Opinii: Un fleac, ne-au pacalit din nou!

Marti, 11 Mai 2010, ora 16:58
2071 citiri
Opinii: Un fleac, ne-au pacalit din nou!

Decizii politice controversate, incoerenta guvernamentala, balbaieli legislative, ineficienta administrativa cronica, contradictii si ciorovaieli sindicaliste, incertitudine economica, promisiuni desarte. Nu mi se pare deloc exagerat daca aceasta ar fi, pe scurt, descrierea situatiei politice si economice la care cu rabdare asistam.

Politicienii se uita unii la ceilalti si chiar daca nu mai stiu pe unde sa-si mai scoata camasa te privesc in fata si-ti spun ca nu ei sunt de vina pentru catastrofa sociala, ci ceilalti. Vechea meteahna nu a disparut. Nici macar acum cand e criza. Minciuna ramane minciuna si daca o spui astazi sau maine.

Isi mai aduce cineva aminte ce promiteau politicienii in campanile electorale? Ma indoiesc. As putea baga mana in foc ca cea mai mare parte a electoratului nu mai stie cu ce a fost momit.

Se spune ca oamenii uita repede ce se petrece in politica. Cine pe cine injura, cine a gresit si cine nu s-a tinut de cuvant. Si iarta la fel de repede. In fond, asta este cheia succesului incompetentei clasei politice. Adica, daca astazi furi un ou sau un bou, maine te dai la fund, iar poimaine revii insufletit si te adresezi electoratului milostiv.

In Romania, un politician nu poate fi total interzis

De altfel, nu poate fi total compromis. Daca un infractor care a furat o paine nu poate fi iertat de societate, atunci un politician care s-a jucat cu miliardele poate fi cel mult injurat, certat, blamat pentru o perioada. Apoi revine si-si continua cariera.

S-au cheltuit banii imprumutati. Vreo 10 miliarde. Pentru ca e criza si pentru ca cineva a gresit. Dar cine? Cine sunt vinovatii? Guvernantii de astazi sau guvernantii de ieri? Cine are mai multa dreptate, Traian Basescu si Emil Boc sau Tariceanu si Antonescu sau poate Iliescu si Nastase?

Se pun zeci de intrebari de natura economica sau politica, insa nu putem sa nu ne intrebam daca romanii sunt in stare sa iasa in strada? Sa se "grecizeze", in sensul sa reactioneze violent si anarhic. Intuitia imi spune ca nu. Romanii nu sunt in stare sa iasa in strada. Chiar daca e ultima forma de presiune pe care o pot incerca. Si asta pentru ca romanul nu este capabil nici macar sa mearga la vot in numar mare. Nici macare nu este capabil sa nu se prezinte deloc. Sa lase urnele goale si sa scurtcircuiteze procesul democratic. Sa sanctioneze pasnic si democratic clasa politica.

Romanii nu au un spirit asociativ puternic care sa-i indemne sa se organizeze puternic si sa faca tot posibilul sa influenteze guvernul. Romanii nu sunt capabili sa-i faca pe guvernanti sa le fie frica ca-si pierd scaunul, functia sau chiar capul.

Romanii sunt amortiti, unii de credite, de jobul prost platit, de foame, de saracie, altii de profitul prea mare, de bussines-ul de zi cu zi, de ignoranta ultraliberala.

In decembrie 1989 s-a luptat pana la moarte pentru un ideal, impotriva unui stat criminal, centralizat, perfid, ce se credea a fi omnipotent, omniscient si omniprezent. A trebuit sa moara mii de oameni pentru democratie, pentru libertate, pentru capitalism, pentru partide, pentru alegeri libere, pentru o viata mai buna. Acum, toate astea au fost castigate. Dar, din pacate, marea majoritate a oamenilor nu a stiut ce sa faca cu ele.

Acum, poate a venit timpul unei noi revolte. Sau poate nu. Caci daca nimeni nu iese in strada, daca sindicatele inca mai spera la o minune in negocierea cu Guvernul, daca Opozitia inca se joaca cu declaratiile, inseamna ca nu este chiar atat de rau. Daca viata fiecaruia ar fi atarnat de un fir de par, atunci poate s-ar fi intamplat ceva. Poate ar fi iesit in strada. De foame, de sete, de ura, de mizerie sau de orice alt sentiment sau nevoie. Asa ca nu trebuie sa ne speriem prea tare ca ne "grecizam". Nici macar nu trebuie sa tipam, urlam sau sa schitam vreun gest. Pentru ca stim ca si de data asta totul este un flec si stim ca ne-au pacalit din nou.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Guvern Boc, #vinovati criza, #opozitie PSD PNL, #masuri reduceri bugetari , #politica interna