escaladare a conflictului, pe langa cele doua tabere a aparut o grupare noua. Nu una impaciuitoare, cum era de asteptat, ci una care loveste concomitent si in mod egal in ambele, mizand probabil pe proverbul: cand doi se bat, al treilea castiga. E vorba de Crin Antonescu.

Cat despre politica in adevaratul sens al cuvantului, despre idei reformatoare, programe si proiecte de modernizare a economiei, a educatiei, a sanatatii, a administratiei... trebuie sa mai asteptam pana in 2015. Daca nu cumva ne vor paste niste alegeri anticipate imediat dupa cele prezidentiale...

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#politici publice confruntari sterile, #starea democratiei romanesti , #politica interna